Hyundai I-oniq

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hyundai I-oniq
Teknik Özellikler
Motor
Dingil mesafesi2.650 mm (104,3 in)
Uzunluk4.432 mm (174,5 in)
Genişlik1.916 mm (75,4 in)
Yükseklik1.400 mm (55,1 in)

I-oniq, Hyundai’nin ilk kez 2012 Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıttığı konsept otomobili. Hatchback platformu üzerine geliştirilen i-oniq, aslında menzil uzatıcı benzinli bir motorla donatılan elektrikli bir spor otomobildir.

Tasarım[değiştir | kaynağı değiştir]

i-oniq konsept otomobilin tasarımı Hyundai'nin Almanya’daki tasarım merkezinde geliştirildi. Yumuşak özellikli hatları kaslı bir yapıyla birleştiren i-oniq, daha belirgin ve daha atletik bir görünüm elde ediyor. Hyundai Motor Avrupa Baş Tasarımcısı Thomas Bürkle, i-oniq’in tasarımını şu şekilde değerlendiriyor: “İki kemerli ve kıvrımlı tasarımı güçlü ve hareketli bir kontrast oluştururken, arka dizaynıyla da farklı bir duruş sergiliyor. Keskin karakterli çizgileri ve yumuşak ama kaslı görüntüsüyle kendine özgü özellikleri var. Ön çamurlukların profil hatları maksimum görsellik sunarken, coupe görünümü önden arkaya doğru uzanan çizgisiyle pekiştiriyor” “Penthouse Tavan” ve LED farların kullanıldığı i-oniq’de kapılar yana doğru açılarak yukarı doğru kalkıyor. i-oniq’de alüminyum çerçeveyle desteklenen parlak görünümlü farların yanında gündüz çalışan LED farlar bulunuyor. Fütüristik iç mekana sahip i-oniq’de sıra dışı bir direksiyon simidi, çok katmanlı projeksiyon ekranı, büyük navigasyon, eğlence ve diğer bilgi aktarımı için düşünülen görüntüleme ekipmanları bulunuyor.

Motor[değiştir | kaynağı değiştir]

Hyundai i-oniq, ilginç tasarımı yanında iddialı motoruyla da dikkat çekiyor. Melez bir otomobil olan i-oniq, 1.0 litre 3 silindirli 61 PS gücündeki benzinli bir motorun (CO2 değeri: 45 g/km) yanında 109 PS güç üreten lityum-iyon elektrikli motoru kullanıyor. Hem elektrikli, hem de benzinli motorun birleşimiyle uzun bir menzile sahip olurken ayrıca 55 kW’lik jeneratörle desteklenen tek oranlı bir şanzımanla hareket ediyor. Elektrik motoruyla sadece 120 km yol katedebilen i-oniq daha fazla menzil için benzinli motordan yardım alıyor. Her iki motorun birleşimiyle birlikte toplam 700 km menzile ulaşan aracın maksimum hızı 145 km/s.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hyundai Unveils Unique New Concept Car: I-oniq" (PDF). Hyundai Motor America. Erişim tarihi: 28 Mart 2024.