Herkül: Özgürlük Savaşçısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Herkül: Özgürlük Savaşçısı
Hercules
Hercules film posteri
YönetmenBrett Ratner
Yapımcı
Senarist
UyarlamaHercules
Steve Moore
Oyuncular
MüzikFernando Velázquez
Görüntü yönetmeniDante Spinotti
Kurgu
Stüdyo
DağıtıcıParamount Pictures
Çıkış tarih(ler)i25 Temmuz 2014 (2014-07-25)
Süre98 dakika[6]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe100 milyon dolar[7]
Hasılat$244.8 million[7]

Herkül: Özgürlük Savaşçısı, baş karakter olarak Dwayne Johnson'ın başrol oynadığı 2014 yapımı bir Amerikan aksiyon-macera fantastik filmidir. Ryan J. Condal ve Evan Spiliotopoulos'un yazdığı senaryodan Brett Ratner tarafından yönetiliyor. Filmde ayrıca Ian McShane, Rufus Sewell, Joseph Fiennes, Peter Mullan ve John Hurt da rol alıyor Steve Moore'un çizgi romanı Hercules'e, özellikle de Trakya Savaşları sınırlı serisine dayanmaktadır.[8] Film, kendini yarı tanrı ilan eden Herkül'ü ve bir savaş ağasına karşı Trakya ordusuna liderlik etmek üzere tutulan paralı asker çetesini konu alıyor.

Paramount Pictures tarafından dağıtılan Hercules, 25 Temmuz 2014'te gösterime ɡirdi.[9][10] Bu, 2014 yılında vizyona giren iki Hollywood stüdyosu Hercules filminden biriydi; diğeri Lionsgate'in The Legend of Hercules filmiydi Film, 100 milyon dolarlık bir bütçeyle 244 milyon dolar kazanarak gişe başarısı yakaladı ve eleştirmenlerden karışık eleştiriler aldı; Johnson'ın performansı ve aksiyon sahneleri için bazı övgüler aldı, ancak senaryo ve olay örgüsü eleştiri aldı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraldan peygambere dönüşen Argoslu Amphiaraus, Spartalı hırsız Autolycus, Thebes'li vahşi savaşçı Tydeus, Amazon okçusu İskitli Atalanta ve hikaye anlatıcısı Atinalı Iolaus, Herkül'ün paralı asker çetesini oluşturur Herkül'ün, Kral Eurystheus'u ziyareti sırasında kendisini çılgına çeviren, karısını ve çocuklarını öldürmesine sebep olan Hera'nın ihanetine uğradıktan sonra efsanevi Oniki Görev'i tamamlayan Zeus'un yarı tanrı oğlu olduğu söylenir. Herkül'ün gerçekten Zeus'un oğlu olup olmadığı belirsizliğini korur ve birçok kişi hem bu iddiaya hem de On İki Görev hakkındaki hikayelere şüpheyle yaklaşır. Buna rağmen Herkül, alışılmadık insanlık dışı bir güç ve savaşta neredeyse eşsiz bir beceri sergiler Ayrıca sevdiklerinin ölümlerinin yanı sıra Cerberus'un vizyonları da sık sık aklından çıkmaz.

M.Ö. 358 yılında Kuzey Yunanistan'ın Makedonya Sahilinde Ergenia, Herkül ve ekibine yaklaşır Babası Kral Cotys, Herkül'den, krallığı kana susamış savaş ağası Rhesus'tan korumak için Trakya ordularını eğitmesini ister Herkül ağırlığını altın olarak teklif ettikten sonra kabul eder ve grup Trakya'da Cotys ve Trakya ordusunun lideri General Sitacles tarafından karşılanır. Ancak Rhesus Orta Trakya'ya ulaştığında Cotys, Herkül'ün itirazlarına ve ordunun eğitim eksikliğine rağmen Herkül'ün oradaki Bessi kabilesini savunmak için orduyu savaşa götürmesi konusunda ısrar eder. Ancak Rhesus'un sözde büyüsü Bessi'yi Trakyalıların aleyhine çevirdiğinden artık çok geç kalmışlardır. Trakya kuvvetlerinin en az yarısının öldürülmesiyle sonuçlanan uzun ve felaketle sonuçlanan bir savaşın ardından Bessi'ler yenildikten sonra Herkül ve müttefikleri orduyu uygun şekilde eğitir Eğitim tamamlandığında Herkül ve Sitacles, Asticus Dağı'nın önünde Rhesus'un ordusuyla karşı karşıya gelir. Zorlu bir savaşın ardından Herkül'ün tarafı kazanır.

Rhesus bir mahkûm olarak Trakya'ya geri götürülür ve orada alenen aşağılanır Acıyan Herkül, kasaba halkının ona daha fazla nesne atmasını engeller. Herkül, Rhesus'un köyleri yakma eylemlerinden bahsettiğinde, Rhesus ona bu zulmü yapanın kendisi veya ordusu olmadığını söyler. Daha sonra saray salonunda Rhesus zincirlenir ve sergilenmeye bırakılır. Ergenia'nın kendisine acıdığını fark eden Herkül, onunla yüzleşir ve Rhesus'un doğru söylediğini öğrenir O yalnızca Cotys'in krallığını genişletme girişimlerine misilleme yapmıştır. Ergenia, Cotys'in yöntemlerine katılmaz ancak zalim babası, bir önceki kral olan kocasını çoktan zehirlediği için korkudan yola çıkar Üstelik Cotys, tahtın gerçek varisi olan oğlu Arius'u da tehdit eder.

Paralı askerler ödüllerini aldıktan sonra ayrılmaya hazırdır ancak Herkül geride kalıp Cotys'i durdurmaya karar verir. Autolycus dışındaki herkes onu takip etmeyi seçer. Ancak Sitacles ve adamları tarafından alt edilirler ve yakalanırlar Herkül zincirlenmişken Cotys'le iş birliği yapan Kral Eurystheus ile karşı karşıya gelir. Eurystheus, ailesinin öldüğü gece Herkül'e ilaç verdiğini ve onu gücüne yönelik bir tehdit olarak gördüğünü açıklar Herkül'ün ailesi aslında Eurystheus tarafından gönderilen üç kurt tarafından öldürümüş ve bu da Herkül'ün sürekli Cerberus halüsinasyonlarına neden olmuştur. Cotys, Ergenia'nın ihaneti nedeniyle idam edilmesini emrettiğinde Herkül, Amphiaraus tarafından kendisine inanması konusunda cesaretlendirilir Herkül, insanüstü bir güçle zincirlerinden kurtulur, Ergenia'yı kurtarır ve kurtları tek başına yener Herkül, Rhesus da dahil olmak üzere mahkûmları serbest bırakır ve ardından Eurystheus'la savaşarak onu öldürür ve ailesinin intikamını alır; ancak Sitacles tarafından pusuya düşürülür ve daha sonra Iolaus tarafından bıçaklanarak öldürülür. Dışarıda Herkül ve güçleri Cotys'in ordusuyla savaşır. Arius rehin alınır, ancak arkadaşlarına yardım etmek için geri dönmeye karar veren Autolycus tarafından kurtarılır. Ardından gelen savaşta Tydeus, Arius'u korurken ölümcül şekilde yaralanır, ancak düşene kadar çok sayıda askeri katleterek savaşmaya devam eder; daha sonra Herkül'ün kollarında ölür. Yine insanlık dışı bir güç kullanan Herkül, Hera'nın devasa bir heykelini temellerinden iter ve onu Cotys'i ve askerlerinin çoğunu ezmek için kullanır.

Bu başarıdan etkilenen hayatta kalan askerler, Herkül'ün önünde eğilerek onu bir yarı tanrı olarak tanırlar Sonunda Arius, Ergenia'nın yanında tahta geçer.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "Hercules (2014)". AFI Catalog of Feature Films. 1 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2021. 
  2. ^ "Hercules (DVD)". RatPac Entertainment. 17 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2022. 
  3. ^ "Hercules (Blu-ray)". RatPac Entertainment. 17 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2022. 
  4. ^ "THE ART AND MAKING OF HERCULES; Introduction by Brett Ratner". RatPac Entertainment. 17 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Hercules (2014)". British Film Institute. 31 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2022. 
  6. ^ "HERCULES (12A)". Paramount Pictures. British Board of Film Classification. 15 Temmuz 2014. 28 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2014. 
  7. ^ a b "Hercules (2014)". Box Office Mojo. 25 Temmuz 2014. 23 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2014. 
  8. ^ McClintock, Pamela (15 Ocak 2013). "Brett Ratner and Dwayne Johnson's Hercules to Hit Theaters in August 2014". The Hollywood Reporter. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2013. 
  9. ^ Ford, Rebecca (26 Şubat 2013). "Hercules Release Date Moves to July 25, 2014". The Hollywood Reporter. 23 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2013. 
  10. ^ Kit, Borys (21 Mart 2013). "Ian McShane Joins Dwayne Johnson in 'Hercules' for MGM and Paramount (Exclusive)". The Hollywood Reporter. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]