G.O.R.A.

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(G.O.R.A. (film) sayfasından yönlendirildi)
G.O.R.A.
Film afişi
YönetmenÖmer Faruk Sorak
YapımcıNecati Akpınar
Zumrut Arol Bekce
Can Yılmaz
SenaristCem Yılmaz
OyuncularCem Yılmaz
Rasim Öztekin
Özkan Uğur
Cezmi Baskın
Şafak Sezer
Özge Özberk
Ozan Güven
Engin Günaydın
MüzikOzan Çolakoğlu
Sagopa Kajmer
Özkan Uğur
Görüntü yönetmeniVeli Kuzlu
Sanat yönetmeniBahattin Demirkol
KurguMustafa Preşeva
StüdyoBKM
Böcek Yapım
DağıtıcıWarner Bros.
BKM
CinsiSinema filmi
TürüKomedi
Bilimkurgu
RenkRenkli
Yapım yılı2004
Çıkış tarih(ler)i12 Kasım 2004
Süre127 dakika
ÜlkeTürkiye
Dilİngilizce, Türkçe
Çekim yer(ler)iAntalya [1]
Bütçe5 milyon $
Hasılat26,2 milyon $
Devam filmiA.R.O.G

G.O.R.A., senaryosunu Cem Yılmaz'ın yazdığı, yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak'ın yaptığı, bilim kurgu ve komedi türlerindeki 2004 çıkışlı Türk filmidir.

Çekimleri 2002 yılında başlayan film, Türkiye'de 12 Kasım 2004 tarihinde gösterime girdi. Türk sinemasında en pahalı yapımlardan biri olan filmi 4 milyon kişi izledi.[2] Filmin yapımcılığı, Uzan Ailesi'ne ait olan TürkFilmi adlı şirket ile Ömer Faruk Sorak tarafından üstlenilmiştir. Ancak Uzan ailesinin bankalarına devlet el koyunca film de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun denetimine geçti. Gösterime girişi geciken filmi BKM, Yılmaz aracılığıyla satın alarak yayımlayabildi. Filmin müzikleri Ozan Çolakoğlu'na, bitiş şarkısı ise Sagopa Kajmer'e aittir. Görüntü yönetmeni Veli Kuzlu'dur.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'nin turistik kentlerinden biri olan İstanbul'da bir halı satıcısı olan Arif, U.F.O'lar ile ilgili aldatmacalarından uydurduğu halıları ve sahte fotoğrafları satmaya çalışarak yaşamını sürdürmektedir. Tesadüfen, diğer dünyalılarla birlikte uzaylılar tarafından kaçırılarak G.O.R.A. isimli gezegene götürülür. Bu kaçırma, G.O.R.A gezegeninin güvenlik şefi Logar Trihis tarafından, atalarının dünyayı ziyaret ederken gördüğü kötü muameleden dolayı kin güttüğü için gerçekleştirilmektedir.

Uzay gemisinde bulunan Arif, Garaval'ın Arif'e içindeki gücü hissedebildiğini söyleyen (Yıldız Savaşları'na bir gönderme) ve Arif'e onu aramasını söyleyen bir hologram görüntüsüne rastlar. G.O.R.A'ya inen Arif, kaçmak için fırsatlar aramaya devam eder, ancak defalarca başarısız olur. Mahkumlar Faruk (Rasim Öztekin) ve Robot-216 (Ozan Güven) ile arkadaşlık kurar. Robot-216, Prenses Ceku'nun (Özge Özberk) yakın bir sırdaşıdır. Logar'ın, Ceku'ya aşık olmamasına rağmen Prenses Ceku ile evlenerek gezegenin yönetimini ele geçirmeyi planladığı ortaya çıkar. Planını gerçekleştirmek için G.O.R.A'ya uzaydan bir ateş topu yollar ve G.O.R.A.'yı kurtarmak şartıyla ödül olarak Prenses ile evlenmek ister. Kral Amir Tocha (Cezmi Baskın), alternatif seçenek olarak kutsal taşları kullanmak ister fakat kılavuzun kaybolması nedeniyle engellendiğinden (kılavuz Logar tarafından çalındığından) bu evliliği kabul etmek zorunda kalır. Ancak Logar ateş topunu yok edecek olan silahını ateşleyemeyi beceremeyince, Arif imdada yetişerek, gördüğü Beşinci Element filmindeki sahneyi andıran kutsal taş ritüelini gerçekleştirir, Ceku'yu öpmesi gerektiğini söyler, ateş topunu da yok eder ve gezegeni kurtarır. Logar çok sinirlenir. Ceku'nun onunla evlenmesini kabul etmesi için krala şantaj yapar. Bu arada Ceku, annesinden asıl babasının aslında bir dünyalı olduğunu öğrenir.

Arif, Faruk ve Robot-216 ile babasını bulmak için yola çıkar. Ancak yol boyunca Logar'ın adamları araya girer ve Ceku'yu geri alır. Bu sırada Arif, Ceku'nun babasının eski bir tanıdığı olan Garavel ile tanışır. Arif onun yardımıyla güç kazanır ve Ceku'yu kurtarmak için kaleyi işgal eder. Arif, Matrix'i tiye alan bir hamleyle Logar'ı alt eder ve kötü planlarını herkese ifşa eder. Arif ve Ceku birbirlerine çok âşıktırlar, dünyaya dönerler ve bir çift olarak hayatlarını sürdürürler. Film, çiftin bir otoyolda mutlu bir şekilde yol almasıyla sona erer.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin çekimleri esnasında kullanılan halıcı dükkânı (Mayıs 2014)

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

İncelemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Twitch Film için yazan Todd Brown, filmi "hem Yıldız Savaşları, hem de Matrix filmlerinde bazı mükemmel vuruşlarla çok komik, çok Mel Brooks'tan ilham alan bir bilim kurgu komedisi" olarak tanımladı. "İyi görünüyordu... kendi ülkesinde büyük bir hit hâline geldi" ve "Festival dönemine girerken Türk tür filmini uluslararası izleyicilerle yeniden tanıştırdı", "Türkiye'nin büyük, parlak yapımlar üretebildiğini" kanıtladı şeklinde yazdı.[3][4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Yahşi Batı 3 milyon seyirci bekliyor". Referans. 31 Aralık 2009. Erişim tarihi: 18 Haziran 2010. [ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ Brown, Todd. "GORA Trailer – European Sci-Fi Spoof". twitch. 21 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2010. 
  4. ^ Brown, Todd. "First Three Minutes Of Cem Yilmaz's A.R.O.G.!". twitch. 6 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2010. [ölü/kırık bağlantı]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]