Hazreti İmam Külliyesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hazreti İmam Külliyesi Özbekistan 'ın başkenti Taşkent'te inşa edilmiştir.

Yerel adı İçerisinde Barak Han Medresesi, Muyi Mübarek Medresesi, Keffal Şaşi Türbesi, Tila Şeyh Camii ve Hast’i İmam Camii bulunmakta olan Hazreti İmam Kompleksi Taşkent’in Eski Şehir kısmında bulunmaktadır ve Taşkent’in en büyük mimari eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. İslam dünyasının ilk bilginlerinden olan Ebu Bekir Kaffal Eş-Şaşi şerefine böyle adlandırılmıştır.

Taşkent’in 2007 yılında ISESKO tarafından İslam Kültür Başkenti ilan edilmesinden sonra Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İslam Karimov’un inisiyatifiyle işbu mimarlık kompleksi inşa edilmiştir. Caminin bahçesi dekoratif ağaç ve çiçeklerle süslüdür ve bahçede bulunan yazlık selamlama binasının tavanları değişik üslupta işlenmiş olup, Özbekistan’ın her İlinden gelen ustalar kendi yörelerinin desenlerini yansıtmıştır. Bundan dolayı tavan desenleri birbirine benzememektedir. Cami bahçesindeki sütünler ise Hindistan’dan getirilen Sandal ağacındandır, ağaca Taşkent yöntemi oymalar işlenmiştir.

Caminin iç kısmının boyu 77 metre, eni 22 metre. Sağ ve sol kanatları 35 X 25 metreden oluşmaktadır. İki kubbe Semerkant’taki “Tillakor” medresesindeki kubbeden kopyalanmıştır. Tek farkı 12 adet penceresinin bulunmasıdır. Bu pencerelerden güneşin doğuşundan batışına kadar ışık girmektedir. Ayrıca caminin ortasındaki oval şekildeki kubbe başka hiçbir camide bulunmayan bir özelliktir. Burada aynı anda 5000 kişi namaz kılabilir ancak esasen sadece Cuma namazı kılınmaktadır, Ramazan ve Kurban bayramı namazları da caminin arka tarafındaki alanda kılınmaktadır.

Cami dışında sağ ve sol tarafta 2 adet 57 metrelik minare bulunmaktadır. Sağ taraftaki minare Harezmli ustalar, soldakisi Semerkantlı ustalar tarafından yapılmıştır. Biri 28 günde, öbürü 29 günde tamamlanmıştır. 2007 yılında inşaat bittiğinden sonra bahçeye birkaç dünya ülkesinden getirilen 3600 adet dekoratif ağaç dikilmiştir.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]