İçeriğe atla

Gaifū kaisei

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bulutsuz Havada Fuji Dağı
Japonca: 凱風快晴, Japonca: Gaifū kaisei
Sanatçı Katsushika Hokusai
Yıl y. 1830-1832
Tür Ukiyo-e (tahta baskı)
Boyutlar 25,72 cm × 38 cm (1.013 in × 15 in)

Bulutsuz Havada Fuji Dağı (Japonca: 凱風快晴; Hepburn: Gaifū kaisei) veya diğer bilinen adıyla Kızıl Fuji (赤富士, Akafuji),[1] Japon sanatçı Katsushika Hokusai'nin (1760-1849) y. 1830-1832 yılları arasına tarihlenena [2] Otuz Altı Fuji Dağı Manzarası serisinin bir parçası olan ahşap baskı eseridir. Eser, "tüm Japon baskılarının en basitlerinden ve aynı zamanda en seçkinlerinden biri" olarak tanımlanmıştır.[2]

Sonbaharın başlarında, adında da belirtildiği gibi rüzgar güneyden eserken ve gökyüzü açık olduğunda, yükselen güneş Fuji Dağı'nı kırmızı renge çevirebilir. Hokusai bu anı, özellikle serinin geri kalanıyla karşılaştırıldığında kompozisyonsal soyutlamayla ancak meteorolojik özgüllükle yakalamıştır. Gökyüzünün derinleşen mavisinin üç tonu, dağın üç tonunu yansıtmaktadır. Dağın zirvesinde kalan kar kalıntıları ve dibindeki ormanı saran koyu gölgeler, onu tam zamanında yerleştirmektedir.[3] Fuji Dağı'nın görüntünün sağ yarısındaki katı simetrik şekli, sol taraftaki narin bulutlarla dengelenerek çarpıcı bir kompozisyon oluşturur.

Ancak diğer çalışmalarından farklı olarak bu eserin belirli bir yer adı yoktur, bu nedenle manzaraya nereden bakıldığı bilinmemektedir.

Doğan güneşin kızıla boyadığı Fuji Dağı'nın bir fotoğrafı
Bazen Pembe Fuji olarak da bilinen ilk baskılardan (y. 1830)
Farklı bir baskısı (y. 1830)

İlk izlenimler, genellikle görülen versiyonlarla karşılaştırıldığında soluk görünmektedir, ancak Hokusai'nin orijinal anlayışına daha yakındır. Pembe Fuji baskıları olarak bilinirler ve çok nadir bulunurlar. İlk baskılarda gökyüzünün parlaklığını artıran ve bulutlara hareket kazandıran kasıtlı olarak düzensiz mavi bir gökyüzü vardır. Tepe noktası Prusya mavisi bir haleyle öne çıkarılmıştır. Sonraki baskılarda güçlü, eşit bir mavi tonu vardır ve matbaacı yeni bir blok ekleyerek ufuktaki beyaz bulutların üzerine açık mavi eklemiştir. Daha sonraki baskılarda da tipik olarak güçlü bir benigara (Bengal kırmızısı) pigmenti kullanılmış ve bu da resme yaygın olarak Kızıl Fuji denmesine sebep olmuştur. Yeşil blok rengi yeniden kesilerek orman ve dağ yamacı arasındaki birleşme noktası alçaltılmıştır.[2]

Bulutsuz Havada Fuji Dağı, Hokusai'nin beğeni toplayan Otuz Altı Fuji Dağı Manzarası serisindeki bir diğer eseri olan Kanagawa Oki Nami Ura ile birlikte belki de dünyada en çok tanınan Japon eserleridir.[4] Her ikisi de Japon ukiyo-e sanatının mükemmel örnekleridir. Ukiyo-e, çağdaş şehir yaşamından klasik edebiyata kadar her şeyi tasvir edebilse ve Hokusai'nin not defterleri kendi ilgi alanlarının da aynı derecede geniş bir yelpazeye yayıldığını gösterse de, ona ününü kazandıran bunun gibi manzaralardı. Bu tür baskılardaki doygun renkler ve stilize biçimler, on yıllar sonra Empresyonist ve Post-Empresyonist akımlara ilham kaynağı olmuştur.[5]

Eserin çeşitli baskıları, aralarında British Museum,[3] Metropolitan Museum of Art,[1] Boston Güzel Sanatlar Müzesi ve Indianapolis Sanat Müzesi'nin de bulunduğu dünya çapındaki müzelerde görülebilmektedir.

Eser, Mart 2019'da New York'taki bir müzayedede 507 bin dolara satılmıştır.[6]

a. ^ Yayın tarihine ilişkin netlik olmamakla birlikte, bir teori Ryūtei Tanehiko'nun yayınladığı "Shohonsei" dergisinde yer alan bir reklama dayanarak 1831'de (Tenpō 2) yayınlandığını, bir diğeriyse Edmond de Goncourt'un "Hokusai"deki bir açıklamasına dayanarak 1823 (Bunsei 6) ile 1829 (Bunsei 12) arasını iddia eder.[7]

  1. ^ a b "Katsushika Hokusai | South Wind, Clear Sky (Gaifū kaisei), also known as Red Fuji, from the series Thirty-six Views of Mount Fuji (Fugaku sanjūrokkei) | Japan | Edo period (1615–1868)". The Metropolitan Museum of Art (İngilizce). Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 
  2. ^ a b c Calza, Gian Carlo; Katsushika, Hokusai (2004). Hokusai. London ; New York: Phaidon. s. 471. ISBN 978-0-7148-4457-2. OCLC 56597349. 
  3. ^ a b "Katsushika Hokusai, 'South Wind, Clear Sky' (Gaifū kaisei) 'Red Fuji', a colour woodblock print". The British Museum. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2024. 
  4. ^ "Ukiyoe-Gallery.com Article: "The 'Faked' Fuji Print"". www.ukiyoe-gallery.com. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 
  5. ^ Indianapolis Museum of Art, (Ed.) (1988). Indianapolis Museum of Art collections handbook. Indianapolis, Ind: The Museum. ISBN 978-0-936260-20-4. 
  6. ^ "Hokusai woodblock prints fetch high prices in NY". NHK World-Japan. 20 Mart 2019. 20 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2024. 
  7. ^ Isozaki, Yasuhiko (Aralık 2021). "北斎の風景・風俗版画" [Die Landschaftsmalerei und das Genrebild vom japanischen Volksmaler Hokusai] (PDF). 福島大学人間発達文化学類論集 (Japonca), 34. 福島大学人間発達文化学類. ss. 124-109. ISSN 1880-3903.