Japon şiiri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Klasik Japon şiirinin Kokin Wakashū antolojisinin ahşap oymalı kapaklı baskısı, 18. yüzyıl

Japon şiiri, Japonya'ya özgü bir şiir türüdür. Japonca yazılan ve okunan şiirlerin yanı sıra Japonya'da Çince veya Ryukyu Adaları'ndan ryūka ile yazılmış şiirleri de kapsamaktadır.

Japon şiirinin edebi kayıtlarının çoğu, Japon şairlerinin Tang Hanedanı döneminde Çin şiiriyle karşılaşmasıyla başlar. Bu dönemin Çinli şairlerinin etkisi altında Japonlar, Çin kanşisinde şiir yazmaya başladı; ve bu geleneğin bir parçası olarak, Japonya'daki şiir, kısmen Çin sanatlarının etkisi ve hem yazı hem de çizim için mürekkep ve fırça kullanma geleneği nedeniyle resimli resimle yakından ilişkilendirilme eğilimindeydi. Yabancı etkilerin sınırlandığı ve Japon kültürünün ayrılmaz bir parçası haline getirmek, bu kanşi şiirini Japon edebiyat geleneğiyle birleştirmek ve daha sonra waka, haikai ve diğer Japon şiirsel özellikleri gibi benzersiz şiirsel biçimlerinin çeşitliliğini geliştirmek birkaç yüz yıl aldı.

Japon şiirinin tarihi, erken dönem yarı-tarihsel/mitolojik bir aşamadan, erken Eski Japon edebiyatı katkılarına, Heian Dönemi, Nara Dönemi, Kamakura Dönemi, şiirsel açıdan önemli olan Edo Dönemi ve modern dönemlere kadar uzanmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]