Görüntü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Görüntü

Görüntü veya imge, bir şeyin görsel temsilidir. Bir görüntü; çizim, resim ve fotoğraf gibi iki boyutlu (2B) bir sunum ya da oyma ve heykel gibi üç boyutlu (3B) bir nesne olabilir. Bir görüntü; bir yüzeye yansıtma, elektronik sinyallerin etkinleştirilmesi veya dijital ekranlar dahil olmak üzere diğer ortamlar aracılığıyla görüntülenebilir. İki boyutlu görüntüler hareketsiz veya hareketli olabilir. Durağan görüntüler, baskı veya fotokopi gibi mekanik yollarla çoğaltılabilir. Bazı durumlarda, üç boyutlu görüntüler de canlandırılabilir.

Terim bazı alanlarda teknik bir anlama sahiptir. Sinyal işleme bağlamında, bir görüntü renk(ler)in dağıtılmış genliğidir.[1] Optikte "görüntü" terimi, özellikle bir 2B görüntüye atıfta bulunabilir. Bir görüntünün görsel bir temsil olması için tüm görsel sistemi kullanması gerekmez. Bunun popüler bir örneği, görsel sistemin farklı renkleri hesaba katmadan tüm dalga boylarında parlaklığa duyarlılığını kullanan gri tonlamalı ("siyah beyaz") bir görüntüdür. Bir şeyin siyah beyaz görsel temsili, görsel sistemin yeteneklerinden tam olarak yararlanmasa da yine de bir görüntüdür. Öte yandan, insan görsel sisteminin erişemeyeceği nesnelerin görsel temsillerini oluşturmak için bazı işlemler kullanılabilir. Bunlar; küçük nesnelerin büyütülmesi için mikroskopi, insan vücudunun iç yapılarını (diğer nesnelerin yanı sıra) görsel olarak temsil edebilen X-ışınları, manyetik rezonans görüntüleme (MRI), pozitron emisyon tomografisi (PET taramaları) ve diğerlerini içerir.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Görüntüler, fotoğraf veya ekran görüntüsü gibi iki veya üç boyutlu veya heykel veya hologram gibi üç boyutlu olabilir. İki boyutlu görüntüler; kameralar, aynalar, lensler, teleskoplar, mikroskoplar gibi optik cihazlar ve insan gözü veya su gibi doğal nesneler ve fenomenler aracılığıyla oluşturulabilir. "Görüntü" sözcüğü; harita, grafik, pasta grafiği, tablo veya afiş gibi herhangi bir iki boyutlu şeklin daha geniş anlamında da kullanılır. Bu daha geniş anlamda, görüntüler, çizim, resim sanatı, oyma, baskı veya bilgisayar grafik teknolojisi ile otomatik olarak oluşturulma veya yöntemlerin bir kombinasyonu ile geliştirilme gibi manuel olarak da oluşturulabilir. Uçucu bir görüntü, yalnızca kısa bir süre için var olan bir görüntüdür. Bu; bir nesnenin bir aynadan yansıması, bir camera obscura'nın bir projeksiyonu veya bir katot ışını tüpünde görüntülenen bir sahne olabilir. Basılı kopya olarak da adlandırılan sabit bir görüntü, fotoğraf veya başka bir dijital işlemle kağıt veya tekstil gibi maddi bir nesne üzerine kaydedilmiş görüntüdür. Bir kişinin zihninde, hatırladığı veya hayal ettiği bir şey olarak zihinsel bir görüntü vardır. Bir görüntünün konusunun gerçek olması gerekmez; grafik, fonksiyon veya hayali varlık gibi soyut bir kavram olabilir. Bununla birlikte, bir görüntünün anlaşılması için, söz konusu zihinsel görüntüyü öznenin sözleriyle veya görsel üretimleriyle aktarmanın bir yolu olmalıdır.

Görüntü kaydetmeyi sağlayan araçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf makineleri, video kameralar ve diğerleri.

Oluşturulan görüntüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraf kartları (fotoğraf), TV programlarının ekrandaki akışları, bilgisayar monitöründeki grafikler, sinema filminin perdedeki akışı, gazete, dergi, afiş gibi iletişim araçlarındaki günlük hayattan görünümlerin baskıları ve benzerleri oluşturulan görüntülerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Chakravorty, Pragnan (1 Eylül 2018). "What Is a Signal? [Lecture Notes]". IEEE Signal Processing Magazine. 35: 175-177. doi:10.1109/MSP.2018.2832195. ISSN 1053-5888. 26 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2023.