Jacques Clément

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jacques Clément
Doğum1567 Serbonnes
Ölüm01 Ağustos 1589 (22 yaşında)
Tanınma nedeniIII.Henri' ye suikast

Jacques Clément, 1567'de Serbonnes'ta Fransa Kralı III.Henriyi öldüren Dominikli bir keşiş

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Jacques Clément, Serbonnes'ta köylü bir ailenin çocuğu olarak, belirsiz bir tarihte, muhtemelen 1567'de doğdu. Sens teki Jakoben manastırında Dominik keşişi oldu. Daha sonra çalışmalarına Paris'teki Dominik manastırında devam etti buradaki çalışmaları ona Dominiklilerin başka bir adı olan Jacobin takma adını kazandırdı. Kafirleri yok etmek isteyen meslektaşları tarafından ona " Yüzbaşı Clement" lakabı takıldı.[1]

Fanatik bir katolik olarak Katolik Birliği'ni destekledi. Daha sonra Guise Dükü'nün suikastından bu yana, onun gözünde Katolikliğin baş düşmanı olan Fransa Kral Henriyi öldürmeyi planladı. Eyleminin kısmen aile intikamı olması da mümkündür. Kralın başkentin kuşatılmasına komuta ettiği Saint-Cloud'a gitmek için 1589 Paris'ten ayrıldı.[2]

Kral Henri III'ün Jacques Clément tarafından öldürülmesi.
Frans Hogenberg XVI yüzyıl

Kralın huzuruna mektuplarla çıktıktan sonra Clement, kendisine gizli bir mesaj verme bahanesiyle krala yaklaştı [3] mektupları alıyormuş gibi yapıp sakladığı bıçağı çıkarıp kralın karnına sapladı. Kral bıçağı karnının alt kısmından çıkarıp yüzüne attı Sonra da (“ Ah ! Kötü keşiş, beni öldürdün ! ") dedi. Kralın çığlıkları üzerine Başsavcı Jacques de La Guesle, diğer kraliyet muhafızlarıyla birlikte koşarak odaya girdi. Kralı yaraladığını görünce Jacques Clément'e doğru koştu. Muhafızlardan biri olan Bernard de Montsérié, suikastçıyı yakalayıp yere fırlattı; sorgulayabilmek için arkadaşlarına onu öldürmemelerini emretti. Ancak keşiş muhafızların kılıç darbeleriyle öldü.[2]

Ağır yaralana Kral, Navarre'lı Henry'yi halefi olarak atadıktan sonra gece vakti öldü.[4]

Jacques Clément'i III.Henri'nin sarayına sokan kişi Combblanc alayından iki askerdi [5] Suikast haberi din savaşlarının kurbanı olan Hristiyanlar tarafından coşkuyla karşılandı Papa V.Sixtus onu bir şehit olarak kabul etti hatta onu Aziz ilan etmeyi düşündü.[6] Paris ayrıca cinayet haberini coşkuyla karşıladı suikastçının annesi alkışlandı ve " Tanrı'nın annesi gibi " görüldü.

Jacques Clément'in Duruşması[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliyet muhafızları tarafından hemen öldürülmesine rağmen Jacques Clément ölümünden sonra yargılandı ve çekilerek dörde bölünme cezasına çarptırıldı, cesedi dörde bölünme işkencesine maruz kaldı.[7] Daha sonra Jacques Clément'in cesedi yakıldı ve külleri Seine nehrine atıldı.

Notlar ve referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Abel Hugo (1841). Histoire générale de France depuis les temps les plus reculés jusqu'à nos jours. H. L. Delloye. s. 614. .
  2. ^ a b Le Roux 2006.
  3. ^ Un faux signé du président du parlement de Paris, Achille de Harlay.
  4. ^ Chevallier 1985.
  5. ^ Louis Susane, Histoire de l'ancienne infanterie française, volume 8, page 55
  6. ^ Selon l'historien Jacques de Thou, il fait publiquement son éloge le 11 septembre 1589 (Histoire universelle, liv. XCVI).
  7. ^ Jean Stouff (7 Haziran 2012). "Procès fait au cadavre de Jacques Clément". Biblioweb (Fransızca). 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2018. .