Japonya'da ölüm cezası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Japonya'da ölüm cezalarının infaz edildiği yedi gözaltı merkezinden biri olan Tokyo Gözaltı Merkezi

Japonya'da ölüm cezası, Japonya'da uygulanan bir ölüm cezasıdır. Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore, Singapur ve Tayvan ile birlikte gelişmiş ülkelerde ölüm cezasının bulunduğu beş ülkeden biridir.

Ceza Kanunu, iç savaş çıkarmak için komplo kurmak, yabancı bir güçle Japonya'ya karşı savaşı kışkırtmak için komplo kurmak, cinayet, demiryollarının, gemilerin veya uçakların çalışmasının engellenmesiyle sonuçlanan mağdurun ölümü, su kaynağının zehirlenmesi sonucu mağdurun ölümü, kasıtlı sel, bomba kullanımı ve bir konutun kundaklanması dahil olmak üzere 14 suç için ölüm cezası öngörmektedir.[1] Uygulamada ise ölüm cezası yalnızca ağır cinayetler için geçerli olup ek olarak işkence veya fidye talebiyle adam kaçırma gibi durumlarda da tek kişinin öldüğü cinayetlere de verilebilmektedir.[2]

2000 yılından bu yana Japonya'da 98 mahkûm idam edilmiş olup son olarak 2008'deki Akihabara katliamının faili olan ve 26 Temmuz 2022'de idam edilen Tomohiro Katō'nun infazıdır. Günümüzde infaz edilmeyi bekleyen 106 idam mahkumu bulunmaktadır.

Ölüm cezaları ülkenin yedi gözaltı merkezinde asılmak suretiyle gerçekleştirilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "死刑を法定刑に定める罪(参照条文)" (PDF) (Japonca). Adalet Bakanlığı. 31 Ekim 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2023. 
  2. ^ "LIST OF DEFENDANTS WHO ARE UNDER SENTENCE OF DEATH IN JAPAN". 13 Eylül 2018. 18 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Death penalty for a single murder is quite rare. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]