Feride Memmedova

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Feride Memmedova
Kendi dilinde adıFəridə Cəfər qızı Məmmədova
Doğum8 Ağustos 1936(1936-08-08)
Şirvan, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği
Ölüm8 Aralık 2021 (85 yaşında)
Bakü, Azerbaycan
MilliyetAzeriler
EğitimBakü Devlet Üniversitesi
ÖdüllerŞöhret Nişanı
Kariyeri
DalıTarih
Çalıştığı kurumlarBakü Devlet Üniversitesi
Batı Hazar Üniversitesi
Hazar Üniversitesi

Feride Cafer kızı Memmedova (AzericeFəridə Cəfər qızı Məmmədova) (8 Ağustos 1936, Şirvan - 8 Aralık 2021, Bakü). Kafkas Albanyası tarihi konusunda uzmanlaşmış Sovyet-Azeri tarihçi ve bilim insanı.

İlk yılları ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Feride Memmedova 8 Ağustos 1936'da Sovyetler Birliği'ne bağlı Azerbaycan SSC'nin Şirvan şehrinde doğdu. Son dönem Azerbaycan tarihçilerinden olan ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi sabık başkan yardımcısı Ziya Bunyadov'un öğrencilerinden ve ekolünden olan Memmedova, Bakü Devlet Üniversitesi Tarih bölümünden mezun oldu.

Kariyeri ve araştırmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan'ın antik ve Orta Çağ tarihi ile ilgili çok sayıda araştırmaları ve kitapları bulunmaktadır. Bakü Devlet Üniversitesi, Hazar Üniversitesi ve Batı Hazar Üniversitesi'nde ders vermiştir. Halen Milli Havacılık Akademisi'nde Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda Azerbaycan Millî İlimler Akademisi üyesidir. Memmedova'nın asıl ilgi alanı Kafkas Albanyası'dır. Çalışmaları bu bölgenin tarihi gelişimi,sanat ve edebiyatı, etnik yapısı, politik ve siyasi hayatı, Hristiyanlığın gelişimi ve Alban Havari Kilisesi üzerinedir.[1]

Albanya'da feodal toplumsal yapının ortaya çıkışı ilk kez onun tarafından inceleme konusu yapılmıştır. Yaygın inanışın aksine, I ve III. yüzyıllar arasında bu bölgede ilkel komünal toplumsal yapının değil, feodal ilişkilerin mevcut olduğu fikrini ortaya atmıştır. F.Memmedova, Alban Devletinin M.Ö. IV- M.S. VII asırlarındaki sınırlarını tespit etmiş, Albanya'da Hristiyanlığın yayılması ve Alban Kilisesinin kurulmasını incelemiştir. Küçük Asya'da bir Ermeni devleti kurulduğunu kanıtlamış ve Karabağ tarihini yazmıştır.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Memmedova'nın teorileri, tarihsel gerçeklerin çarpıtılarak oluşturulduğu yolunda suçlamalara maruz kalmış ve yazar, kimi çevrelerce tarihsel revizyonizmle itham edilmiştir.[2][3] Eleştiride bulunaların arasında Rus tarihçi Viktor Aleksandrovich Shnirelman da bulunmaktadır ki, "Savaş ve Anılar" isimli kitabının bir bölümünün tamamını Memmedova'nın teorilerini çürütmeye, Memmedova'nın çalışmalarında Ermeni karşıtı izler aramaya ayırmıştır.[2]

Memmedova'ya eleştiriler yönelten diğer kişi olan İngiliz gazeteci ve yazar Thomas de Waal'a göre Memmedova'nın Albanya teorileri, Kafkasya tarihinden Ermenileri tamamen dışlamak suretiyle oluşturulmuştur. Memmedova, Kafkas Albanyası'nı bugünkü modern Ermenistan sınırları içine yerleştirmekte, tüm bölgeyi, manastır ve kilisileri Alban olarak tanımlamaktadır demektedir. Eleştirilerinde daha da ileri giderek bu teorilerin Azerbaycan'da propaganda aracı olarak kullanıldığını ileri sürmektedir.[3]

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Feride Memmedova 8 Aralık 2021'de başkent Bakü'de 85 yaşında hayatını kaybetti.[4]

Seçilmiş yayınları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Musa Kalankatlı'nın "Alban Tarihi" Adlı Eseri: Kafkas Albanyası'nın Toplumsal Yapısı Hakkında Bir Kaynak. Bakü: 1977, (Rusça)
  • Kafkas Albanyası'nın Siyasi Tarihi ve Tarihi Coğrafyası. Bakü: 1986, (Rusça).
  • Karabağ sorunu, Neden-Sonuç İlişkileri (Almanca ve Azerice).
  • Azərbaycan'ın Tarihi Coğrafyası. Bakü: 1987, (Kolektif monografi).
  • Le problem de l'ethnos alban-caucasien, "L'antropoloqie sovietique", Paris, 1990
  • Kafkas Albanyası va Albanlar-Bakü:2003(Rusça)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Farida Mammadova 2 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Azerbaijan National Academy of Sciences.
  2. ^ a b ""Albanian Myth" (in Russian) / V.A. Shnirelman, "Voyni pamyati. Mifi, identichnost i politika v Zakavkazye", Moscow, Academkniga, 2003". 4 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2015. 
  3. ^ a b "[[Thomas de Waal]], Black Garden, chapter "Urekavank", in Russian, 2005". 1 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2015. 
  4. ^ "Fəridə Məmmədova vəfat etdi" (Azerice). Azerbaycan24. 8 Aralık 2021. 10 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2021.