Hidrojen benzeri atom

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hidrojen benzeri atom (veya hidrojenik atom), tek bir değerlik elektronuna sahip herhangi bir atom veya iyondur. Bu atomlar hidrojen ile izoelektroniktir. Hidrojen benzeri atomların örnekleri arasında, hidrojenin kendisi, Rb ve Cs gibi tüm alkali metaller, Ca + ve Sr + gibi tek başına iyonize toprak alkali metaller ve He +, Li2 +, ve Be3+ ve yukarıdakilerden herhangi birinin izotopları bulunur. Hidrojen benzeri bir atom, atom çekirdeği ve herhangi bir çekirdek elektronunun yanı sıra tek değerlik elektronundan oluşan pozitif yüklü bir çekirdek içerir. Helyum evrende yaygın olduğundan tek başına iyonize helyumun spektroskopisi, örneğin beyaz cüce yıldızların EUV astronomisinde önemlidir.

Göreli olmayan Schrödinger denklemi ve hidrojen atomu için göreli Dirac denklemi, iki parçacıklı fiziksel sistemin basitliği sayesinde analitik olarak çözülebilir. Tek elektronlu dalga fonksiyonu çözümleri, hidrojen benzeri atomik orbitaller olarak adlandırılır. Hidrojen benzeri atomlar karşılık gelen orbitalleri hidrojen atomik orbitallerine benzerlik gösterdiği için önemlidirler.

Muonyum (bir antimüonun yörüngesinde dönen bir elektron), pozitronyum (bir elektron ve bir pozitron), bazı egzotik atomlar (diğer parçacıklarla oluşturulmuş) veya Rydberg atomları gibi diğer sistemler "hidrojen benzeri atomlar" olarak da adlandırılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]