Harold Fry'ın Beklenmedik Yolculuğu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Harold Fry'ın Beklenmedik Yolculuğu
"The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry"
Harold Fry'ın Beklenmedik Yolculuğu film afişi
YönetmenHettie Macdonald
Yapımcı
  • Kevin Loader
  • Juliet Dowling
  • Marilyn Milgrom
Hikâye (eser)Rachel Joyce
Oyuncular
MüzikSam Lee
Görüntü yönetmeniKate McCullough
Kurgu
  • Jon Harris
  • Napolean Stratogiannakis
Stüdyo
  • Ingenious Medya
  • Embankment Filmcilik
DağıtıcıeOne
CinsiSinema filmi
TürüDrama
RenkRenkli
Yapım yılı2023 İngiltere İngiltere
Çıkış tarih(ler)i28 Nisan 2023 (İngiltere)
1 Ağustos 2023 (tüm platformlar)
Süre98 dakika
Ülkeİngiltere İngiltere
Dilİngilizce

Harold Fry'ın Beklenmedik Yolculuğu ya da The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry 2023 İngiltere yapımı yönetmenliğini Hettie Macdonald'ın üstlendiği drama türünde filmdir. Yapım 2012'de aynı adlı yazar Rachel Joyce'un yazdığı romana dayanmaktadır. Filmin başrolünde; Jim Broadbent ve Penelope Wilton gibi İngiliz Sineması'nın iki usta oyuncusu ana karakterlere hayat vermektedir.

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry ("Harold Fry'ın Beklenmedik Yolculuğu") filmi 28 Nisan 2023'te Birleşik Krallık'ta eOne firması tarafından ilk defa sinemalarda gösterime girmiş ardından 1 Ağustos 2023'te Dünya genelinde tüm platformlarda serbest bırakılmıştır.[1] Ayrıca eOne firmasının 20 Temmuz 2023'te Birleşik Krallık ayağını kapatmadan önce bu lokasyondaki son filmi olmuştur.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Emekli olan Harold Fry evliliği umutsuz ve sessiz bir hal alan karısı Maureen'le Kingsbridge'de yaşamaktadır. Bir gün Harold, kanserden ölmek üzere olan ve Berwick-upon-Tweed'deki bir bakımevinde yaşayan eski arkadaşı Queenie Hennessy'den bir mektup alır.

Harold daha sonra Maureen'in desteğini ve herhangi bir ulaşım aracını almadan Berwick-upon-Tweed'e ulaşmak için İngiltere boyunca yürümeye karar verir. Yol boyunca yürüyüşüne ilgi gösteren çeşitli insanlarla karşılaşır. Bu arada yalnız kalan eşi Maureen kapı komşusu eşi Elizabeth'i kısa süre önce kaybeden Rex ile sıkı bir dostluk kurar ve birbirlerini yalnızlık konusunda teselli ederler. Harold'un yürüyüşünün devam ettiği esnada işsiz olan eski Cambridge Üniversitesi mezunu tek çocuğu olan oğlu David'in ciddi bir uyuşturucu ve alkol batağına düştükten sonra bir bahçe kulübesinde intiharıda filmde yer almaktadır. Filmin sonlarında yürüyüşünü başarıyla tamamlayan Harold bir süredir ayrı kaldığı eşi Maureen'le bir araya gelerek yaşamlarında sevgi ve saygının yer alacağı yeni bir sayfa açarlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jim Broadbent rolü: Harold Fry
    • Adam Jackson-Smith rolü: genç Harold Fry
  • Penelope Wilton rolü: Maureen Fry
    • Bethan Cullinane rolü: genç Maureen Fry
  • Linda Bassett rolü: Queenie Hennessy
  • Joseph Mydell rolü: Rex
  • Earl Cave rolü: David Fry
  • Monika Gossman rolü: Martina
  • Maanuv Thiara rolü: Mick
  • Nina Singh rolü: Garajdaki kız
  • Daniel Frogson rolü: Wilf
  • Naomi Wirthner rolü: Kate
  • Claire Rushbrook rolü: Çiftçi'nin eşi
  • Ian Porter rolü: Onkolog Jim
  • Joy Richardson rolü: Rahibe Filomena
  • Sam Lee rolü: Şarkıcı

Yapım aşaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin yönetmenliğini Hettie Macdonald, görüntü yönetmenliğini Kate McCullough, yapım tasarımını Christina Moore, kostüm tasarımlarını Sarah Blenkinsop ve yapımcılığını Kevin Loader, Juliet Dowling ile Marilyn Milgrom üstlendi. Film4 ile BFI firmaları tarafından hazırlanıp finansmanını Embankment Filmcililik firmasının üstlendiği yapımın dağıtımı ise BFI ve Ingenious firmaları tarafından sağlandı.[2] Bu film BFI firmasının 2021 yılındaki en yüksek bütçeli filmi olarak dikkat çekti.[3]

Oyuncuların katılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Broadbent, Şubat 2021'de ana karakter Harold'ı canlandırmak üzere yapıma katıldı. Broadbent daha önce filmin sesli kitabını'da seslendirmişti. Ayrıca Broadbent kitabın yazarı olan Joyce'la 1987'de Sheffield'daki Crucible Tiyatrosu'nda sahnelenen The Winter's Tale ("Kış Masalı") adlı yapım dahil olmak üzere bazı projelerde beraber çalışmıştı. Son olarak yıldız oyunculardan Penelope Wilton'da ana karakterlerden diğer olan Maureen'i canlandırması için Haziran 2021'de ana kadroya dahil edildi.[4][5][6]

Çekim aşaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler Harold'ın hikâyedeki yürüyüşüne uyması için ağırlıklı dış mekanlarda gerçekleştirildi. Filme Eylül 2021'de Devon'da başlandı.[7] Filmin çekimleri Devon, Bath, Somerset, Gloucestershire, Ripley, Derbyshire, Wakefield, Dewsbury, Sheffield ve Yorkshire'da gerçekleştirilmiştir.[8][9][10][11]

Müzikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İki içerik parçasınında yer aldığı filmin orijinal müzikleri şarkıcı Sam Lee tarafından hazırlandı.[12]

Çıkışı[değiştir | kaynağı değiştir]

The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry ("Harold Fry'ın Beklenmedik Yolculuğu") filmi 28 Nisan 2023'te Birleşik Krallık'ta eOne firması tarafından piyasaya sürülen film 1 Ağustos 2023'te Dünya genelinde tüm platformlarda serbest bırakılmıştır. Ayrıca eOne firmasının 20 Temmuz 2023'te Birleşik Krallık ayağını kapatmadan önce bu lokasyondaki son filmi olmuştur.[1]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kritik incelemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film inceleme sitesi Rotten Tomatoes The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry ("Harold Fry'ın Beklenmedik Yolculuğu") filmine 29 eleştirmenin incelemesine dayanarak % 83'lük onay derecesine istinaden ortalama 6.4/10 düzeyinde değerlendirme puanı vermiştir. Web sitesindeki eleştirmenlerin fikir birliğiyle verdikleri beyanda: "Eğer Harold Fry'ın Beklenmedik Yolculuğu filmi çok sıradanmış gibi gözükse bile oyuncular Jim Broadbent ve Penelope Wilton'un performansları eleştiri yapmayı zorlaştırıyor." ifadesinde bulunmuşlardır.[13]

The Spectator dergisinden Deborah Ross filmin "izlenmesi gereken inanılmaz derecede güzel bir yapım olduğunu, Broadbent'in filmde harika samimi bir oyunculuk sergilediğini... ve Wilton'unda aynı performansla ona eşlik ettiğini ve filmin kitaptan daha iyi ender örnek yapımlarndan birisi olduğunu." belirtmiştir.[14] The Times gazetesinden Kevin Maher'e göre film "yaşlanma ve pişmanlıkla ilgili en iyi filmlerden birisi" olarak tanımlanırken filmi yönetmeni Macdonald'ın tekrar sinemaya dönüşü adına başarılı bir yapım olarak gösterilmiştir.[15] The Guardian gazetesinden Peter Bradshaw ise olay örgüsünün gerektirdiği gerçekliğin filme yansıtılmamasını eleştirerek "kusursuz bir şekilde oynanmış, içtenlikle tasarlanmış ve çoğu zaman güzel çekilmiş" olmasına rağmen "ciddi, bilinçli fantezide" "tatmin edici olmayan" bir şeyler olduğunu belirtmiştir.[16]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Wiseman, Andreas (20 Temmuz 2023). "UK Distribution Stalwart eOne Shutting Down Theatrical Operation As Hasbro's Global Cuts Continue To Bite". Deadline Hollywood. 20 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2023. 
  2. ^ "'The Unlikely Pilgrimage Of Harold Fry' embarks on UK location shoot". Screen Daily. 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  3. ^ "The BFI's 10 Biggest Production Awards Of 2021: Jim Broadbent Pic 'The Unlikely Pilgrimage Of Harold Fry' & Carol Morley's 'Typist Artist Pirate King' Top List". Desdline. 27 Aralık 2021. 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Jim Broadbent To Star In Hit Novel Adaptation 'The Unlikely Pilgrimage Of Harold Fry' For 'Normal People' Director; Embankment Launches Sales — EFM". Deadline. 12 Şubat 2021. 9 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  5. ^ Harvey, Chris (22 Nisan 2023). "Jim Broadbent on JK Rowling: 'I think she is amazing – I would support her'". The Telegraph. 22 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2023. 
  6. ^ "Downton Abbey' Star Penelope Wilton Joins Jim Broadbent In 'Harold Fry'; Pre-Sales Close For UK, Germany, Spain, Aus/NZ, More — Cannes Market". Deadline. 21 Haziran 2021. 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  7. ^ "Oscar winner Jim Broadbent heading to Devon to film 'The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry'". Devon Live. 23 Eylül 2021. 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  8. ^ "The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry Filming Locations". Devon & Cornwall Film. 25 Nisan 2023. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  9. ^ "Film crews on Minchinhampton Common shooting major movie starring Jim Broadbent". Gloucestershire Live. 11 Ekim 2021. 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  10. ^ "Oscar winning actor's latest movie filmed in a field on Wakefield and Dewsbury border". Wakefield Express. 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  11. ^ "The new films and TV shows shot in Sheffield, including Full Monty and The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry". The Star. 12 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  12. ^ "The Unexpected Pilgrimage of Harold Fry Album Details". Film Music Reporter. 25 Nisan 2023. 2 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  13. ^ "The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry" (İngilizce). Rotten Tomatoes. 2 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  14. ^ Ross, Deborah (29 Nisan 2023). "I cried twice: The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry reviewed". The Spectator. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  15. ^ Maher, Kevin (28 Nisan 2023). "The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry review — a deep dive into the souls of a retired couple". The Times. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  16. ^ Bradshaw, Peter (26 Nisan 2023). "The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry review – Jim Broadbent hits the road". The Guardian. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]