Filistin Mandası'nın II. Dünya Savaşı'nda İtalya Krallığı tarafından bombalanması

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İkinci Dünya Savaşı'nda Filistin'in Bombalanması, İtalya'nın Roma İmparatorluğu hayali ile Orta Doğu'da savaşmış olduğu Britanyalılara karşı Orta Doğu'daki Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ve İngiliz kaynaklarına saldırması sonucu Filistini bombalanmasıdır.[1]

Arka planı[değiştir | kaynağı değiştir]

10 Haziran 1940'ta İtalya Krallığı; Birleşik Krallık ve Fransa Cumhuriyetine karşı savaş ilan etti. Fransa'yı istila girişimi başarısız olan İtalya, ancak Fransızlar Nazi Almanyasına teslim olmasıyla toprak alabildi. Daha sonra Fransa Cumhuriyeti, İtalya Krallığı ile ateşkes imzaladı. Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğuna bağlı güçler ilk olarak Birleşik Krallık'a daha sonra da Kuzey Afrika'ya İtalya Krallığına karşı savaşmak için Orta Doğu'ya gönderildi.

Hayfa'nın bombalanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayfa'daki liman ve rafineler, Haziran 1940'ta İtalyanlar tarafından defalarca vuruldu.

Bombalama sonucunda Hayfa'da günlerce süren yangınları başladı. Yangından dolayı rafinerinin üretimi yaklaşık bir ay boyunca yapılamadı.

Tel Aviv'in bombalanması[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Haziran 1941'de Tel Aviv'de 13 kişinin ölümüne neden olan bombardıman gerçekleşmişti. İtalyanların bu saldırısının ardından Suriye'de bulunan Fransızlar bir başka baskın düzenledi.

9 Eylül 1940'ta İtalyan Hava Kuvvetleri, Tel Aviv'de bombalı saldırı düzenledi. 137 kişinin ölümüne neden oldu. 12 Haziran 1941'de Tel Aviv'de 13 ölümle, İtalyanlar tarafından ya da Suriye'de bulunan Fransızlar tarafından bir başka baskın düzenlendi.

Tarihçi Alberto Rosselli, Tel Aviv'de 137 sivilin ölümüne neden olan bombardımanın arkasındaki sebepleri açıklıyor: İtalyan pilotlar Hayfa'nın stratejik liman ve rafinerileri bombalama emri almışlardı. Ancak Britanyalı uçakları, İtalyanlar'ı tespit ettiler. Geri dönmek zorunda kalan İtalyanlara bombalarını Tel Aviv limanına bırakmak için emir geldi. Ancak takibi devam ettiren Britanyalı uçaklarından dolayı İtalyanlar, bombalarını yanlışlıkla sivillerin üstüne bıraktılar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wells, Anne (2013). Historical Dictionary of World War II. Scarecrow Press. ISBN 978-0810854574.