Fehd bin Abdülaziz Âl-i Suud

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Fehd bin Abdülaziz el-Suud sayfasından yönlendirildi)
Fehd bin Abdülaziz Âl-i Suud
İki Kutsal Caminin Hizmetkârı
5. Suudi Arabistan Kralı
Hüküm süresi13 Haziran 1982 - 1 Ağustos 2005
Önce gelenHalid bin Abdül Aziz
Sonra gelenAbdullah bin Abdül Aziz
Doğum6 Mart 1921
Riyad, Necid Sultanlığı
Ölüm1 Ağustos 2005
Kral Faysal Hastanesi, Riyad, Suudi Arabistan
Çocuk(lar)ıFaysal bin Fehd
Halid bin Fehd
Muhammed bin Fehd
Suud bin Fehd
Sultan bin Fehd
Abdül Aziz bin Fehd
Tam adı
Fehd bin Abdülaziz el-Suud
HanedanSuud Hanedanı
BabasıAbdülaziz bin Abdurrahman el-Suud
AnnesiHassa bint Ahmed el-Sudeyri
DiniVahhabi İslam

Fehd bin Abdülaziz Âl-i Suud (Arapçaفهد بن عبد العزيز آل سعود‎, 6 Mart 1921, Riyad – 1 Ağustos 2005, Riyad), Suudi Arabistan kralı ve başbakanı; Suudi Hanedanının eski lideri. Suudi kurucusu Abdülaziz el-Suud'un otuz yedi çocuğundan biri ve krallığı yöneten dördüncü oğlu.

Arabistan Dışişleri Bakanı olarak Birleşmiş Milletlerde ülkesini temsil etti. Birçok dış temasta bulunduktan sonra ülkesinde İçişleri Bakanlığı ve Başbakan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 25 Mart 1975'te Kral Halid'in tahta geçmesi sonucu Arabistan veliaht-prensi oldu. Fahd, yarı kardeşi Kral Halid'in ölmesinden sonra 13 Haziran 1982'de tahta çıktı. Kral olduğu sırada Orta Doğu; İran Devrimi, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesi, İran-Irak Savaşı, Lübnan iç savaşı ve Körfez savaşının etkileriyle çalkalanmaktaydı. Kral Fehd, ılımlı bir dış politika izleyerek tarafsız kalmaya çalıştı, Lübnanda arabuluculuk rolü üstlendi, İran ve Irak arasındaki çatışmalarda kendisini dışarıda tutmayı başardı. Sovyetlerin Afganistandan çıkartılması için Amerika ve Pakistanla birlik olarak, savaşta maddi açıdan büyük yardımlarda bulundu. Körfez savaşında ABD taraftarı bir politika izlemesi ve Amerikan ordusuna üs kurma izni vermesi nedeniyle, Usame bin Ladin gibi birçok Radikal kesimce düşman ilan edildi. 1995 yılında, ilerleyen hastalığı nedeniyle felç geçirdi ve ülke yönetimini kardeşi Abdullah'a bırakarak sarayına çekildi. Uzun yıllar politikadan uzak kalan Fehd, 2003 yılında televizyonlara çıkarak terör saldırılarını kınadığını bildirdi. İlerleyen hastalığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. 2005 yılının 1 Ağustos'unda Riyad'da öldü.

Türkiye'de, Suudi Arabistan'daki eski bir Osmanlı kalesini yıktırmasıyla gündeme gelen Kral Fahd, Türkiye'de "Çirkin Kral" lakabıyla da tanınmıştır.

Kraliyet Unvanları
Önce gelen:
Halid bin Abdül Aziz
Suudi Arabistan Kralı
13 Haziran 1982 - 1 Ağustos 2005
Sonra gelen:
Abdullah bin Abdül Aziz