Herbert Quain'in Yapıtlarının İncelenmesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Herbert Quain'in Yapıtlarının İncelenmesi"
YazarJorge Luis Borges
ÜlkeArjantin
Dilİspanyolca

"Herbert Quain'in Yapıtlarının İncelenmesi " (orijinal İspanyolca adı: "Examen de la obra de Herbert Quain") Arjantinli yazar Jorge Luis Borges'in 1941 tarihli kısa öyküsüdür. Ficciones antolojisinin birinci bölümüne (Yolları Çatallanan Bahçe) dahil edilmiştir. Başlık aynı zamanda Herbert Quain'in Eserleri Üzerine Bir Araştırma olarak da çevrilmektedir.

Konu Özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

"Herbert Quain'in Yapıtlarının İncelenmesi", İrlandalı kurgu yazarı Herbert Quain tarafından yazılan, aşağıdaki eserleri inceleyen kurgusal bir makaledir:

  • Labirentin Tanrısı (1933): verilen çözümün yanlış olduğu ancak bu gerçeğin hemen belli olmadığı bir dedektiflik öyküsü
  • Nisan Mart (1936): dokuz farklı başlangıca sahip zamanda geriye doğru giden bir romandır
  • Gizli Ayna: ilk perdenin ikinci perdedeki karakterlerden birinin eseri olduğu bir oyundur
  • İfadeler (1939): okuyucuyu hayal kırıklığına uğratmak için kasıtlı olarak hesaplanan sekiz hikâye içerir. Döngüsel Yıkıntılar kitabının üçüncü hikâyesi olan "Dünün Gülü"nden bir alıntı olduğu sanılıyor.

Stil[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurgusal kitapların eleştirisi Borges'in favori yöntemidir (örneğin; Ficciones'deki "sözde deneme" " Al-Mu'tasim'a Yaklaşım ").

Hikâye'de denemecinin kendini beğenmişliği, yapmacıklığı ve ikiyüzlülüğü "hikayeye hicivsel bir renk verir". Yanlış anlayan ve takdir etmeyen halkın tepkileriyle birlikte, Quain'in "tavizsiz saflığı" vurgulanır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lindstrom, Naomi (1990). Jorge Luis Borges: A Study of the Short Fiction. G.K. Hall & Co. ss. 31-32, 64-65. ISBN 0-8057-8327-X.