Etil tert-bütil eter

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Etil tert-bütil eter
Tanımlayıcılar
Kısaltmalar ETBE
ECHA InfoCard 100.010.282 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Özellikler
Kimyasal formül C6H14O
Molekül kütlesi 102,17 g mol−1
Görünüm renksiz sıvı
Yoğunluk 0.7364 g/cm3
Erime noktası -94 °C
Kaynama noktası 70 °C
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).
Bilgi kutusu kaynakları

Etil tert-bütil eter (ETBE), genellikle ham petrolden benzin üretiminde oksijenli bir benzin katkı maddesi olarak kullanılan, renksiz, yanıcı bir sıvıdır. ETBE, teknik ve lojistik açıdan daha az zorlayıcı olmakla birlikte, etanol ile eşit veya daha fazla hava kalitesi avantajı sunar. Etanolden farklı olarak ETBE, atmosferdeki nemi emmez.

Üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Etil tert-bütil eter, endüstriyel olarak izobütilen ile etanolün 30–110 °C sıcaklıkta ve 0,8–1,3 MPa basınçta asidik eterleştirilmesiyle üretilir. Reaksiyon, katalizör olarak asidik bir iyon değiştirici reçine ile gerçekleştirilir.[1]

ETBE'nin sentezi
ETBE'nin sentezi

Fermantasyon ve damıtma yoluyla üretilen etanol, doğal gazdan elde edilen metanolden daha pahalıdır. Bu nedenle metanolden yapılan MTBE, etanolden yapılan ETBE'den daha ucuzdur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Grömping, Matthias; Höper, Frank; Leistner, Jörg; Nierlich, Franz; Peters, Udo; Praefke, Jochen; Rix, Armin; Röttger, Dirk; Santiago Fernandez, Silvia. "Preparing ethyl tertiary butylether from hydrocarbon mixture, useful as fuel additive, comprises reacting isobutene with ethanol, separating the hydrocarbon, reacting separated isobutene with ethanol and separating unconverted hydrocarbon". Google Patents. Evonik Degussa GmbH. 11 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2019.