Harun Tokak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Harun Tokak
MeslekYazar, gazeteci
MilliyetTürk

Harun Tokak, (d. 1955 Uşak), Türk gazeteci, Diyalog Avrasya Platformu eş başkanı, eski Yeni Şafak gazetesi yazarı ve eski Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı başkanıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1955 yılında, Uşak’ın Kırka Köyünde doğan Harun Tokak, ilk öğrenimini bu köyde tamamladı. İmam-Hatip Lisesini Uşak’ta okudu. İzmir Yüksek İslam Enstitüsü’nden 1979′da mezun olduktan sonra Anadolu’nun değişik şehirlerinde öğretmenlik yaptı. Bu yıllarda çeşitli mahalli gazetelerde köşe yazıları yazdı, bazı yerel televizyonlarda programlar yaptı ve bazı yerel gazete ve televizyonların kurulmasına öncülük etti. Başta eğitim olmak üzere değişik alanlarda faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşunda inisiyatifler aldı.

Millî Eğitim Bakanlığı’nda eğitim uzmanlığı ve başbakanlıkta müşavirlik yapan Tokak, 1997-2008 yılları arasında Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanlığı’nı da yürüttü. Avrasya'nın ve Türk aydınlarının bilgi ve birikimlerini paylaştığı Abant ve Diyalog Avrasya platformlarının oluşturulmasına öncülük etti.

Tokak, halen Diyalog Avrasya Platformunun eş başkanlığını yürüten Harun Tokak, Güney Ukrayna Devlet Pedagoji Üniversitesi fahri profesörüdür.

Yeni Şafak gazetesinde 2012 yılına kadar 6 yıl boyunca haftalık hikâyeler yazan Harun Tokak’ın Suya Düşen Kan, Ben Kudüs, Önden Giden Atlılar, Yoldakiler, Işık Süvarileri, Kime Emanet, Kınalı küheylanlar başlıklarını taşıyan roman ve hikâye kitapları yayınlandı. Bazı eserleri Rusça, Kazakça, Ukraynaca ve Azericeye çevrilen Harun Tokak evli ve üç çocuk babasıdır.

Harun Tokak, terör suçlusu olarak kırmızı bültenle aranmaktadır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Wanted List". en.terorarananlar.pol.tr. 20 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.