İçeriğe atla

Gabriel Reid

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gabriel Reid
Doğum24 Şubat 1969 (55 yaşında)
Auckland, Yeni Zelanda
MilliyetYeni Zelandalı
EğitimBA, MA, PhD
Mezun olduğu okul(lar)Auckland Üniversitesi
MeslekYönetmen, senarist ve oyuncu
Etkin yıllar1979–günümüz
Gabriel Reid
Kariyeri
Tez

Gabriel Luke Reid (d. 24 Şubat 1969); televizyon, sinema ve tiyatro alanlarında çalışan Yeni Zelandalı bir yönetmen, senarist ve yapımcıdır. Doktora tezi dijital teknolojilerin film yapımı üzerindeki etkisini incelemektedir.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Reid, Auckland Üniversitesi'nden Film, Televizyon ve Medya Çalışmaları alanında doktora derecesine sahiptir. Dijital Teknolojilerin Uzun Metrajlı Film Yapımına Etkisi başlıklı tezi,[1] başta ana akım Amerikan sineması olmak üzere, geliştirilip uygulanan dijital film yapım teknolojilerinin bir tarihini sunmaktadır.[2] Yüzüklerin Efendisi ve Narnia Günlükleri örnek olay incelemelerini içeren tez, dijital yapım tekniklerinin gelişimi açısından önem taşıyan ve yerel (N.Z.) ile küresel arasında muğlak bir şekilde konumlandırılan film yapım örnekleri olarak yorumlanıyor. Diğer vaka çalışmaları, tüm görüntülerin bilgisayarda üretildiği (yani animasyon filmleri) ve canlı aksiyon görüntülerinin dijital olarak yakalandığı projelere odaklanıyor. Reid, Animal Logic, Blue Sky Studios, Industrial Light & Magic, Park Road Post, Pixar ve Weta Digital gibi tanınmış stüdyolarda ve görsel efekt şirketlerinde araştırma yaptı. Görüştüğü kişiler arasında Andrew Adamson, Matt Aitken, Pete Docter, Bill George, Donald McAlpine, Tim Johnson, Barrie M. Osborne, Chris Wedge ve Dean Wright vardı.[3]

Reid, doktorasını tamamlamadan önce lisans ve yüksek lisans derecelerini (First Class Honours) almıştır. Bay Shakespeare Hollywood'a Gidiyor başlıklı ve Profesör MacDonald P. Jackson tarafından yönetilen yüksek lisans tezi, Shakespeare eserlerinin film uyarlamalarını incelemektedir.[4] Royal Shakespeare Company, Royal National Theatre ve Renaissance Films'de araştırma yapan Reid, aralarında John Barton, Hugh Cruttwell, Adrian Noble, Trevor Nunn, David Parfitt ve Imogen Stubbs'ın da bulunduğu önemli yönetmen, oyuncu ve yapımcılarla görüştü.

Dr. Reid, Unitec Institute of Technology'de Film Tarihi ve Yeni Zelanda Sineması üzerine dersler vermiştir.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Mercury Theatre (Auckland)|Mercury Theatre]] kurucusu Profesör John Reid'in torunu olan Reid'in sahne sanatlarına olan ilgisi küçük yaşlardan itibaren beslendi. Ergenlik çağına gelmeden önce, eski güreşçi Robert Bruce tarafından kurulan Yeni Zelanda'nın ilk profesyonel yetenek ajansıyla temsilcilik anlaşması yaptı. Reid sahne ve televizyonda Deryck Guyler, George Henare ve Billy T. James gibi yıldızlarla birlikte rol aldı. Auckland Grammar]]'da Senior Film Society'nin başkanı ve David Hamilton yönetimindeki Bel Canto korosunun bir üyesiydi. On altı yaşındayken Godspell oyununun bir sezonunu yönetti. Beş yıl sonra, tiyatro yönetmeni olarak yaptığı çalışmalar mükemmel eleştiriler almaya başladı. Amadeus prodüksiyonu hakkında The New Zealand Herald şunları yazdı: "Çok yetenekli Bay Reid... titiz bir özen ve canlandırıcı bir güvenle yönetiyor."[5] The Crucible prodüksiyonunu değerlendiren The Strip dergisi şunları yazdı: "Gabriel Reid, tasarım konusunda cesur ve net bir göze sahip, zeki, sıkı disiplinli, gayretli bir yönetmen. Bu son derece tatmin edici prodüksiyon, daha az sorgulayıcı bir yönetmenin elinde gereğinden fazla dramatik hale gelebilecek senaryodan yeni incelikler çıkarmış, ancak oyunun gücünden hiçbir şey eksiltmemiş. Bu prodüksiyonu daha deneyimli yönetmenlere bile ilham verebilecek bir örnek haline getiren şey, ustalık ve hassasiyetti."[6]

Reid, Tiyatro Atölyesi'nin başkan yardımcısı olarak Toa Fraser, Oliver Driver ve Brown Nation yıldızı Rajeev Varma'nın rol aldığı Salome, The Revenger's Tragedy ve As You Like It yapımlarını denetledi.[7] Kısa bir süre sonra, yeni açılan Aotea Centre'da Dame Malvina Major'ın başrolünde oynadığı, şirketin açılış prodüksiyonu Die Fledermaus için Auckland Metropolitan Operası (şu anda Yeni Zelanda Operası olarak bilinmektedir) kadrosuna katılmaya davet edildi. Yıllar boyunca çok sayıda opera sezonunda çalıştı. Bu prodüksiyonlarda Dame Kiri Te Kanawa ve Sir Donald McIntyre gibi ünlü sanatçılar yer aldı. Daha sonra Reid, Hercules: The Legendary Journeys, Bridge to Terabithia, The Chronicles of Narnia ve Kiwi Christmas gibi önemli televizyon ve film projelerinde yönetmen yardımcılığı ve yapım asistanlığı yaptı. Oyuncu olarak Shortland Street, Street Legal, Jackson's Wharf, Outrageous Fortune, We're Here To Help ve American Playboy: The Hugh Hefner Story gibi televizyon dizilerinde ve filmlerde rol aldı.

Dr. Reid, 2012 yılından itibaren iki dönem başkan yardımcılığı da dahil olmak üzere on yıl boyunca Aotearoa Yeni Zelanda Yönetmenler ve Editörler Birliği (DEGANZ) yönetim kurulunda görev yapmıştır. 2017 yılından itibaren Film Auckland Incorporated (FAI) yönetim kurulunda beş yıl görev yapmıştır. Zaman zaman medyada Yeni Zelanda ekran endüstrisinin durumunu tartışmıştır.[8][9][10]

Başrolünde Raymond Hawthorne'un oynadığı 2004 yapımı kısa filmi As Dreams Are Made On Rhode Island Uluslararası Film Festivali, Melbourne Uluslararası Film Festivali ve Yeni Zelanda Uluslararası Film Festivali'nde gösterilmek üzere davet edildi.[11] 2015 yapımı kısa filmi Every Moment Tropfest'te dört ödül kazandı. En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu (Bree Peters) dahil olmak üzere N.Z..[12][13][14][15][16][17][18][19] Reid ve yazar ortağı Maile Daugherty, New Zealand Writers Guild'de En İyi Kısa Film Senaryosu ödülünü aldılar. SWANZ Ödülleri.[20] Kısa film, Yeni Zelanda Film Ödülleri'nde üç kategoride aday gösterildi.[21][22][23] 2019'da Yeni Zelanda Film Komisyonu Reid'i Catalyst He Kauahi'nin alıcısı yaptı; yüksek kaliteli, anlatıya dayalı kısa filmlerin yapımı yoluyla uzun metrajlı film geliştirmeyi kolaylaştıran önemli bir hibe. Hibe, Reid'in yazıp yönettiği, Karpal Singh ve Belindalee Hope'un yapımcılığını üstlendiği, başrollerini Paul Norell ve Diamond Langi'nin paylaştığı kısa film "Impossible "a uygulandı.[24] Post-prodüksiyonu Sir Peter Jackson'ın Park Road Post'unda gerçekleştirilen kısa filmin miksajı iki kez Akademi Ödülü kazanan Michael Hedges tarafından yapıldı.[25][26][27][28][29] Yeni Zelanda Görüntü Yönetmenleri Topluluğu (NZCS) 2023 töreninde, görüntü yönetmeni Andrew McGeorge'u Impossible filmindeki çalışması nedeniyle Altın ile ödüllendirdi.[30][31]

Reid 1999 yılında Pageant Films'i kurdu. Şirket, Yeni Zelanda'nın en büyük televizyon yayıncıları için binlerce tanıtım filmi ve sektörde beğeni toplayan çok sayıda kampanya üretti; TVNZ, MediaWorks ve bunların yan ağları (TV One, TV2, TVNZ6, TVNZ7, TVNZ Heartland, TV3 ve C4)).[32] Reid'in çalışmaları PromaxBDA Avustralya'da adaylıklar kazandı ve 2010'da Altın ödül kazandı ve Temuera Morrison, Karl Urban, Robyn Malcolm, Angela Bloomfield ve Oscar Kightley gibi Yeni Zelanda'nın en önemli sanatçılarından bazılarına yer verdi. Pageant, klasik eserlerin uyarlamaları, Wall Street draması Division,[33] yönetici yapımcılığını David Parfitt ve Matthew Metcalfe'nin üstlendiği ve yapımcı ekibinde Mark Johnson'ın da yer aldığı romantik dram Misspelt gibi uzun metrajlı film projeleri geliştirmektedir.

Dr. Reid, 2012'den itibaren Directors and Editors Guild of Aotearoa New Zealand (DEGANZ) yönetim kurulunda iki dönem başkan yardımcılığı da dahil olmak üzere on yıl görev yaptı. 2017 yılından itibaren beş yıl boyunca Film Auckland Incorporated (FAI) yönetim kurulunda görev yapmıştır. Zaman zaman medyada Yeni Zelanda sinema endüstrisinin durumunu tartışmıştır.[34][35][36]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Reid, Gabriel (2007). The Impact of Digital Technologies on Feature Film Production (Doctoral thesis). ResearchSpace@Auckland, University of Auckland. hdl:2292/52145. 
  2. ^ Reid, Gabriel Luke (2007). The Impact of Digital Technologies on Feature Film Production (Tez). 
  3. ^ "Gabriel Luke Reid, Doctor of Philosophy in Film, Television & Media Studies", Convocation for the Conferment of Degrees and Award of Diplomas, Spring 2007, The University of Auckland, p.83.
  4. ^ Reid, Gabriel (1999). Mr Shakespeare Goes to Hollywood (Tez). 
  5. ^ Rae, Bernadette, "In Granddad's Line of Vision", The New Zealand Herald, 23 Haziran 1990, Bölüm 2, sf. 4.
  6. ^ Hooper, Michael, "Crucible Stirred Briskly", The Strip, Haziran 1996.
  7. ^ Amery, Mark, "Hippie Shakespeare - tam istediğiniz gibi", Sunday Star-Times, 19 Şubat 1995, Bölüm D, sf. 12.
  8. ^ "NZ Film Industry Pushed to Capacity by Productions". 
  9. ^ "How NZ Kept Cameras Rolling". 
  10. ^ "How NZ Kept Cameras Rolling in the Face of Covid-19". 
  11. ^ "As Dreams Are Made On". 2 Haziran 2010 tarihinde nz/FilmCatalogue/Films/As-Dreams-Are-Made-On.aspx kaynağından |url= değerini kontrol edin (yardım) arşivlendi.  New Zealand Film Commission
  12. ^ "2015 Finalists". 17 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi.  at Tropfest
  13. ^ "The inspiration, sweat and tears behind Tropfest NZ short films". 17 Şubat 2015 tarihinde co.nz/blog/articles/inspiration-sweat-tears-behind-tropfest-nz-short-films/ kaynağından |url= değerini kontrol edin (yardım) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2015. 
  14. ^ "Judges Fall For Romance". 
  15. ^ "New Generation of Filmmaking Talent Discovered at Tropest NZ". 
  16. ^ nz/stories/CU1502/S00362/every-moment-counts-at-tropfest-2015.htm "Every Moment Counts at Tropfest 2015" |url= değerini kontrol edin (yardım). 
  17. ^ "Every Moment Wins at Tropfest 2015". 18 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2015. 
  18. ^ "Viewfinder Tropfest NZ 2015 Winner: Every Moment". |arşiv-url= kullanmak için |arşiv-tarihi= gerekiyor (yardım) tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2015.  Bilinmeyen parametre |arşiv tarihi= görmezden gelindi (yardım)
  19. ^ "WIFT: Every Moment Counts at Tropfest 2015". 26 Şubat 2015 tarihinde wiftnz.org.nz/news/2015/2/24/every-moment-counts-at-tropfest-2015.aspx kaynağından |url= değerini kontrol edin (yardım) arşivlendi. 
  20. ^ "Winners of SWANZ, USC and Mentorship Awards". 
  21. ^ c_id=200&objectid=11772204&ref=rss "Nominees Announced for the NZ Film Awards" |url= değerini kontrol edin (yardım). NZ Herald. 22 Aralık 2016. 
  22. ^ "TVNZ: Bree Peters Tropfest Kısa Film Festivali 2015'te Büyük Kazandı". 
  23. ^ mpa-apac.org/2016/02/twelve-months-since-tropfest/ "Twelve Months Since Tropfest" |url= değerini kontrol edin (yardım). 
  24. ^ "Migrant Story: Karpal Singh, a banker turned film-maker". 
  25. ^ nzfilm.co.nz/news/catalyst-he-kauahi-funding-announcement-0 "Catalyst He Kauahi Funding Announcement" |url= değerini kontrol edin (yardım). 
  26. ^ "Kiwi Kısa Filmi Müzikal Impossible Uluslararası Gösterime Hazırlanıyor". 
  27. ^ "Making the 'Impossible' Possible!". 
  28. ^ "Yıldızı parlayan üretken film yapımcısı". 
  29. ^ nz/allstories/making-impossible-possible "Making Impossible, Possible" |url= değerini kontrol edin (yardım). 
  30. ^ "Sixth NZCS Awards Winners List". 
  31. ^ "NZCINE Short Films". 
  32. ^ "Dr Gabriel Reid". 20 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi.  biography at The University of Auckland. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2010
  33. ^ "Propeller Studios puts a new spin on Westside". 
  34. ^ "NZ Film Industry Pushed to Capacity by Productions". 
  35. ^ "How NZ Kept Cameras Rolling". 
  36. ^ "How NZ Kept Cameras Rolling in the Face of Covid-19". 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]