Harley Hükûmeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Robert Harley hükümete başkanlık etti ve İngiltere'nin ilk Başbakanı olarak tanımlandı.
Müttefik kuvvetlerine komuta etmenin yanı sıra , Marlborough Dükü Kaptan General olarak, tartışmalı görevden alınmasına kadar kabinede Mühimmatın Genel Başkanı olarak görev yaptı.

Harley Hükûmeti, Kraliçe Anne döneminde 1710-1714 yılları arasında var olan İngiliz hükûmetiydi. Robert Harley (1711'den Oxford Kontu) tarafından yönetildi ve büyük ölçüde Tories'den oluşuyordu. Harley, görünüşte güçlü Whig Junto'yu ve ılımlı Tory müttefiki Lord Godolphin'i deviren taraf değiştiren eski bir Whig idi. Bu, Parti Kutuplaşması sırasında, iki grup arasındaki bölünmelerin doruk noktasına ulaştığı ve destekçileri arasında bir "kağıt savaşı" patlak verdiği zaman geldi. Harley hükûmetini destekleyen yazarlar arasında rakip Kit-Kat Club üyeleriyle çatışan Jonathon Swift, Daniel Defoe, Delarivier Manley, John Arbuthnot ve Alexander Pope vardı.

Barış antlaşması[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükûmet, İspanya Veraset Savaşı'nı sona erdirmek için bir barış için şiddetle bastırdı ve sonucunda Utrecht Antlaşması imzalandı. Dış ilişkiler büyük ölçüde Vikont Bolingbroke tarafından yürütüldü. Toplanma talebini kullanan Whig muhalefeti tarafından şiddetle sindirildiler. Harley, düşmanca Whig Partisi'nin egemen olduğu Lordlar Kamarası aracılığıyla barış anlaşmasını güvence altına almak için, dengeyi bozmak için tek bir günde Harley's Dozen olarak bilinen on iki yeni lordluk yarattı. Bakanlık, Robert Walpole'u vurgunculuk suçlamalarından başarılı bir şekilde kovuşturdu ve bir süre Londra Kulesi'nde onları hapsetti.

Aralık 1711'de hükûmet tartışmalı bir şekilde muhafazakâr olan, ancak uzun süredir Whig Partisi tarafından desteklenen Lord Marlborough'u Kaptan General olarak görevden aldı ve onun yerine sadık Tory Partili İrlandalı general Ormonde Dükü'nü getirdi. Ormonde, 1712'de Flanders'taki İngiliz kuvvetlerinin komutanı olarak sahaya çıktı, ancak Harley'den Fransızlarla savaşmak için asker göndermesini yasaklayan "kısıtlama emirleri" aldı. Ormonde, birliklerini, İngilizlerin yardımı olmadan Denain Savaşı'nda büyük bir yenilgiye uğrayan Savoy Eugene tarafından komuta edilen Müttefiklerden uzaklaştırdı. Marlborough ayrıca, Hamilton İskoç Tory Dükü'ne verilen bir pozisyon olan Mühimmatın Genel Müdürü kabinesindeki görevinden de alındı. Hamilton ayrıca savaştan sonra Fransa'nın ilk İngiltere Büyükelçisi olarak atandı, ancak Fransa'ya gitmeden önce Hyde Park'ta Whig politikacı Lord Mohun ile bir düelloda öldürüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]