Intel Core

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Core i7 işlemcinin alt kısmı

Intel Core, Intel'in Ocak 2006'da tanıttığı, dizüstü bilgisayarlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş 32 bit işlemci ailesidir. İşlemci ailesi, Centrino veya Centrino Duo platformunda kullanılır. Bir üst sürüm işlemci, Intel Core 2 ile geliştirildi.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Core işlemci ailesi, bir önceki nesil işlemciler Pentium'un yerini büyük ölçüde almıştır. Fakat mikromimarî olarak Pentium serisinden farklı olarak P5 (Pentium,Mmx), P6 (Pentium II,III), Netburst (Pentium IV) ve benzerlerini kullanmasa da temelde komut seti olarak X86 ve bunun 64 bit sürümü olan X86-64 komut setini ayrıca Pentium'dan devralınan MMX ve SSE komut setlerini kullanmıştır.

Nehalem mimarisinden itibaren VT-X ve SSE4.2 sürümü eklenmiş, ancak gerçek atılımını Westmere mimarisi ile eklenen AES komut seti ve Sandybridge mimarisi ile ilk kez gelen işlemci hızı ve performansını neredeyse önceki Nehalem ve Westmere mimarilerine göre iki kata yakın artıran AVX komut setlerinin eklenmesi ile elde etmiştir. Temelde hepsi i386 mimarisinin 32 bitlik işlemcisine dayanır. Bu işlemcide intelin model mimari olarak kabul edilen 16 bitlik 8086 işlemcisine uzanmaktadır. X86 adı bu sonuncusunun basit 16 bitlik komut setine dayanır.

Kullandığı mikromimarî türleri, Core, Dual Core, Penryn, Nehalem, Westmere, Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell, Broadwell, Skylake, Kaby Lake, Coffee Lake.

İntel firması, Pentium 4 ya da P4 olarak bilinen işlemci üretimini durdurmuş, Pentium serisini artık sadece 1 ad altında üretmeye başlamış ve yeni nesil işlemci olan Core işlemcileri üretmeye başlamıştır. Şu ana kadar 8 Intel Core sürümü çıkmıştır. Bunlar sırasıyla; Intel Core, Intel Core Duo, Intel Core 2, Intel Core 2 Duo, Intel Core 2 Quad, Intel Core i3, Intel Core i5 ve Intel Core i7'dir.