Girişimsel kardiyoloji

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Akut miyokard enfarktüsünde koroner anjiyografi ve anjiyoplasti (sol: Sağ Koroner Arter [RCA] kapalı iken, sağ: başarıyla genişletilmiş haliyle)

Girişimsel kardiyoloji, özellikle yapısal kalp hastalıklarının kateter esaslı tedavisiyle ilgilenen kardiyoloji dalıdır. Andreas Gruentzig, girişimsel radyolog Charles Dotter tarafından anjiyoplastinin geliştirilmesinden sonra girişimsel kardiyolojinin babası olarak kabul edilir.[1]

Kalp üzerinde kateterizasyon ile birçok işlem yapılabilir.[2] Bu işlemler en çok femoral artere (ancak uygulamada herhangi bir büyük periferik arter veya damardır) kılıf yerleştirilmesi ve X ışını görüntülemesiyle (en yaygın olarak floroskopi) kalbin kanüle edilmesidir. Kanülasyon için radyal arter de kullanılabilir. Bu yaklaşım, çoğu hastada artere ulaşılabilirlik, antikoagüle edilmiş hastalarda bile kanamanın kolay kontrolu, hastaların işlemin hemen ardından oturabilmeleri ve yürüyebilmeleri nedeniyle konforun arttırılması ve normal Allen testi olan hastalarda klinik olarak anlamlı sekeller olmaması gibi çeşitli avantajlar verir.[3] Bu yaklaşımın dezavantajları ise arter spazm ve ağrısı, bazı işlemlerde gerek duyulan daha büyük kateterlerin kullanılamaması ve daha fazla radyasyona maruz kalmadır. Ancak son zamanlarda radyal yaklaşım, işlem sonrası hasta konforu nedeniyle popülerlik kazanmaktadır.

Girişimsel kardiyoloji veya radyoloji yaklaşımını kullanmanın temel avantajları, yara izi ve ağrının önlenmesi ve ameliyat sonrası iyileşmenin uzun olmasıdır. Ayrıca, birincil anjiyoplastinin girişimsel kardiyoloji yöntemi artık akut miyokard enfarktüs bakımında altın standarttır. Bu işlem, tıkalı koroner arterlerden pıhtıların çıkarılmasını ve büyük arterde açılan küçük bir delikten stentlerin ve balonların yerleştirilmesini kapsar. Bu nedenle bu işleme "anahtar deliği ameliyatı" yerine "iğne deliği ameliyatı" adı verilmiştir.

Yöntemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Anjiyoplasti
arterleri veya damarları genişletmek için yapılan bir müdahaledir.
Perkütan koroner girişim (PCI/Koroner anjiyoplasti)
3D Medikal Animasyon Perkütanöz koroner müdahalenin çekimini sürdürür
3D Medikal Animasyon Perkütanöz koroner müdahalenin çekimini sürdürüyor

Koroner arter hastalığı’nın sonucunda koroner arterlerin tıkanıklık tedavisinde anjiyoplastinin kullanılmasıdır. Sönük bir balon kateter tıkalı artere ilerletilir ve daralmayı hafifletmek için şişirilir. Kan damarını açık tutmak için koroner stentler gibi bazı cihazlar yerleştirilebilir. Aynı anda çeşitli başka işlemler de yapılabilir. Kalp krizi’nden sonra sorumlu damarla (olayın nedeni tıkanıklık veya tromboz olduğundan şüphelenilen damarla) sınırlı olabilir veya tam revaskülarizasyon yapılabilir. Tam revaskülarizasyon, majör olumsuz kardiyak olaylar ve tüm nedenlere bağlı mortalite açısından daha etkilidir.[4] PCI aynı zamanda başka miyokard enfarktüsü veya kararsız anjina gibi başka olay riskinin yüksek olduğu durumlarda da kullanılır. Stabil anginada anti-anjina ilacına ek olarak PCI kullanımı, tedaviyi izleyen 3 yıla kadar anjina atağı geçiren hastaların sayısını azaltabilir[5] ancak ölüm, gelecekteki miyokard enfarktüsü veya kalp krizi riskini azaltmaz veya başka müdahalelere ihtiyaç vardır.[6]

Valvüloplasti
daralmış kalp kapakçıklarının (genellikle mitral, aort veya pulmoner) genişletilmesidir.
Konjenital kalp kusurunun düzeltilmesi
Perkütan yaklaşımlar, atriyal septal ve ventriküler septal kusur'ları düzeltmek, patent duktus arteriosus'un kapatılması ve büyük damarların anjiyoplastisini yapmak için kullanılabilir.
Perkütan kapak değişimi
Açık kalp ameliyatına alternatif olan perkütan kapak değişimi, kalp kapakçığının perkütan işlemler kullanılarak değiştirilmesi işlemidir. Bu işlem aort kapağı (perkütan aort kapak değişimi/TAVI işlemi), pulmoner kapak ve son zamanlarda mitral kapak üzerinde yapılır.
Perkütan kapak onarımı
Açık kalp ameliyatı’na alternatif olarak mitral kapakta MONARC sistemi veya MitraClip sistemi kullanılarak perkütan kapak onarımı yapılmaktadır.[7]
Koroner trombektomi
koroner arterlerden trombüs’ün (kan pıhtısı) çıkarılmasıdır.

Açık kalp ameliyatı kalp-damar cerrahı tarafından gerçekleştirilir. Bazı girişimsel kardiyoloji işlemleri kalp-damar cerrahı ile birlikte yapılır.[8]

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD ve Kanada'da girişimsel kardiyoloji, ileri yapısal kalp işlemleri yapmak isteyenler için en az yedi yıllık mezuniyet sonrası tıp eğitimi ve 9 yıla kadar mezuniyet sonrası tıp eğitimini gerektirir.

  • Lisans diploması (4 yıl)
  • Tıp diploması (4 yıl)
  • Dahiliye ihtisası (3 yıl)
  • Kardiyoloji bursu (3 yıl)
  • Girişimsel Kardiyoloji bursu (1-2 yıl)
  • Yapısal Kalp Müdahale Bursu (1 yıl)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lakhan SE, Kaplan A, Laird C, Leiter Y (2009). "The interventionalism of medicine: interventional radiology, cardiology, and neuroradiology". International Archives of Medicine. 2 (27). s. 27. doi:10.1186/1755-7682-2-27. PMC 2745361 $2. PMID 19740425. 
  2. ^ "Interventional Cardiology Specialty Description". American Medical Association. 5 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2024. 
  3. ^ Hurst, J. Willis; Fuster, Valentin; O'Rourke, Robert A. (2004). Hurst's The Heart. New York: McGraw-Hill, Medical Publishing Division. s. 484. ISBN 0-07-142264-1. 
  4. ^ Nguyen, An Vu; Thanh, Le Van; Kamel, Mohamed Gomaa; Abdelrahman, Sara Attia Mahmoud; El-Mekawy, Mohamed; Mokhtar, Mohamed Ashraf; Ali, Aya Ashraf; Hoang, Nam Nguyen Nho; Vuong, Nguyen Lam; Abd-Elhay, Fatma Abd-Elshahed; Omer, Omer Abdelbagi; Mohamed, Ahmed Abdou; Hirayama, Kenji; Huy, Nguyen Tien (2017). "Optimal percutaneous coronary intervention in patients with ST-elevation myocardial infarction and multivessel disease: An updated, large-scale systematic review and meta-analysis". International Journal of Cardiology. Cilt 244. ss. 67-76. doi:10.1016/j.ijcard.2017.06.027. PMID 28647440. 
  5. ^ Gorenoi, V; Hagen, A (May 2014). "[Percutaneous coronary intervention in addition to optimal medical therapy for stabile coronary artery disease - a systematic review and meta-analysis]". Deutsche Medizinische Wochenschrift. 139 (20). ss. 1039-45. doi:10.1055/s-0034-1369879. PMID 24801298. 
  6. ^ Pursnani, S.; Korley, F.; Gopaul, R.; Kanade, P.; Chandra, N.; Shaw, R. E.; Bangalore, S. (7 Ağustos 2012). "Percutaneous Coronary Intervention Versus Optimal Medical Therapy in Stable Coronary Artery Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials". Circulation: Cardiovascular Interventions. 5 (4). ss. 476-490. doi:10.1161/CIRCINTERVENTIONS.112.970954. PMID 22872053. 
  7. ^ Harnek, J (Jan 2011). "Transcatheter implantation of the MONARC coronary sinus device for mitral regurgitation: 1-year results from the EVOLUTION phase I study (Clinical Evaluation of the Edwards Lifesciences Percutaneous Mitral Annuloplasty System for the Treatment of Mitral Regurgitation)". JACC Cardiovascular Interventions. 4 (1). ss. 115-22. doi:10.1016/j.jcin.2010.08.027. PMID 21251638. 
  8. ^ "Evanston Northwestern Hospital Interventional Cardiology". 2 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]