Outlawz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Outlawz
UnvanıOutlaw Immortalz, Dramacydal
Başladığı yerMontclair, New Jersey, ABD
TarzlarHip hop
Etkin yıllar1995–günümüz
Müzik şirketiOutlaw, Ca$hville, Amaru, Death Row, Real Talk, Koch, Rap-a-Lot
İlişkili hareketler2Pac, Kane & Abel, Bun B, Young Buck, Bone Brothers, Yukmouth, Dead Prez, Tech N9ne, Scarface, Tha Dogg Pound, C-Bo, Krayzie Bone, Smif N' Wessun
Resmî siteoutlawzmedia.net
ÜyelerE.D.I. Mean
Young Noble
Eski üyelerMakaveli (merhum)
Yaki Kadafi (merhum)
Hussein Fatal (merhum)
Mussolini (merhum)
Napoleon
Komani
Kastro
Storm

Outlawz, önceki adlarıyla 'Dramacydal' ve 'Outlaw Immortalz', Amerikalı hip hop müzik grubudur. 1995 yılında Tupac Shakur tarafından kuruldu.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup ilk yıllarında Dramacydal adıyla biliniyordu. Dramacydal ilk kez Tupac Shakur'un 1993'te çıkardığı "Holler If Ya Hear Me" adlı single'ının B yüzündeki "Flex" parçasında yer aldı. Dramacydal o dönemde Kastro, Yaki Kadafi, Napoleon ve E.D.I. Mean'den oluşmaktaydı. Thoro Headz ve Young Thugz adlarıyla da anılan grup daha sonra Me Against the World albümünde Tupac'a eşlik etti.

Cezaevinden çıktıktan sonra Death Row Records ile plak anlaşması yapan Tupac, Thug Life ekibinden Mopreme Shakur, Big Syke ve grubun tek kadın üyesi Storm'u gruba dahil etti. Outlaw Immortalz adını alan grup, Tupac'ın platin plak kazanan All Eyez on Me albümünde yer aldı. Tupac'ın The Notorious B.I.G.'ye saldırdığı ve büyük ses getiren "Hit 'Em Up" adlı parçaya da katıldılar. Young Noble gruba katılan son üye oldu. Outlawz, Tupac'ın Death Row'dan çıkan ikinci albümü The Don Killuminati: The 7 Day Theory ile daha geniş ölçüde tanındı.

Gruba katılmalarından kısa süre sonra Mopreme ve Big Syke Death Row ile bağlarını kopardı ve gruptan ayrıldılar. Tupac'ın uğradığı suikastın üstünden iki ay geçmişti ki, Yaki Kadafi de New Jersey'de vurularak öldürüldü. Bu arada grup, Tupac'ın isteği dışında Death Row ile sözleşme yaptı. Bunun üzerine Hussein Fatal, Napoleon ve Storm da gruptan ayrıldı. Outlawz, 1999'da ilk albümü Still I Rise'ı Death Row etiketiyle yayınladı. Albümde Tupac'ın yayınlanmamış kayıtları kullanıldı. Albüm sayesinde grubun tanınırlığı arttı. Grubun sonraki iki albümü Ride Wit Us Or Collide Wit Us ve Koch Records'tan çıkan Novakane önemli başarılar elde edemedi. Grup 2008'de Young Buck'ın Ca$hville Records şirketi ile anlaştı ancak bu uzun sürmedi. Grup, son olarak Perfect Timing albümünü 13 Eylül 2011'de piyasaya çıkardı.

Üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Makaveli (Tupac Shakur), grubun lideriydi. Adını cezaevindeyken kitaplarını okuduğu İtalyan politikacı ve yazar Niccolò Machiavelli'den aldı.
  • Yaki Kadafi (Yafeu Fula), Young Hollywood, Killer Kadafi ve The Prince adlarıyla da bilinen Yaki Kadafi, adını Libya lideri Muammer Kaddafi'den aldı. 10 Kasım 1996'da başından vurularak öldürüldü.
  • Kastro (Katari Cox), K-Dog adıyla da bilinen Kastro, adını Küba lideri Fidel Castro'dan almaktadır. Tupac'ın kuzenidir.
  • E.D.I. Mean (Malcolm Greenridge), Big Malcolm ve EDIDON adlarıyla da bilinen E.D.I. Mean, adını Uganda lideri İdi Amin'den almaktadır.
  • Hussein Fatal (Bruce Washington), adını Irak lideri Saddam Hüseyin'den almaktadır. Tupac ve Yaki'nin öldürülmesi sonrası gruptan ayrılsa da, sonraları gruba tekrar katıldı. 10 Temmuz 2015'te geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.
  • Napoleon (Mutah Beale), adını Fransa lideri Napolyon Bonapart'tan almaktadır. Müslüman olduktan sonra gruptan ayrıldı.
  • Mussolini (Tyruss Himes), Big Syke adıyla da bilinen Mussolini, adını İtalya lideri Benito Mussolini'den almaktadır. Tupac'ın önceki grubu Thug Life'ın bir üyesiydi. 5 Aralık 2016'da hayatını kaybetti.
  • Komani (Mopreme Shakur), adını İran lideri Ruhullah Humeyni'den almaktadır. Tupac'ın üvey kardeşidir. Tupac'ın önceki grubu Thug Life'ın bir üyesiydi.
  • Storm (Donna Harkness), grubun tek kadın üyesidir. Bir film setinde tanıştığı Tupac, onunla solo albüm sözleşmesi yaptı, ancak bu planlar hayata geçirilemedi.
  • Young Noble (Rufus Cooper III), gruba Tupac'ın kattığı son üyedir. Tupac'ın son kayıtlarında çokça yer aldı.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]