Henny Eman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Henny Eman
1. Aruba Başbakanı
Görev süresi
1 Ocak 1986 - 9 Şubat 1989
Yerine geldiği Makam oluşturuldu
Yerine gelen Nelson Oduber
Görev süresi
29 Temmuz 1994 - 30 Ekim 2001
Yerine geldiği Nelson Oduber
Yerine gelen Nelson Oduber
Kişisel bilgiler
Doğum 20 Nisan 1948 (76 yaşında)
Aruba
Partisi Aruban People's Party
Yaşadığı yer Oranjestad

Jan Hendrik Albert "Henny" Eman (d. 20 Mart 1948), Arubalı siyasetçi. Aruba'nın birinci başbakanı.

Jan Hendrik Albert Eman, 20 Mart 1948'de Aruba'da doğdu. Büyükbabası Aruban Halk Partisi'nin (AVP) kurucusudur. Bu nedenle Aruba'nın Hollanda Antilleri'nden siyasi ayrılığının öncüsü olarak kabul edilir.

Annesi Yahudi, babası Protestandı.[1][2] Babası Albert Eman, AVP'nin liderlik bayrağını taşıdı. Shon A, hayatını Aruba'nın 1948'de Lahey'de Hollanda Krallığı Yuvarlak Masa Konferansı sırasında Hollanda'ya sunulan "Krallık içinde Ayrı Statü" arayışına adadı.

Henny politik bir ortamda büyüdü. Küçük yaşta Hollanda'ya gitti. Lise mezunu olarak Leiden Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenci oldu. Henny Eman, babasının beklenmedik erken ölümü üzerine, öğrenimine ek olarak Leiden'de bazı ticari faaliyetlerde bulunmak zorunda kaldı.

AVP'nin Yükselişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan 1979 seçimlerinden üç ay önce Henny Eman Aruba'ya geri döndü ve AVP'nin yeni lideri oldu. AVP, Henny Eman'ın yaptığı gibi, göreve aday olan genç ve yetenekli insanlarla güçlendirildi. 1979 seçimlerinin sonucunda, Parlamento'da dört sandalye kazanarak, partisinin gidişatını değiştirdi.

Altı yıllık bir aradan sonra AVP, 1979'da Federal Parlamento'ya yeniden girdi. Henny Eman, Antiller Parlamentosu'nun yanı sıra Aruba Insular Parlamentosu'nun saygın bir üyesi oldu. 1986'da, LAGO'nun ayrılmasından kaynaklanan krizle kuşatılan yeni ülke Aruba'nın ilk Başbakanı oldu. Eman yönetimi iyi hazırlanmış bir ekonomik kurtarma planı yürüttü ve birkaç yıl içinde Aruba bir kez daha refah sularında yelken açtı. Görev süresi boyunca iki ana siyasi parti - Eman liderliğindeki Arubaanse Volkspartij (AVP, Aruban Halk Partisi) ve Nelson Oduber liderliğindeki Movimiento Electoral di Pueblo (MEP, Halkın Seçim Hareketi) - birbirlerini Cuntrera-Caruana Mafyasını desteklemekle suçladılar.

1989 seçimlerinde partinin büyümesi, Henny Eman'ın göreve dönmesine izin vermedi. Parlamentonun muhalefet kürsüsünde bir sandalyeyi kabul etti.

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Henny Eman, Venezuela Hükûmeti tarafından Francisco de Miranda Nişanı (Orden Francisco de Miranda) ve Kurtarıcı Nişanı (Orden del Libertador) nişanlarına layık görüldü. Ayrıca Hollanda Hükûmeti tarafından da Hollanda Aslanı Nişanı ile ödüllendirildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Prime Minister Mike Eman (Aruba) about Jewish heritage (İngilizce), 3 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 19 Şubat 2023 
  2. ^ "Aruba". Jews were here (İngilizce). 14 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2023.