Fury (film, 2014)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fury
Hiddet
Afiş
YönetmenDavid Ayer
YapımcıBill Block
John Lesher
Alex Ott
Ethan Smith
David Ayer
SenaristDavid Ayer
Oyuncular
MüzikSteven Price
Görüntü yönetmeniRoman Vasyanov
KurguDody Dorn
DağıtıcıColumbia Pictures
TürüAksiyon, Savaş, Dram, Tarih
RenkRenkli
Yapım yılı2014
Çıkış tarih(ler)i24 Ekim 2014[1]
Süre2s 14dk.
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Almanca
Bütçe68.000.000$
Hasılat205.500.000$

Fury, David Ayer tarafından yazılan ve yönetilen 2014 yapımı Amerikan savaş filmidir. Filmin başrollerini Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña ve Jon Bernthal paylaşmaktadır. 24 Ekim 2014 tarihinde Türkiye'de vizyona girmiştir.[2]

Film, II. Dünya Savaşı'nın Avrupa sahnesinin son haftalarında Nazi Almanyası'nda savaşan ABD tank ekiplerini tasvir ediyor. Ayer, ailesindeki gazilerin hizmetinden ve II. Dünya Savaşı'ndaki Amerikan zırhlı birimleri hakkında Belton Y. Cooper'ın Ölüm Tuzakları gibi kitapları ve Avrupa'daki tank mürettebatının uğradığı yüksek kayıp oranlarından etkilenmişti.

Prodüksiyon Eylül 2013'ün başlarında İngiltere'de Hertfordshire'da başladı ve ardından 30 Eylül 2013'te Oxfordshire'da ana çekimler yapıldı. Çekimler bir buçuk ay boyunca Oxford şehrinin de dahil olduğu farklı yerlerde devam etti ve 13 Kasım'da sona erdi. Fury 17 Ekim 2014'te gösterime girdi, olumlu eleştiriler aldı ve dünya çapında 211 milyon dolar hasılat elde etti.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Dünya Savaşı'nın artık son günlerinde, 1945 Nisan'ının başlarında, Batı Müttefiklerinin Almanya'yı işgali fanatik Schutzstaffel (SS) direnişiyle karşılaşmıştır. Don "Wardaddy" Collier (Brad Pitt), 2. Zırhlı Tümende savaşta sertleşmiş bir ABD Ordusu Başçavuşudur. Fury lakaplı bir M4 Sherman tankına ve deneyimli mürettebatına komuta etmektedir.

Fury Almanya'nın derinliklerine doğru ilerlerken ekibe yeni katılan genç Norman'ın deneyimsizliği tehlikeli hale gelir. Takım liderinin tankını bir Panzerfaust ile pusuya düşüren ve tüm mürettebatını öldüren Hitler Gençliği çocuk askerlerini görür ama vuramaz; Daha sonra, tanksavar silahlarıyla bir çatışma sırasında ateş altında iken ateş etmekte tereddüt eder. Çatışmadan sonra Don, ABD Ordusu ceketi giyen bir esir Alman askeri bulur ve Norman'a M1917 Revolver tabancasını vererek askeri infaz etmesini emreder. Norman reddeder, Don tabancayla tetiği çekmeye zorlar, mahkumu öldürür ve Norman'ı travmatize eder.

Don artık takım lideri olarak görev yaparken, tanklar küçük bir kasabayı ele geçirir. Don ve Norman bir apartman dairesini arar ve Irma adında bir Alman kadın ve küçük kuzeni Emma ile karşılaşırlar. Don, tıraş olabilmesi için onlara yemek ve biraz sıcak su için sigara verir. Norman ve Emma yakınlaşır ve Don'un teşvik etmesiyle seks için yatak odasına giderler. Daha sonra, beraber yemek yemek için otururken, mürettebatın geri kalanı sarhoş bir şekilde içeri girer, kadınları taciz eder ve Don onları azarlayana kadar Norman'a zorbalık yaparlar.Tam bu sırada acil bir görev için çağrılırlar, ancak adamlar binadan henüz ayrılmışken, Alman mermileri şehri vurur, Emma'yı öldürür ve Norman'ı daha da travmatize eder.

Takım, tümenin arka tarafını korumak için bir kavşağı ele geçirme ve tutma emri alır. Yolda, bir Alman SS Tiger tankı tarafından pusuya düşürülürler. Alman tankı üstün ateş gücü ve zırhı ile üç Amerikan tankını imha etmeyi başarır. Fury, Tiger'ı alt ederek arka zırhına ateş eder ve onu yok eder. Fakat telsiz hasar gördüğü için amirlerine haber veremeyen Don, geri dönme riskini almak yerine görevlerini tamamlamaları gerektiğine karar verir. Kavşağa vardığında Fury bir kara mayını tarafından hareketsiz hale gelir. Don, Norman'ı, Alman askerlerinin yaklaştığını gördüğü yakındaki bir tepeyi izlemeye gönderir. Don, yaklaşan Alman birliğinin bir Waffen-SS taburu olduğunu anlar ve olduğu yerde kalmaya karar verir. Diğerlerine istedikleri takdirde ayrılmalarına izin verdiğini söyler. Norman, Don'la kalmaya gönüllü olur ve ekibin geri kalanı da teker teker kalıp savaşmaya karar verir.

Ekip, Fury'yi mahvolmuş gibi görsterirler ve içinde saklanırlar. Onlar beklerken Norman'ı kabul ettiklerini göstermek ve son likörlerini paylaşmak için Norman'a "Makine" takma adını verirler. Alman birliği gelince Tankı siper olarak kullanarak, tek bir gün boyunca hafif silahlarla ateş ederek onlara ağır kayıplar verirler. Grady, tarete giren bir Panzerfaust tarafından öldürülür, Gordo bir el bombasını çözerken vurulur ve diğerlerini korumak için üzerine atılır ve bir Alman keskin nişancı Boyd'u öldürür ve Don'u ağır şekilde yaralar. Norman teslim olmak ister, ancak Don, bunu yaparsa işkence göreceği ve öldürüleceği konusunda uyarır. Don, Almanlar tankın içine Stielhandgranate (patates ezici) bombaları atarken, mühimmatsız (Wardaddy'nin tabancası hariç) ve etrafı sarıldıkları için Norman'a tankın zemin kapağından kaçmasını emreder. Norman patlamadan hemen önce dışarı çıkar. Don ölür. Norman, hayatta kalan Alman askerleri ilerlerken tankın altındaki çamurda saklanmaya çalışır, ancak Norman'ın hayatını bağışlayarak hiçbir şey söylememeye karar veren genç bir asker tarafından fark edilir.

Ertesi sabah, Norman bir atın sesiyle uyanır ve saklanmak için tanka geri sürünür. İçerideyken, ceketiyle Don'un cansız bedenini kapatır ve tabancayla kendini kollar. Kapak açılır ve Norman savaşmaya hazırlanır, ancak tankın dışındaki askerlerin Amerikalı olduğunu anlar. Norman bir kahraman ilan edilir, tanka ve etrafında yatan çok sayıda ölü SS birliğine bakar. ABD gücünün geri kalanı ise Almanya'nın kalbine doğru yürüyüşlerine devam eder. Son sahne, yukarıdan ağır hasar gören Fury ve ambulans içinde olan Norman'ın hayatta kalan tek kişi olduğu gösterilir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hazırlıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayer, oyuncuların Navy SEALs tarafından yürütülen bir haftalık bir eğitim kampı da dahil olmak üzere dört aylık çekimler için hazırlıktan geçmelerini istedi. Brad Pitt, "Bizi kırmak, üşütmek, yorulmak, bizi perişan etmek, ıslatmak, soğuk yemek yemeye zorlamak için kurulmuştu. Sabah beşte ayaktayız, saat başı gece nöbeti yapıyoruz" dedi.

Ayer ayrıca oyuncu kadrosunu fiziksel olarak birbirleriyle oynamaya itti, bu da siyah gözlere ve kanlı burunlara yol açtı. Kişisel saldırılarla da birbirlerine hakaret ettiler. Bunun da ötesinde, aktörler uzun bir süre tankta birlikte yaşamaya zorlandılar, burada yemek yediler, uyudular ve tuvaletlerini yaptılar.

Ayer, "Yönetmen olarak acımasızım. İstediğimi elde etmek için gerekli olduğunu düşündüğüm her şeyi yapacağım" dedi.[13]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin ekipleri, Eylül 2013'te İngiltere'nin Hertfordshire kentinde film sahnelerinin provasını yapıyorlardı. Ekip ayrıca İngiltere'nin Kuzey Batısındaki çeşitli yerlerde çekim yaparken görüldü. Brad Pitt, 3 Eylül'de İngiliz kırsalında Fury'nin bir tank sürme hazırlıklarında görüldü.[14] Ana çekimler 30 Eylül 2013'te Oxfordshire kırsalında başladı.[15][16] Pinewood Studios, Shirburn, Pyrton ve Watlington köylülerine Fury'nin çekimleri sırasında silah sesleri ve patlama sesleri olacağına dair uyarı mektupları gönderdi.[17][18]

15 Ekim 2013'te, bir dublör, Pyrton'daki sette prova yaparken yanlışlıkla omzundan süngü ile bıçaklandı. Hava ambulansıyla Oxford'daki John Radcliffe Hastanesi'ne götürüldü. Polis olayı kaza olarak değerlendirdi. Kasım 2013'te film, figüranların Wehrmacht ve Waffen-SS üniformaları giydiği Anma Günü'nde bir sahne çekerek tartışmalara neden oldu. Ayer ve Sony özür diledi.[19]

Tarihin tasviri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünyadaki tek Tiger I tankı olan Tiger 131, film için Tank Müzesi tarafından ödünç verildi. 1950'den beri günümüz bir savaş filminde ilk kez gerçek bir Tiger I tankı kullanıldı; Tiger 131 1990 ve 2003 yılları arasında çalışır duruma getirildi ve daha randımanlıbir şekilde çalışması ancak 2012'de tamamlandı.

Filmin yönetmeni ve senaristi David Ayer, Avrupa'da savaşın son aylarına uygun özgün üniformalar ve silahlar aradı.[20] Film, kısmen İkinci Dünya Savaşı döneminden kalma tankların bulunması nedeniyle Birleşik Krallık'ta çekildi. Film, günümüzde hayatta kalan son operasyonel Tiger I olan Tiger 131'i içeriyordu. Bu tank İngiltere, Bovington'ta bulunan Tank Müzesi'ne aittir.[21] They Were Not Divided (1950) filminden bu yana ilk kez bir film setinde gerçek bir Tiger tankı kullanıldı. Tiger 131, çok erken bir model Tiger I tankıdır ve harici olarak sonraki Tiger I modellerinden bazı önemli farklılıkları vardır.[22] Savaşın son haftalarında, son hendek savunma çabalarında bazı erken model Tiger'lar kullanıldı; Almanya'nın Berlin'deki Brandenburg Kapısı'nda kaybedilen son Tiger'lardan biri de benzer bir modeldi.[23] Filmde ayrıca On adet çalışan M4 Sherman tankı kullanıldı.

Sherman tankı Fury, yine The Tank Museum tarafından ödünç verilen RON/HARRY (T224875) adlı bir M4A2E8 HVSS Sherman tankı kullanılarak tasvir edilmiştir.[24]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Vizyon Tarihi / 24 Ekim". 25 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2014. 
  2. ^ "Fury". Beyazperde.com. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2014. 
  3. ^ "Brad Pitt in Talks to Star in World War II Tank Movie 'Fury'". hollywoodreporter.com. 3 Nisan 2013. 8 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2013. 
  4. ^ Kroll, Justin (23 Nisan 2013). "Shia LaBeouf in Talks to Join Brad Pitt in WWII Thriller 'Fury'". variety.com. 30 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2013. 
  5. ^ Anderton, Ethan (1 Mayıs 2013). "Logan Lerman Joins Brad Pitt & Shia LaBeouf in David Ayer's 'Fury'". firstshowing.net. 8 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2013. 
  6. ^ Kit, Borys (14 Mayıs 2013). "Michael Pena in Talks to Join Brad Pitt in 'Fury'". hollywoodreporter.com. 6 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2013. 
  7. ^ Sneider, Jeff (17 Mayıs 2013). "'Walking Dead' Alum Jon Bernthal in Negotiations to Join Brad Pitt in David Ayer's 'Fury'". thewrap.com. 11 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2013. 
  8. ^ Kit, Borys (7 Ekim 2013). "Jason Isaacs Joins Brad Pitt in David Ayer's 'Fury'". hollywoodreporter.com. 10 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2013. 
  9. ^ Fleming Jr, Mike (26 Ağustos 2013). "Scott Eastwood Joins David Ayer's WWII Pic 'Fury'". deadline.com. 31 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2013. 
  10. ^ "Brad William Henke Joins 'Fury'". deadline.com. 19 Eylül 2013. 24 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2013. 
  11. ^ "Branko Tomovic Chosen As Rising Star By Icon Magazine". inserbia.info. 5 Ekim 2013. 19 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2014. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2014. 
  13. ^ Fitzherbert, Henry (12 Ekim 2014). "Brad Pitt on new war movie Fury: 'It was set up to break us down, to make us miserable'". Express. 12 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2014. 
  14. ^ "Brad Pitt learns to drive a tank in the quiet English countryside for his new film Fury". express.co.uk. 5 Eylül 2013. 7 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2013. 
  15. ^ "Brad Pitt films scenes in the British countryside for new war movie Fury". express.co.uk. 30 Eylül 2013. 1 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2013. 
  16. ^ "Brad Pitt turns British village into warzone for new film Fury". uk.movies.yahoo.com. 30 Eylül 2013. 4 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2013. 
  17. ^ "Brad Pitt Fury gunfire warning for Oxfordshire villagers". bbc.co.uk. 1 Ekim 2013. 3 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2013. 
  18. ^ "Brad Pitt action film asks villagers to ignore gunfire and explosions". theguardian.com. 1 Ekim 2013. 1 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2013. 
  19. ^ "Brad Pitt director sorry for Nazi Remembrance Day shoot". bbc.co.uk. 12 Kasım 2013. 12 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2013. 
  20. ^ "'Fury,' Starring Brad Pitt, a Raw Look at Warfare". The New York Times. 3 Ağustos 2014. 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2022. 
  21. ^ "'Last' WW2 Tiger 131 tank to be used in Brad Pitt film". BBC. 19 Kasım 2013. 20 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2013. 
  22. ^ Jentz, Tom & Doyle, Hillary & Sarson, Peter (Illustrator) (1993). Tiger 1 Heavy Tank 1942-45. Osprey. ISBN 978-1-85532-337-7. 
  23. ^ "The Last Tiger". Armchair General. 8 Ocak 2013. 4 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2015. 
  24. ^ "M4A2#8 Sherman 'Fury'". The Tank Museum.