Hit 'Em Up

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hit'em Up sayfasından yönlendirildi)
"Hit 'Em Up"
2Pac, The Outlawz single
Yayımlanma4 Haziran 1996
TarzWest Coast Hip hop, Gangsta rap
Süre05:12

Tupac ve The Outlawz işi olan tekli Rap tarihinin en ağır ve en iyi disslerinden biri olarak bilinmektedir. Müstehcen sözlerden dolayı iki bilinen versiyonu olan şarkı çoğu otoriteler tarafından sert eleştiriler almıştır. 1996 yılında çıkan tekli iddiaları da varsayarak Tupac'ın ölüm nedenlerinden biri olarak gösterilir. Teklide birden fazla kişiye diss atan Tupac kendine en çok düşman edinen Rapperlardan biridir. Diss attığı kişiler arasında Biggie Smalls Smalls'ın grubu Junior M.A.F.I.A, Puff Daddy, Chino XL, Lıl Kım, Mobb Deep, Bad Boy Records'tır.

Tekli Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Teklinin konusu 1994 Soygunu ve 2Pac'in soygunda vurulmasından sonra yaşanan olaylarda West Coast ve East Coast arasındaki sürtüşmeler, 2Pac'in şarkıda diss attığı Biggie Smalls'un karısıyla yatması(şarkının bazı bölümlerinde F**K YOUR Bi**h olarak belirtir) bu dokundurmalar arasında 2Pac hakkında ileri geri konuşan Chino XL de dissten kendi payını almıştır. Şarkı West Coast ve East Coast arasındaki çete savaşlarını had safhaya ulaştırmış bu çatışmalar ünlü Rap'çi ölümleriyle son bulmuştur.

Video Klip[değiştir | kaynağı değiştir]

Klip içerisinde Puff Daddy ve Biggie Smalls'un parodilerini yapan Tu Pac onların küçük duruma düşmesini sağlamıştır. Klipte birkaç kez belirttiği Biggie Smalls'ın karısıyla yattığı iddiası klibin önemli ögelerini oluşturur.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tu Pac'ın Death Row Records ile anlaştıktan sonra en iyi arkadaşlarından biri olan Dr. Dre bu tekliyle Tu Pac'in kendisine tehditleri artırdığı hakkında onu uyarmıştır. Tupac ile Dr. Dre arasındaki ilişki gün geçtikçe kötüye gitmiştir. Sonuç olarak Dr. Dre Death Row Records'tan ayrılmış daha sonra Tu Pac Shakur öldürülmüştür. Bir diğer eleştiri dissin ana hedefi Biggie Smalls'tan gelmiştir. Bir röportajında Hit Em Up'ı ilk dinlediğinde kalbinin teklediğini söylemiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]