Hua Mulan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mulan, Güzellik Mücevherlerini Toplama albümünde tasvir edildiği şekliyle

Hua Mulan (Çince: 花木蘭; pinyin: Huā Mùlán), Çin tarihide Güney ve Kuzey hanedanları dönemine ait efsanevi bir halk kahramanıdır. Akademisyenler genellikle Mulan'ı kurgusal bir karakter olarak görmektedirler. Hua Mulan, Jin Guliang tarafından Wu Shuang Pu eserinde tasvir edilmiştir.

Efsaneye göre Mulan, erkek kılığına girerek zorunlu askerlik hizmetindeki yaşlı babasının yerini aldı. Hikâyede, kuzey sınırının ötesindeki göçebe sürülere karşı uzun süreli ve seçkin askerlik hizmetinden sonra Mulan, imparator tarafından onurlandırılır ancak yüksek bir makam pozisyonunu reddeder. Memleketine çekilir, burada ailesiyle yeniden bir araya gelir ve yoldaşlarını hayrete düşürecek şekilde kendisini bir kadın olarak gösterir.

Mulan'ın ilk yazılı kaydı, Kuzey Vey hanedanı döneminde bestelendiğine inanılan ve Güney Chen hanedanı döneminde kitap ve şarkılardan oluşan bir antolojide derlendiğine inanılan Mulan Baladı adlı bir halk şarkısıdır. Şarkının tarihi ortamı genellikle Kuzey Vey'in göçebe Cücenler'e karşı askerî harekâtlarıdır. Daha sonraki bir uyarlamada Mulan, Tang Hanedanı'nın kuruluşu etrafında aktif hale gelmektedir.

Mulan'ın hikâyesi, 17. yüzyıldan kalma Sui ve Tang'ın Sui ve Tang'ın Romantizmi adlı tarihi kurgu romanı yanı sıra birçok beyazperde ve sahne uyarlaması da dahil olmak üzere daha sonraki bir dizi eserde ele alındı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Bibliyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dong, Lan. Mulan's Legend and Legacy in China and the United States (Temple University Press, 2010) 263 pages; Traces literary and other images of Mulan from premodern China to contemporary China and the United States.
  • Kwa, Shiamin and Wilt L. Idema. Mulan: Five Versions of a Chinese Legend (Hackett, 2011).
  • Rea, Christopher. Chinese Film Classics, 1922-1949 (Columbia University Press, 2021), chapter 9: Hua Mu Lan (Mulan congjun 木蘭從軍).

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]