Geleneksel Türk sanatları
Görünüm
Bu madde veya bölüm Türk sanatı adlı maddeye çok benzemektedir ve bu iki maddenin tek başlık altında birleştirilmesi önerilmektedir. Birleştirme işlemi yapıldıktan sonra sayfaya {{Geçmiş birleştir}} şablonunu ekleyiniz. |
Geleneksel Türk sanatları, Türk kültürü'nün bir kısmını meydana getiren sanat ve sanat türlerinin genel adıdır. Geleneksel Türk sanatlarının bir kısmı İslam öncesi dönemden kaynaklanır. Bir kısmı ise İslam ile birlikte gelişmiştir. Bu sanatların başında hat sanatı, tezhip, minyatür ve ebru gelmektedir.
İslam sonrası gelişen sanatlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Türkler İslam dinini kabul ettikten sonra doğal olarak sanat alanında Türk-İslam sentezi sanatlar ortaya çıkmış oldu. Tezyîni sanatlar, Türk musikisi, Türk mutfağı, mimari, temaşa sanatları bu sentezin etkisinde kaldı.
Tezyîni sanatlara bezeme, hat sanatı (Hüsn-i Hat), tezhib, yaprak Üzerine Hüsn-i Hat, tuğra, ferman, ebrû, gravür, kat'ı, çini ve kalemişi örnek gösterilebilir.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Türk Sanatları Hakkında Bilgiler.. Resimler..3 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Bezeme ve Tezyini Sanatlar Sitesi[ölü/kırık bağlantı]
- Türk İslam Sanatları Sözlüğü
Sanat ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |