Hüseyin Zan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hüseyin Zan
Karakter oyuncusu Hüseyin Zan
Doğum30 Kasım 1930(1930-11-30)
Hatay, Konak, İzmir, Türkiye
Ölüm3 Mayıs 2011 (80 yaşında)
Çınarcık, Yalova, Türkiye
Ölüm sebebiAkciğer kanseri
Defin yeriÇınarcık Mezarlığı, Yalova
MilliyetTürk
MeslekOyuncu
Etkin yıllar1960-2007
EvlilikAyten Zan
Çocuk(lar)Hakan Zan
İnci Saner

Hüseyin Zan (19 Kasım 1930, İzmir - 3 Mayıs 2011, Yalova[1]), Türk sinema oyuncusudur. Yüzlerce filmde yardımcı rollerde oynayan Zan bir dönemin Yeşilçam filmlerinde kötü adam rolleriyle ünlenmişti.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1931 yılında İzmir’in Hatay semtinde doğan Hüseyin Zan, 1960 yılında Türker İnanoğlu'nun yazıp yönettiği "İçimizden Biri" (Ölüm Çemberi) adlı filmle sinemaya başladı. Dönemin ünlü oyuncularının rol aldığı kalabalık kadrolu bu ilk filminden sonra bir daha sinemadan kopmadı. 1980'li yılların sonuna kadar Yeşilçam'da pek çok sinema filminde yan rollerde ve çoğunlukla kötü adamları canlandırdı. Özellikle kavga sahnelerindeki başarısı, onun sonraki dönemlerde figüranlar için dövüş dersleri veren bir de okul açmasına kadar gitti. Oyunculuğunun yanı sıra bazı filmlerin yapımcılığını da üstlendi. 1990'lı yıllarda televizyon için çekilen bazı film ve dizilerde rol aldı. 1975 yılında Giorgio Ferroni'nin yönettiği Attenti ragazzi... chi rompe paga adlı bir İtalyan-Türk ortak yapımında da oynadı. Son olarak 2007 yılında Necati Aslan'ın yönettiği "Koçero" adlı bir televizyon filminde rol aldı. Hüseyin Zan'ın bir de yönetmenlik denemesi vardır: 1997 yılında Yılmaz Köksal, Sezer Güvenirgil, Yunus Bülbül gibi oyuncuların rol aldığı "Sevimli Dostlar" adında bir TV filmini yönetti.

Özal hayatı ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

1990 yılında Yalova'nın Çınarcık ilçesine yerleşerek balıkçılık yapıp olta satarak geçimini sağlamaya çalışan Yeşilçam'ın bu yarım asırlık 'kötü adam'ı bir yıldır mücadele ettiği akciğer kanserine[2] bağlı olarak 3 Mayıs 2011 tarihinde öldü. Çınarcık Camiisinde cenaze namazı kılındıktan sonra Çınarcık Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yeşilçam'ın acı kaybı". haber.gazetevatan.com. 4 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2011. 
  2. ^ "Hüseyin Zan Kansere Yenik Düştü…". www.magazinkolik.com. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2011. [ölü/kırık bağlantı]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]