Yarış etabı
Yarış etabı, sporda, bir etap ya da ayak ya da heat, çok günlük bir etkinlikte, katedilecek mesafenin uzunluğu gibi çeşitli nedenlerden dolayı bölünmüş olan bir yarış birimi. Genellikle, böyle bir yarış "sıradan" etaplardan oluşur, ancak bazen etaplar bireysel zaman denemesi veya takım zaman denemesi olarak yapılır. Tour de France, Absa Cape Epic veya Giro d'Italia gibi uzun yarışlar, her biri bir günlük etaplarıyla bilinirken, Velux 5 Okyanus Yarışı gibi yelkenli tekne yarışlarında, genellikle her biri birkaç hafta süren yarışmacıların gece gündüz sürekli yarıştıkları dört etaba ayrılır. Bisiklet ve koşu etkinliklerinde, etapları olan bir yarış, etap yarışı olarak bilinir.
Bisiklet yarış etabı
[değiştir | kaynağı değiştir]Sıradan bir yol bisikleti yarışında, tüm sürücüler aynı anda başlar ve yolu paylaşır. Binicilerin birbirlerine dokunmasına ve arkalarına sığmasına izin verilir. Birbirinin hava koridorunda sürmek, taktikler için çok önemlidir: yalnız bir bisikletçinin, grubun önündeki yorucu pozisyonda sırayla dönebilen küçük bir grup bisikletçiyi geride bırakma şansı çok azdır. Sürücülerin çoğunluğu tek bir büyük grup oluşturur, "ana grup" (İngilizce "pack", Fransızca, "peloton"), atak grupları önünde yer alır ve arada sırada zorlanan bisikletçiler geride kalır. Dağlık etaplarda pelotonun parçalanması muhtemeldir, ancak düz etaplarda bir bölünme nadirdir.
Düz arazide etaplar
[değiştir | kaynağı değiştir]Sıradan aşamalar ayrıca "sprinter"lerin etapları" veya "dağcıların etapları" olarak sınıflandırılabilir. Birincisi nispeten düz bir arazide yarışmaya eğilimlidir, bu da küçük grupların veya bireysel bisikletçilerin pelotondan ayrılmasını, kaçışlarını zorlaştırır -yavaşlatan büyük tepeler yoktur. Çok sık olmamakla birlikte, tüm peloton bitiş çizgisine toplu olarak yaklaşır. Bazı takımlar özel bir sprinter etrafında organize edilir ve bir sprint etabının son kilometrelerinde bu takımlar pelotonun önündeki pozisyon için jokeylik yaparlar. Son birkaç yüz metrede, art arda bir bisikletçi sprinter'ını "yönlendirir" ve o hava koridorunda kalırken çok sıkı sürülür. Bitiş çizgisinden hemen önce - maksimum 200 metre uzaklıkta - sprinter kendisini yönlendiren son adamın hava koridorundan tüm gücü ile fırlayarak bitişe ulaşır. En yüksek hızlar 72 km/s'den (yaklaşık 45 mph) fazla olabilir. Sprint etapları nadiren bisikletçiler arasında büyük zaman farklılıklarıyla sonuçlanır, ancak Genel klasman yarışmacıları kazalardan kaçınmak için pelotonun ön tarafında kalma eğilimindedir.
Dağ etapları
[değiştir | kaynağı değiştir]Öte yandan, dağ etapları, özellikle etap bir dağın tepesinde sona erdiğinde, bitirme zamanlarında genellikle büyük "bölünmelere" neden olur. (Eğer etap biraz önce tırmanılan bir dağın dibinde biterse, biniciler agresif bir şekilde alçalma ve onları zirvede geçen herkese yetişme şansına sahip olurlar.) Bu nedenle, dağ etapları çoğu turda belirleyici olarak kabul edilir. Büyük turlarda binlerce seyirci katılım sağlamaktadır.
Orta dağ etapları
[değiştir | kaynağı değiştir]Daha büyük etap yarışlarında, bazı etaplar "orta dağ", "engebeli" veya "orta" etaplar olarak tanımlanabilir. Bu etaplar düz etaplardan daha zordur, ancak dağ etapları kadar zor değildir. Genellikle bir kaçış grubu için çok uygunlardır. (aşağıda açıklandığı gibi). Bazen, yarış görevlileri tarafından kararlaştırılan etap sınıflandırmasında, orta dağ ve dağ arasındaki ayrım tartışmalı olabilir. Giro d'Italia, çok zor etapları yalnızca orta dağ olarak etiketleme konusunda bir üne sahiptir.
Kaçış etapları
[değiştir | kaynağı değiştir]Son olarak, her yıl bir veya birkaç bisikletçi pelotondan atak yaparak bitiş çizgisine vardığı birkaç etap "kaçış için iyi" olarak bilinir. Tipik olarak bu etaplar düz ve dağlık etaplar arasında bir özelliktedir. Kaçış etapları, takımların büyük bir kısmını oluşturan; çalışkan, rulör, çok yönlü bisikletçilerin, kazanma şansını elde ettikleri yerdir. (Dağcılar enerjilerini dağlar için korumak isteyecekler ve sprinterler ise tepelerde zorlanmaktadırlar.)
Özel kurallar
[değiştir | kaynağı değiştir]Tur veya Giro gibi çok günlü büyük etkinliklerde, sprinterler tarafından toplanan puanlar ile yarışılma eğiliminde olan ikincil bir yarışma vardır (örneğin, Tour de France puan klasmanı). Bisikletçiler, etabı ilk bitirenlerden biri olduğu ve aynı zamanda "orta sprint kapılarını" geçen ilk üç bisikletçiden biri olduğu için puan toplarlar. Sprinterler ayrıca zaman bonusları da alabilir, yani iyi sprinterler çok günlü büyük bir etkinliğin ilk birkaç etabında genel klasmanı da bir süre önde götürebilir.
Ralli özel etap
[değiştir | kaynağı değiştir]Özel etap (SS), bir Ralli etkinliğinde kapalı yolun bir bölümüdür. Yarışçılar etabı en kısa sürede tamamlamaya çalışırlar. Özel bir etapta bir yarış, her yarışçı yarışmacının diğer yarışçılar tarafından empedans şansını azaltmak için belirli bir aradan sonra başlayacağı şekilde koordine edilir. Her özel etap nispeten kısa bir bölümdür, genellikle yaklaşık 30 mil uzunluğundadır. Bir Ralli genellikle yaklaşık 15-30 özel etaptan oluşur. Bir etkinlikte tüm özel etaplar için toplam süresi en düşük olan sürücü şampiyonayı kazanır.
NASCAR etap yarışı
[değiştir | kaynağı değiştir]NASCAR yarışında, 2017 sezonundan başlayarak, en üst ulusal tur serisindeki yarışlar 3 etapta, NASCAR Cup Serisinin en uzun yarışı olan Coca-Cola 600 için dört etapta tamamlandı.[1]
Çember seyri denizcilik
[değiştir | kaynağı değiştir]Çember seyri denizcilik yarışları bazen etaplar üzerinden düzenlenirler. Volvo Ocean Race, Velux 5 Oceans Race, Clipper Round the World Yacht Race ve Global Challenge bunlara örnektir.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Archived copy". 26 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2017.