Fenerbahçe (basketbol takımı) 1924-25 sezonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fenerbahçe
1924-1925 sezonu
BaşkanTürkiye Nasuhi Baydar
StadyumYMCA Beyoğlu şubesi salonu
İstanbul LigiFinale çıkamadan elendi

Fenerbahçe (basketbol takımı) 1924-25 sezonunda (1913 ve 1919'daki girişimlerin ardından) üçüncü kez kurularak İstanbul Ligi'nde 19 yaş altı takımlar kategorisinde (İkinci kategori olarak adlandırılmaktaydı) mücadele etti.

İstanbul basketbolundaki durum[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul basketbolunun ilk döneminde en ileri düzeyde olan takım 1904 yılından beri bu sporun oynandığı Robert Kolej'di. Basketbol diğer kulüplerle ölçülemeyecek derecede ileri olduğu bu okuldan esasen şampiyonluğa oynayabilecek kudrette birkaç takım çıkabiliyordu. Nitekim 1924 yılında YMCA Beyoğlu şubesinin şampiyonluğunun ardından Robert Kolejliler 1930'a kadar şampiyonluğu tekellerine almayı başarmışlardı.[1]

Fenerbahçe'nin âkim kalan 1919 yılındaki girişiminden sonra, sırayla Nişantaşı, Galatasaray, Bakırköy ve Makkabi gibi (çoğunluğu azınlık sporcularından oluşan) kulüplerde de ilk basketbol takımları oluşturulmaya başlandı. Bu kulüpler arasında kayıtlara girmiş olan ilk temas 15 Şubat 1923 tarihinde yapıldı ve Nişantaşı Galatasaray'ı 15-4 yendi.

1925 yılında ise bazı Robert Kolejli basketbolcuların Fenerbahçe’ye girmeleriyle[2] bu spor kulüpte (üçüncü kez olmak üzere) yeniden ortaya çıktı. Bu girişimin önemi ise, önceki iki girişimin aksine, artık Fenerbahçe'nin katılabileceği İstanbul Ligi'nin 1924 yılında oynanmaya başlanmış olmasıydı.

İstanbul Ligi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kez 1924 yılında YMCA organizasyonuyla oynanan İstanbul Ligi'nin ikinci sezonu da iki kategori (19 yaş üstü sporculardan oluşan birinci kategori ve 19 yaş altı sporculardan oluşan ikinci kategori olmak üzere) üzerinden oynandı.

A takımlar düzeyindeki Birinci Kategoride ligi aynı puanla bitiren Robert Kolej Üniversite takımı ile Robert Kolej Öğretmenleri 10 Nisan 1925'te final oynadılar ve rakibini yenen Üniversite takımı şampiyon oldu.

Kulüp bünyesine katılan Robert Kolej öğrencilerinin yanı sıra, bazı Saint-Joseph Lisesi öğrencilerinden de oluşan Fenerbahçe ise, İkinci Kategoride Robert Kolej yedekleri ("Reserves"), YMCA Beyoğlu, YMCA İstanbul, Saint Benoît, Üsküdar, Makkabi, Ligeon ve Sporting Apollon takımlarıyla mücadele etti. Eleme usulü oynanan ligde Saint Benoît'yı finalde mağlup eden Robert Kolej yedekleri şampiyon oldu.

Fenerbahçe'nin maçları dönemin kaynaklarından belirlenenememiş olsa da, günümüzde basketbolda faaliyet göstermeye devam eden kulüpler içinde liglere katılmış ilk takımın Sarı-lacivertliler olduğu önem taşımaktadır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Türkiye Basketbol Tarihi", Mehmet Yüce & Fethi Aytuna, Türkiye Basketbol Federasyonu yayınları, İstanbul (2020)
  2. ^ "Rüştü Dağlaroğlu, "Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihi 1907-1987", İstanbul (1987)". 10 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2021.