Koliform bakteri
Koliform bakteriler gıda ve suların sıhhi durumunu gösteren göstergeç bakterilerdir. Tanım olarak çubuksu, Gram-negatif olup 35-37 °C'de laktoz fermante ederek asit ve gaz üretirler. Koliformlar sıcak kanlı hayvanların dışkılarında bolca bulunurlar, ama sulak ortamlarda, toprakta ve bitkilerde de bulunurlar. Çoğu zaman kloliformalar kendileri hastalığa neden olmazlar ama kolay kültürlenirler ve varlıkları dışkı kaynaklı zararlı patojenlerin de mevcut olabileceğine işaret eder. Dışkıya ait (fekal) patojenlere bakteriler, virüsler, protozoalar ve parazitler dahildir.
Koliform bakterileri oluşturan cinsler arasında şunlar sayılabilir:[1]
Escherichia coli (E. coli) bakterisinin diğer koliformlardan ayırdedici özelliği 44 °C'da laktoz fermantasyonu yapabilmesi, bazı özel kültür ortamlarında büyüyebilmesi ve bu ortamlarda oluşturduğu renktir. Genel koliform grubundan farklı olarak E. coli hemen hemen tamamen dışkı kaynaklıdır ve onun varlığı dışkı kirlenmesinin açık bir belirtisidir.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ UK Department of the Environment The Microbiology of Drinking Water (2002) – Part 1 - Water Quality and Public Health 10 Haziran 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
Dış bağlantıları
[değiştir | kaynağı değiştir]ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin Gıda Güvenlik ve Uygulamalı Beslenme Merkezi (U.S. Food and Drug Administration - Center for Food Safety and Applied Nutrition). Bacteriological Analytical Manual: Enumeration of Escherichia coli and the Coliform Bacteria (E. coli ve koliform bakterilerin sayımı) (İngilizce)