Epaphroditos

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Epaphroditos ya da Epaphroditus, Roma İmparatoru Nero'nun sekreteri ve azatlı kölesi. 9 Haziran 68 tarihinde İmparatorun kendisini öldürmesine yardım etmekle itham edilmiştir. Daha sonra Nero'nun hayatını korumakta başarısız olduğu gerekçesiyle Domitian tarafından sürgüne gönderilmiş ve ardından idam edilmiştir.

Antik Roma'da azatlı köleler kendi kölelerine sahip olabilirlerdi. Örneğin Filozof Epiktetos eski bir azatlı köle olan Epaphroditus'un kölesiydi.

Epaphroditus adıyla bahsedilen bu köle belki de, Josephus'un Yahudilerin eski eserleri adlı kitabında imparator Trajan'ın azatlı kölesi olarak[1][2][3][4][5] ya da Pavlus'un Yeni Ahit'teki Filipililere mektuplar adlı bölümde bahsettiği Epaphroditus değildir.[6]

İsminin kökeni Yunanca'dan gelir ve anlamı Aphrodite'ye hasredilmiş bir his olan "seven, sevgi gösteren" dir. Roma'lılar sık sık kölelerine Yunan mitolojisi'nden alınma Yunan orijinli uydurma isimler verirlerdi. Örneğin Claudius'un azatlı kölesi Narcissus, Nero'un azatlı kölesi Polyclitus ve Küçük Antonia'nın azatlı kölesinin adı ise Caenis'dir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tacitus, Yıllıklar, xv. 55.
  2. ^ Suetonius, Nero'nun hayatı, 49; Domitian'ın hayatı, 14.
  3. ^ Dio Cassius, lxiii. 27, 29; lxvii. 14.
  4. ^ Arrian, Epictetus tartışmaları, i. 26.
  5. ^ Sudas, Επίκτητος (Epiktetos) olarak adını andığı kişiyle aynı kişi değildir.
  6. ^ Aziz Paul, Filipililere mektuplar, Yeni Ahit, ii. 25, iv. 18.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • William Smith (ed.) (1870), Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology (Yunan ve Roma Biyografisi ve Mitolojisi Sözlüğü), Cilt 2 s. 24