Ilıcabaşı, Çifteler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.35, 11 Temmuz 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17323279 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Ilıcabaşı
Harita
Eskişehir
Eskişehir
Ülke Türkiye
İlEskişehir
İlçeÇifteler
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam138
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0222
Posta kodu26700
Resmî site
[2]

Ilıcabaşı, Eskişehir ilinin Çifteler ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Mahallenin ilk adı İhsaniye olup, İhsaniye adının yerine Ilıcabaşı olması; mahallesimüzün 300 metre ilerisinde su kaynağı olmasından dolayı Ilıcabaşı ismini almıştır. Mahallenin ilk yerleşim yerinde bulunan su havzasında sıtma hastalığının baş göstermesi nedeniyle köy yaklaşık bir kilometre güneybatıya taşınmıştır. 003.jpg

Kültür

Mahallenin gelenek, kırım tatarı olarakta bilinirler. Yemeklerinde daha çok hamurişleri ön plana çıkar. Şiberek, kaşıkborek, tataraşı, kapaklı,cantık,köbete,omaç çorbası,tavalokum,sarıburma, katlama,oguz börek,baslıca hamur ıslerıdır.Bayramlarda kişge mamay dagıtılır. ılacabaşındaki yeraltından kaynayarak çıkan akarsuyunda (esköy), sazan ve yayın balıkları bulunur.avlayıp 3 söğütlerde pişirip yemesi ayrı bir zevktir. köy halkı hala anadillerini konuşur (tatarca).son yıllarda yeni nesil bu konuda malesef kendilerini yetiştirememiştir !

(Navrez ve Kıdırelleznı unutkasın balam neler yasaganımıznı yazda caş ballar üyrensın aruv bolur)

Coğrafya

Eskişehir iline 77 km, Çifteler ilçesine 10 km uzaklıktadır. Doğusunda Belpınar Köyü, batısında İskankuyu ve Kayı Köyleri, kuzeyinde Osmaniye ve Hayriye Köyleri, güneyinde ise Kadıkuyusu ve Çatmapınar Köyleri bulunmaktadır.

İklim

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 135
2000 138
1997 151

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Son yıllarda artan teşviklere ve pazara ulaşma imkânlarının artması nedeniyle büyükbaş hayvancılık önem kazanmıştır. Sulama imkânının olduğu bölgelerde şeker pancarı, yonca bitkisi ve slajlık mısır ekimi yoğun olarak yapılır. Kıraç bölgelerde ise tahıl tarımı yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal