IMViC

Vikipedi, özgür ansiklopedi

IMViC, koliform grup bakterilerin tespiti için kullanılan test sistemidir. İsim, içeriğindeki testlerin baş harflerinden (I-İndol, M-Metil kırmızısı, Vi-Voges-Proskauer, C-Sitrat) oluşmaktadır.

İndol testi (I)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıvı ve yüksek oranda triptofan içeren buyyon içerisine, örneğin ekimi yapılır ve 24 saatlik enkübasyona bırakılır. Enkübasyon süresi sonunda Kovacs ya da Ehrlich ayracından 0,5 ml eklenir. Eğer bakteri besiyerinde bulunan triptofanı indole dönüştürebilmiş ise tüp üzerinde kırmızı/mor halka oluşacaktır. Bu durumda test sonucu pozitiftir. Eğer iki dakika içerisinde kırmızı/mor renkli halka yerine açık sarı halka gözlenirse test negatif olarak kabul edilir.

Metil kırmızısı (M)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bakterilerin besiyerindeki glikozu fermente edebilme yetisini gösteren testtir. Eğer bakteriler besiyerinde bulunan glikozu fermente ederek kuvvetli asit oluştururlarsa bu testte de pozitif sonuç elde edilir. Deney için Clark Lubs besiyerine ekim yapılır. 24 saatlik enkübasyon sonucunda metil kırmızısı ayracı eklenir. Kırmızı renk oluşumu pozitif olarak değerlendirilir.

Voges-Proskauer (Vi)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu testte amaç, bakterinin glikozu parçalayarak asetoin (asetil metil karbinol) oluşturmasını tayin etmektir. Deney için Clark Lubs besiyerine ekim yapılır. 24 saatlik enkübasyon sonrasında alfa naftol ve KOH içeren ayraç eklenir. Deney tüpünde kırmızı/pembe renk oluşumu pozitif olarak değerlendirilir.

Sitrat (C)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bakterilerin karbon kaynağı olarak sitratı, azot kaynağı olarak da amonyum tuzlarını kullanabildiğini gösteren testtir. Test için saf kültürden Simons Sitrat besiyerine çizgi ekim yapılır. 24 saatlik enkübasyon sonucunda besiyerinin mavi/lacivert renk alması testin pozitif sonuç verdiğini, yeşil olarak kalması da negatif sonuç verdiğini gösterir.

Kullanım alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Koliform bakterilerin, özellikle Enterobacteriaceae ailesinin, cins tanımlanmasında kullanılır. Bu teste yardımcı olmak için ayrıca ürease testi de eklenebilir.

Bakteri İndol M Vi Sitrat
Escherichia coli + + - -
Proteus vulgaris + + - -
Salmonella spp. - + - +
Enterobacter aerogenes - - + +
Shigella spp. - + - -