Flamingo çiçeği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Flamingo çiçeği
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Klad Angiosperms (Kapalı tohumlular)
Klad Monocots (Bir çenekliler)
Takım: Alismatales
Familya: Araceae (Yılanyastığıgiller)
Cins: Anthurium
Tür: A. scherzerianum
Anthurium scherzerianum
Schott

Flamingo çiçeği (Anthurium scherzerianum), yılanyastığıgiller (Araceae) familyasından uzun sapları ve belirgin damarlı koyu yeşil yaprakları ile kırmızı, turuncu ve beyaz renkli büyük çiçek tablaları olan bitki türü.

Amerika'nın tropik bölgelerine özgü olan bu türün çok gösterişli yaprakları vardır. Uzun ömürlü, göz alıcı çiçeklerinin olması yetiştirilme nedenidir. Her zaman yeşil olan bitkilerdendir. Dekoratif yaprak ve çiçekleriyle sera ve salonlarda kullanılır. Ayrıca çiçekleri kesme çiçek olarak da kullanılır.

Ekolojik özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıcak ve gölge aynı zamanda nemli ortamları severler. Kış aylarında en düşük sıcaklık 16 C°, yaz aylarında optimum 21-27 C° arasında olmalıdır. Gelişme döneminde ise yarı aydınlık nisbi nemi yüksek ortam ister.

Yetiştirme ve bakım[değiştir | kaynağı değiştir]

Saksı toprağı, geçirgen ve mineral maddece zengin olmalıdır. Toprak harcında mineralce zengin bahçe toprağı, yarı çürümüş yaprak ve gübre karışımı, torf, az miktarda nehir kumu, bir miktar saksı kırığı ve çam ağaçlarının ibrelerinin ilavesiyle hazırlanır.

Gübreleme çiçeklenme zamanında haftada bir kere yapılır. Sulamaya suyu kireçsiz olmalıdır (yağmur suyu). Salonda yetiştiriliyorsa nisbi nemi korumak için yapraklara sık sık kireçsiz su püskürtülmelidir. Saksının dibinde su birikmemelidir. Mart ayından Kasım ayına kadar bol sulama yapılmalıdır. Sulama kış aylarında az yapılmalı ancak saksı toprağı hiçbir zaman kuru olmamalıdır.

Üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tohum veya sürgünlerle üretilir. Tohumla üretimde ilkbaharda kum ve sphagnum yosununa kasalara ekilir. 27 C° sıcaklık ister. Kasa üzeri cam ile kapatılır. Sürgünle üretimde bitkinin yanında meydana gelen sürgünlerin köklendikten sonra ayrılması ile Mart ve Nisan aylarında yapılır. Kök oluşturan yavru bitkiler keskin bir bıçakla alınır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]