Fotodedektör

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Fotosel sayfasından yönlendirildi)

Fotosel (İngilizce: Photo Cell), Fotodetektör, ışık sensörü, optik dedektör, optoelektronik sensör 'ler fotoelektrik etki kullanarak algıladığı ışını elektrik sinyaline dönüştüren veya gelen radyasyona bağlı bir elektrik direnci gösteren bir sensör'dür. Optoelektronik'te "ışık" terimi yalnızca görünür ışığı değil aynı zamanda görünmez kızılötesi ışığı ve ultraviyole radyasyonu'nu da ifade eder.

Optoelektronik sensör, sinyalleri algılayabilir (örneğin ışık ölçer) veya ışığa duyarlı alanın ayrı alanlara (piksel) bölündüğü bir görüntüleme ölçüm yöntemi içine konulabilir böylece bir lens ve kamera elektroniği ile etkileşim içinde elektriksel görüntü üretebilir. Robotik ve tıbbi uygulamalar için kameralar ve sinyal işleme kullanan karmaşık görsel aparatlar yönünde gelişmeler halen devam etmektedir.

Harici fotoelektrik etkiyi kullanan ışık sensörleri şunlardır:

  • Fotosel
  • Fotoçoğaltıcı (Foton kadar küçük ışık miktarı, hızlı)
  • Mikrokanal plakası-fotoçoğaltıcı (fotoçoğaltıcı ile aynı prensiple çalışır ancak daha iyi zamansal çözünürlük verir)

Dahili fotoelektrik etkiyi kullanan ışık sensörleri şunlardır:

Fototransistör, (genellikle silikondan yapılır, fotodiyotlardan daha çok sinyal verir ancak bunlardan daha yavaştır)

Fotosel[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoseldeki cam kürenin iç kısmı sodyum, lityum gibi alkali metallerle kaplanır. Çünkü alkali metaller yüksek enerjili beyaz ışık alınca (güneş ışığı) elektronları kopar ve anot ucuna çekilirler. Güneş pili olarak kullanılır ve ışık enerjisiyle elektrikli aletleri doğrudan çalıştırılabilir. Diğer metaller de işe yarar ancak alkali metallerdeki metalik özellikleri gösteremez.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]