Gey Aktivistler İttifakı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gay Activists Alliance'ın simgesi olan minüskül lambda.

Gey Aktivistler İttifakı (İngilizceGay Activists Alliance; GAA), Stonewall ayaklanmalarının ardından 21 Aralık 1969'da New York şehrinde Gay Liberation Front (GLF)'ın muhalif üyeleri tarafından kurulan[1] bir gey hakları örgütü. İlk üyeleri arasında Jim Owles, Marty Robinson, Kay Lahusen, Arthur Bell, Arthur Evans, Sylvia Rivera, Marsha P. Johnson, Jim Coles ve Brenda Howard var idi. GAA, "tek siyasetli, siyasal olarak tarafsız, amacı 'tüm gey insanlara temel insan hakları, haysiyet ve özgürlük sağlamak" olan bir grup hâline gelmek istiyordu.[2] GAA en çok 1970'ten 1974'e kadar etkin idi. 1980'e kadar Gay Activist isimli bir gazete yayınladılar. GAA ilk kez Church of the Holy Apostles (9th Avenue & 28th Street adresinde) buluştu. SoHo mahallesindeki 99 Wooster Street adresindeki "Firehouse" isimli GAA karargâhı Mayıs 1971'de işgâl edildi ve 15 Ekim 1974'te kundakçılar tarafından yakılıp kül edildi.

GAA üyeleri, medya dikkatini çekmek amacı ile siyasetçiler ile yapılan açık barışçıl yüzleşmeler olan "zap" eylemleri yaparlardı. GAA'nin ilk başkanı Jim Owles idi. Daha görünür eylemlerinin arasında popüler televizyon dizisi Marcus Welby, M.D.'de eşcinsel karşıtı bir bölüme karşı protestolar; Metropolitan Museum'de belediye başkanı John Lindsay'e karşı ve sonradan Radio City Music Hall'da New York Başkanı Nelson Rockefeller'a karşı zap eylemleri; geyler için evlenme hakkını talep ederek New York'taki evlenme cüzdanı bürosuna karşı bir zap eylemi; elemanlarına eşcinsel karşıtı bilgiler dağıtan "Fidelifacts" isimli şirkete karşı bir zap eylemi; ve "ibneler, lezolar, nonoşlar, ne derseniz deyin" ("queers, lezzies, pansies, call them what you will") diye yazarak eşcinsellere saldıran aşağılayıcı bir makale yayınlayan New York Daily News'e karşı bir zap eylemi var idi.

Gay Activists Alliance'ın simgesi minüskül Yunan harfi lambda (λ) idi. 1981'de GAA feshedildi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bell, Arthur (1971). Dancing the gay lib blues : a year in the homosexual liberation movement. New York: Simon and Schuster. ISBN 0671210424. 
  2. ^ Marotta, Toby (1981). The politics of homosexuality : how lesbians and gay men have made themselves a political and social force in modern America. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0395294770.