Hai un Paraiso

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hai un Paraiso, Galiçyalı müzik grubu Luar na Lubre'nin 2004 yılında çıkardığı bir albüm ve o albümün ilk şarkısıdır.

Albüm ve konsept[değiştir | kaynağı değiştir]

Grubun 1997'den beri çalıştığı Warner firması tarafından çıkarılan albüm, Luar na Lubre'nin geleneksel etnik Kelt müziği tarzını yansıtır. Gayda'nın sıkça kullanıldığı parçalar Galiçya kültürü üzerine kurulmuştur. Sözler Luar na Lubre'nin Galiçya bölgesine ve Compostela şehrine duyduğu sevgiyi yansıtan övgüler ve betimlemelerle doludur. "Hai un Paraiso" (Galiçyaca: Bir cennet var) ismiyle de kastedilen yer Santiago de Compostela'dır.

Albüm kapağı

Parça listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

01 Hai un paraiso
02 O meu país
03 Uah lúa
04 Memoria da noite
05 No mundo
06 Rivadavia
07 Corme
08 Achégate
09 Cantigas Alfonso X
10 Versos de luz
11 Pando
12 Uah lúa (Remix)
13 Hai un paraiso (Remix, Carlos Jean)

Şarkı ve efsane[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümün ilk şarkısının adı da Hai un Paraiso'dur. Bölgeye duyulan aşkı ve sevgiyi anlatır. Albümün çıktığı 2004'te kutlanan Aziz Yakup'un Yılı'nı (Xacobeo 2004) etkilemiş, Santiago de Compostela'ya doğru yola çıkan hacılar için neşeli bir ilahi olarak görülmüştür. Aynı zamanda 2004 yılında Tüm İspanya'da futbol maçlarının başında, devre arasında ve sonunda çalınmıştır.

İnanışa göre İsa'nın havarilerinden Zebedi oğlu Yakup'un (Santo Jacobeo, Santiago ya da İngilizce: Saint James) kabri adını verdiği Santiago de Compostela şehrindeki katedraldedir. Yıldızlar tarafından yönlendirilen bir çobanın kutsal havarinin mezarını bu topraklarda bulması hikâyesinden yola çıkarak bölge "Campus Stellae" (Latince: yıldızlar bölgesi) olarak anılmış, sonra isim zamanla Compostela'ya dönüşmüştür. Bugün bölgeye her yıl 100,000 civarında hacı gelir ve türbeyi ziyaret eder.

İç bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]