Fyodor Çispiyakov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fyodor Stepanoğlu Çıspiyak
Чиспияков, Фёдор Степанович
Doğum1906
улус Косой Порог, Томская губерния, Российская империя
Ölüm1978 (71-72 yaşlarında)
MeslekYazar
MilliyetŞorlar (Türk soylu)

Fyodor Çispiyakov (Rusça: Фёдор Степанович Чиспияков) (1906 - 1978)i, Sibirya'da yaşayan ve günümüzde dilleri kaybolmakta olan Şor Türklerinden yazar, şair, eğitimci ve edebiyatçı kişiliğe sahip Şorlar arasında ender bir kişidir. Şor Edebiyatının en önemli temsilcisidir. Onun soyadı Şor Türkçesinde «Çispiyak» (чиспияк) — «tayganın küçük beyi» demektir, çıs (чыс) — «tayga, orman» ve piyak (пияк) — «küçük bey».

Fyodor Stepanoğlu Çispiyakov, 1906 yılında (Mejdureçensk (Междуреченск) Kemerova oblastı) yöresindeki Kosoy Porog ulus yerleşiminde doğdu. İlk öğrenimi kilise okulunda oldu. Ekim Devriminde öğretmen olarak çalışmaya Dağlık Şoryada başladı. 1925—1931 yıllarında Leningrad'da Kuzey Milletleri Enstitüsünde okudu. Bir üniversite eğitimi alan ilk Şor Türk'ü kendisi olmuştur. Sonra Moskova'da yüksek lisans okudu. Döndükten sonra ülkesi Dağlık Şor bölgesinda eğitimci olarak çalışmaya başladı.

Çispiyakov'un ilk çıkan kitabı («Şolban» (Шолбан) şiirler güldestesi) 1934 yılında yayınlandı. 1940-lı yıllarda «Mras su vadisi» (В долинах Мрас-су), hikâyelerden «Çüleş» (Чулеш), «Tanış» (Таныш) ve diğer eserleri yayınlandı. Şor Türkçesine Rusça edebiyatından çevirileri de olmuştur. (misal «Kaptanın Kızı» Aleksandr Puşkin). Birkaç tane de ders kitabı yazmıştır.

Aile[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Oğlu — Elektron Çispiyakov (Электрон Фёдорович Чиспияков), filolog, KuzGPA(КузГПА) da Yabancı Diller bölümü başkanıdır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]