Fidan Hacıyeva

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fidan Haciyeva
Doğum7 Eylül 1976 (47 yaşında)
Bakü,  Azerbaycan
TarzlarOpera, klasik müzik
MesleklerOpera şarkıcısı
ÇalgılarPiano
Etkin yıllar1995–

Fidan Hacı Ağa kızı Haciyeva/Neylor, Azerbaycanın halk artisti (05.03.2015),[1] Azerbaycan Devlet Opera ve Bale Tiyatrosunun solisti, opera şarkıcısı, mezzo-soprano.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Fidan Haciyeva 1984 yılında ünlü Azerbaycan tenörü Bülbül adını taşıyan Müzik Okulunda fortepiano sınıfında okudu. Daha sonra 1994 yılında Üzeyir Hacibeyov adını taşıyan Bakü Müzik Akademisinin solo okuma (vokal) fakültesine dahil oldu. Profesör - Hüseyn Aliyevin öğrencisidir. Profesyonel eğitim alan şarkıcı, daha sonra 1998 yılında Rusya Federasyonunun halq artisti, ünlü - İrina Arxipovadan eğitim aldı.

Profesyonel opera sahnesine ilk defa 19 yaşında, "Köroğlu operası"nda "Hanende kız" rolü ile geldi.[2] 2000 yılında Fidan Haciyeva Türkiye'de "TÜRKSOY"un hattıyla düzenlenen opera günlerinde katılımcı oldu, ve Azerbaycanı temsil etti. Aynı yılda opera şarkıcısı Türkiye Cumhuriyyetinin Mersin Devlet Opera ve Bale Tiyatrosu ile anlaşma imzalamış, Milli Opera ve Bale Tiyatrosunda çalışarak, Mersin, İstanbul, İzmir, Ankara tiyatrolarında "Karmen"i oynadı. Antalyada, "Aspendus" antik tiyatrosunda açık, 15 bin izleyici toplayan Fidan Haciyeva ilk defa "Karmen" operasını oynadı.

Fidan Haciyevanın büyüleyici sesine hayran kalan İtalyanlar onu 2002 yılında İtalyanın Kidjiano Akademisinde düzenlenen Uluslararas yarışmaya davet ettiler. Opera şarkıcı bu yarışmayı kazanır. Operanın vatanı sayılan İtalya'da mezzo-soprano Bernadette Manca di Nissanın derlerine katılır. Daha sonra Fidan Haciyeva kendi vatanına döner ve eski öğretmeni profesör- Hüseyn Aliyevin sinfində yüksek eğitimler alır.

Sanatçı 2003 yılında "Jealousy and love" (Aşk ve kıskançlık) adlı ilk albümünü piyasaya sunar.

2004 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığının Hazi Aslanov adına Şarkı ve Dans Ansamblının baş solisti olan sanatçı Azerbaycanın savaş alanında, Karabağda hizmet eden askerler için konser proqramlarında inanılmaz performans yapar.

2005 yılında Azerbaycan temsilci heyeti dahilinde Japonyanın Nogaya şehrinde düzenlenen Uluslararası sergide yer aldı ve Azerbaycan klasik müziklerini temsil etti. Japonca şarkı söylemesi ise Japonlarda kendisine sevgi yaratır.

2006 yılında "Azerbaycanın Emektar Artisti" adı alır ve Azerbaycan cumhur başkanının ödülü ile ödüllendirilir. Aynı yılın Ekim ayında Almanya'da düzenlenen Azerbaycan Külter Günlerinde Teymur Göyçayevin iletkenlik ettiği Azerbaycan Devlet Kamera Orkestrasının eşliği ile Berlin Filarmonisinde, konser verir.

2008 yılının Ekim ayında isə Azerbaycan ve Ukrayna Kültür Bakanlığıyla birge düzenlenen Kiyev şehrindeki Ukraynanın Halq Artisti- Aleksandr Buretzle konser verir.

2010 yılında dünyaca ünlü mezzo-soprano Bruna Buglioniden eğitim alır. 2012 yılında ünlü iletken və pianoçu Stefano Miceli, İtalyanın Berqamo kentinde "Gran Gala" konserine Fidan Haciyevanı davet eder. Fidan Haciyeva klasik italyan müzikinin sunulmasına göre "Barış Sefiri" diplomu alır.

2015 yılında tüm hizmetlerin karşılığında 8 Mart - Kadınlar günü münasebetiyle Başkan İlham Aliyevin verdiği fermana esasen " Azerbaycanın Halk Artisti " adını aldı.[1]

2016 yılında Belarus Milli Akademik Büyük Opera ve Bale Tiyatrosunun davetiyle Minsk'te 7 uluslararası dünya formunda yer aldı ve Azerbaycan'ı temsil etti.

2016 yılında kendi ismini taşıyan, Müzik Merkezi açtı.[3]

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Fidan Haciyeva 2003 yılında İngiliz Filip Neylorla evlilik yaptı.[4] 1 kız ve 2 erkek evlatları var.[5]

Sahne aldığı operalar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hanəndə kız - “Köroğlu” (Üzeyir Hacibeyov)
  • Gülüş - “Sevil” (Fikret Amirov, Cefer Cabbarlı)
  • Asya - “Arşın mal alan” (Üzeyir Hacebeyov)
  • Gülçöhre - “Arşın mal alan” (Üzeyir Hacibeyov)[6]
  • Karmen - “Karmen” (Corc Bize, Melyankaya ve Qaleviye)
  • Rozina - “Sevilya berberi” (Coakkino Rossi,Sezare Sterbini)
  • Amneris - “Aida”(Cüzeppe Verdi,Gislançoni Antonio)
  • Azuçena - “Trubadur”(Cuzeppe Verdi,A.G.Gutyeras)

Resmi hesapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Azərbaycan qadınlarının bir qrupuna fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 5 mart 2015-ci il tarixli Sərəncamı". president.az (Azerice). president.az. 5 Mart 2015. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2017. 
  3. ^ Xalq artisti Fidan Hacıyeva musiqi mərkəzi açıb[ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2017. 
  5. ^ "Fidan Hacıyeva həyat yoldaşı ilə tanışlığından danışdı". 19 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2017. 
  6. ^ Kərim, A. “Arşın mal alan”ın yeni Gülçöhrəsi: Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrında Hafiz Quliyevin hazırladığı tamaşada Gülçöhrə obrazı Xalq artisti Fidan Hacıyevanın ifasında //525-ci qəzet.- 2015.- 3 dekabr.- S.7.