Femoral sinir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Segmentler.[1]

Femoral sinir, insan vücudunda bulunan önemli bir sinirsel yapıdır. İngilizce ismiyle "femoral nerve" olarak da bilinir. Bu sinir, omurga bölgesindeki L2-L4 omurilik segmentlerinden köken alır ve pelvis (leğen kemiği) bölgesinden başlayarak uyluğun ön kısmına doğru uzanır.

Femoral sinir, vücudun alt kısmında motor ve duyusal fonksiyonları sağlayan bir sinirsel yapıdır. Uyluğun ön yüzündeki kaslara (örneğin, quadriceps femoris) ve cilde innerve olur. Motor fonksiyonlarıyla uyluk ön yüzündeki kasları çalıştırarak bacak hareketlerini sağlar. Duyusal fonksiyonları ise cilt üzerindeki bazı bölgelerden gelen dokunma, basınç, sıcaklık gibi duyusal bilgilerin iletimini gerçekleştirir.

Femoral sinir, kasık bölgesindeki femoral sinir boşluğundan çıkar ve uyluğun ön tarafındaki kaslar arasından geçerek aşağı doğru uzanır. Uyluğun ön yüzünde dallara ayrılarak çeşitli kasları innerve eder. Ayrıca, diz kapağının altındaki cilt bölgesinden gelen duyusal bilgileri de taşır.

Femoral sinirle ilgili sorunlar, sinirin sıkışması, yaralanması veya hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durumlar genellikle ağrı, uyuşma, güçsüzlük, hissizlik veya bacak hareketlerinde kısıtlama gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Amarnath C and Hemant Patel (2023). Comprehensive Textbook of Clinical Radiology - Volume III: Chest and Cardiovascular system. Elsevier Health Sciences. ISBN 9788131263617. 16 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023.  Page 1072 16 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.