Gifford Palgrave

Vikipedi, özgür ansiklopedi
William Gifford Palgrave
1865'e kadar Cizvit rahip
Doğum24 Ocak 1826(1826-01-24)
Westminster, İngiltere
Ölüm30 Eylül 1888 (62 yaşında)
Uruguay
Meslekgezgin ve oryantalist

William Gifford Palgrave (/ˈpælɡrv, ˈpɔːl-/; 24 Ocak 1826 - 30 Eylül 1888)[1][2] İngiliz Cizvit rahip, gezgin ve oryantalist. Arabistan'ın iç bölgelerini gezen ilk Avrupalıdır.

İlk yılları ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Palgrave, 1826'da Westminster'da doğdu. Bankacı Dawson Turner'ın kızı Elizabeth Turner ve Sir Francis Palgrave'ın oğluydu. Charterhouse School'da eğitim gördü. Okulunda klasik şiir alanında altın madalya da dahil olmak üzere birçok ödül aldı. Lisans eğitimini başarı bursu kazandığı Oxford Trinity College'da aldı ve 1846'da mezun oldu.

İlk yurtdışı seyahatleri ve Katolik oluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversiteyi bitirdikten sonra Hindistan'a gitti ve Bombay Yerli Piyade Alayı'nda çalıştı. Hindistan'a geldikten kısa süre sonra Roma Katolik oldu ve Cizvitlerin tarikatına katıldı. Hindistan, Roma ve Suriye'de tarikat görevlisi olarak çalıştı ve bu sürede Arapça öğrendi.[3]

Arabistan'ın iç kesimlerine yapacağı geziye destek vermeleri için üstlerini ikna etti. O dönemde Arabistan'ın iç kesimleri dünyanın geri kalanı için keşfedilmemiş topraklardı. Arabistan'ın iç kesimlerine yapacağı gezi için Fransa İmparatoru III. Napolyon'un desteğini de aldı. İmparatora Arabistan'ı daha detaylı bilmenin, Fransa'nın Afrika ve Orta Doğu'daki emperyalist planları için faydalı olacağını söylemişti.

Suriye ve Orta Doğu seyahatleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha sonra Suriye'ye dönen Palgrave, burada Suriyeli bir doktorun kimliğini aldı.[3] Çantalarını ilaç ve küçük ticari mallarla doldurarak bir hizmetçinin eşliğinde, Arabistan'ın Necid şehrine doğru yola çıktı. Hristiyan olduğu belli olursa kabile üyelerince öldürüleceğini düşünen Palgrave, yolculuğu boyunca Müslüman kılığına girerek seyahat etti. İsa Cemiyeti ve Fransa İmparatorluğu için yapacağı gezi, misyonerlikten ziyade casusluk amacı güdüyordu.

Palgrave, Necid'deyken Faisal bin Turki bin Abdullah Al Saud ile dost oldu. Faysal'ın oğlu olan Abdurrahman bin Faysal bin Türkî el-Suud, Palgrave'den kendisine striknin vermesini istedi. Palgrave, Abdul'un babasını zehirlemek istediğini düşünüyordu. Daha sonra casusluk yapmakla suçlanan Palgrave, neredeyse Hristiyan olduğu için idam edilecekti.[3]

Sonraki yılları ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir yıl boyunca Necid, Bahreyn ve Umman'a seyahat ettikten sonra Avrupa'ya döndü ve seyahatlerini yazıya geçirdi. Yazdığı anlatı en çok satanlar listesine girdi ve birçok kez yeniden basıldı. Yolculuğunun gizli nedenlerinden yazılarında bahsetmedi.

Bu kitabı yazdıktan sonra, Palgrave Cizvit tarikatını bıraktı.[4] Daha sonra İngiliz Dışişleri Bakanlığı için çalışmaya başladı ve 1866'da Sohum'a konsolos olarak atandı. 1867'de Trabzon'a taşındı. 1868'de Norwichli George Edward Simpson'ın kızı Katherine'le evlendi ve ondan üç oğlu oldu. 1873'te Saint Thomas ve Saint Croix'e, 1876'da Manila'ya ve 1878'de Bulgaristan'a başkonsolos olarak atandı. 1879'da Bangkok'a taşındı. 1884'te Uruguay'a Mukim Bakan ve Başkonsolos olarak atandı. Öldüğü 1888'e kadar Uruguay'da Başkonsolos olarak çalışmaya devam etti.

Palgrave'nin yolculuğu kırmızıyla gösterilmiş

Palgrave'nin İç Arabistan üzerine yaptığı çalışmaların yanı sıra Essays on Eastern Questions adlı kitabı, Hermann Agha adlı anlatısı, Dutch Guiana'nın taslağı ve Ulysses adlı bir makalesi yayımlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ of 27 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ e De 27 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ a b c lopm 27 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "WDL" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ "Dictionary of National Biography, 1885-1900, Volume 43 - Palgrave, William Gifford". 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]