İçeriğe atla

Erken benimseyen

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Erken benimseyen , belirli bir şirketin, ürünün veya teknolojinin erken dönem müşterisidir . Bu terimin çıkış noktası Everett M. Rogers'ın Yeniliklerin Yayılımı (1962) adlı kitabıdır.[1]

Genellikle, erken benimseyenler, satıcının ürününü veya teknolojisini kullanmalarının yanı sıra, satıcının gelecekteki ürün sürümlerinin iyileştirilmesine yardımcı olmak için önemli ve samimi geri bildirimler sağlayan ve ayrıca ilgili dağıtım, hizmet ve destek yollarını sunan müşterilerdir. Erken benimseme, bir ürünün ilk aşamalarında yapılan bir tür deneme olarak da ifade edilebilir.

Rogers'ın çan eğrisinde sırasıyla yenilikçiler, erken benimseyenler, erken çoğunluk, geç çoğunluk, geç kalmışlar

İlişki bir sinerjidir. Müşteri yeni ve avantajlı bir ürün ya da teknolojiye erkenden ulaşabilir. Buna mukabil, müşteri de bir tür kobay görevi görebilir

Erken benimseyen olmanın ve dolayısıyla erken aşama ürün testi ve dağıtımında yaygın olan sorunlara, risklere ve sıkıntılara maruz kalmanın karşılığında, bazen özellikle özenli satıcı desteği ve yardımı verilir, hatta uygulamaya yardımcı olmak için müşterinin çalışma sahasında personel bulundurulur. Müşteriye bazen ayrıcalıklı fiyatlandırma, şartlar ve koşullar sunulur, yeni teknoloji genellikle çok pahalıdır, bu nedenle erken benimseyen kişi yine de oldukça yüksek ödemeler yapar.

Öte yandan satıcı, erken gelir elde etmenin yanı sıra müşterinin onayından ve ürünün ve pazara açılma mekanizmalarının daha da geliştirilmesine yardımcı olmasından da fayda sağlar. Müşteri edinmek, yeni ürün geliştirme ve uygulamada yaygın bir aşamadır. Bu tür bir ilişkinin bir satıcıya getirebileceği gerçek dünyaya yönelik odak noktası son derece değerli olabilir.

Erken benimseme bazı tehlikeleri de beraberinde getirir: Ürünlerin ilk sürümleri hatalı ve/veya arızaya meyilli olabilir. Ayrıca, ürünün daha verimli ve bazen daha ucuz sürümleri genellikle ilk sürümden(Apple iPhone ) birkaç ay sonra ortaya çıkar.[2][3] Yeni teknolojinin piyasaya sürüldüğünde daha pahalıya mal olması eğilimi genellikle "erken benimseyen vergisi" olarak ifade edilir.[4]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Rogers, Everett M. (1962). Diffusion of Innovations. Free Press of Glencoe, Macmillan Company. 
  2. ^ "Top 5ive Gadgets You Shouldn't Buy", AOL Money & Finance (page saved by the Internet Archive, April 12, 2008)
  3. ^ Making sense of the million-dollar iPhone lawsuit, C|Net, October 3, 2007 (page saved by the Internet Archive on October 26, 2012)
  4. ^ "The Early Adopter's Gamble". CBS News. 1 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2024.