İçeriğe atla

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, hâkim adaylığı sınavına girmek ve avukatlık veya noterlik stajına başlayabilmek için 7188 sayılı kanun ile 24 Ekim 2019’da yürürlüğe giren bir ön eleme sınavdır.[1] Türkiye’de hukuk fakültesinden mezun olanlar ile yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarılı olmak suretiyle denklik belgesi almış bulunanlar bu sınava girebilir. Hukuk fakültesi mezunları için hâkim ve savcı yardımcılığı sınavına girmek, avukatlık stajı ve noterlik stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavında başarılı olma şartı aranacaktır. Sınav, Nisan ve Eylül aylarında olacak şekilde yılda iki defa ÖSYM tarafından yapılacaktır.

Şartlar ve Başvuru[değiştir | kaynağı değiştir]

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına, hukuk fakültesinden mezun olanlar ile yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarılı olmak suretiyle denklik belgesi almış bulunanlar girebilir.

24/10/2019 tarihinden sonra hukuk fakültesine kayıt yaptırıp 31/03/2024 tarihinden önce mezun olanlar için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına girme şartı aranmayacaktır. Bu kişilerin bu sınava girmeden avukatlık ve noterlik stajını başlatabilmeleri, hâkimlik ve savcılık sınavına girmeleri mümkündür.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı, Nisan ve Eylül aylarında olacak şekilde yılda iki defa ÖSYM tarafından yapılır.

Sınav başvuruları, başvuru koşullarını taşıyan tarafından elektronik ortamda ÖSYM’ye yapılır. Başvuru sürecini tamamlayan adayların başvuru bilgileri ÖSYM tarafından Adalet Bakanlığına bildirilir. Sınavlara başvuracak adaylardan sınav öncesinde herhangi bir evrak istenmez.

Sınavın Formatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavını test şeklinde olup çoktan seçmeli en az yüz sorudan oluşur.[2]

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavında;

olarak puanlanır ve yüz puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "7188 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun". 12 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2019. 
  2. ^ "Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı Yönetmeliği". 12 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2024.