Entebbe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Entebbe
Şehir
Şehirden bir görünüm
Uganda üzerinde Entebbe
Entebbe
Entebbe
Entebbe'nin Uganda'daki konumu
ÜlkeUganda Uganda
BölgeMerkez
İlçeWakiso
Rakım1180 m
Nüfus
 (2014)
 • Kent
69,958

Entebbe, Afrika ülkesi Uganda'da yer alan bir şehirdir. Şehir 1962 yılına kadar ülkenin başkenti konumundaydı.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehrin isminin Luganda dilinde koltuk, yönetim, merkez anlamına gelen e ntebe kelimesinden gelmektedir. Bu bölgede dönemin Buganda yöneticileri davalık olan konuları çözdükleri için, bu işlerin merkezi, konutu anlamında buraya Entebbe ismini vermişlerdir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Entebbe ülkenin Merkez bölgesi içerisinde, Afrika kıtasının en büyük gölü olan Victoria Gölü kenarında yer alan bir şehir konumundadır. Şehir ülkenin başkenti Kampala'nın 35 km güneybatısında yer almaktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehirde 2014 resmi sayım sonuçlarına göre 69.958 kişi yaşamaktadır.[1]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölge Buganda Krallığı döneminde mahkemelere ev sahipliği yapmış, bu yüzden de Entebbe adını almıştır. 1893 yılında Britanyalı koloni memuru Sir Gerald Portal'ın yönetim merkezini Entebbe'ye alması ile bu bölgede gelişim sağlanmaya başlanmıştır. 1894 yılında Uganda koloni bölgesinin başkenti olarak ilan edilen Entebbe, bu unvanı 1962 yılına kadar sürdürmüştür. Uganda'nın başkenti olma özelliğini 1962 yılında kaybeden Entebbe, bu tarihten itibaren Uganda'nın diğer şehirleri arasına dahil olmuştur.

1976 yılında şehir adını Entebbe Operasyonu ile adını bir kez daha duyurmuş, söz konusu yılda Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı militanların, Tel Aviv - Paris seferini yapmakta olan "Air France Flight 139" sefer sayılı Air France uçağını, Uganda'nın Entebbe Uluslararası Havalimanı'na indirmeleri, ve İsrail'in beklenmedik bir operasyonla bir saat içinde tüm militanları ölü olarak ele geçirmesi ile sonuçlanan askerî operasyona sahne olmuştur.[2] Aynı havalimanı 1952 yılında II. Elizabeth'in babasının hayatını kaybettiğini ve kraliçe olarak tahta çıkacağını öğrenmesi nedeniyle Afrika gezisini yarıda bırakarak İngiltere'ye geri dönmesine sahne olmuştur.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Entebbe nüfus bilgileri". 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2016. 
  2. ^ "Entebbe Operasyonu" (PDF). 12 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]