Enoplognatha mordax

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Enoplognatha mordax
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Araneoidea
Familya: Theridiidae
Cins: Enoplognatha
Tür: E. mordax
Enoplognatha mordax
(Thorell, 1875)

Enoplognatha mordax, Theridiidae familyasından Palearktik bölgede yayılmış bir örümcek türü.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kez 1875 yılında İsveçli araknolog Tamerlan Thorell (1830-1901) tarafından Zilla mordax adıyla tanımlanan tür 1880 yılında Pavesi tarafından Enoplognatha mordax adıyla revize edilmiştir.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Boyu 4–6 mm uzunluğundadır.[1] Prosoma kenar ve arka tarafta koyu sarımsıdır. Keliserler sarımsıdır. Sternum kaahverengi ya da siyahtır. Bacaklar eklemlerde daha koyu olmak üzere sarımsı kahverengidir. Erkeklerin keliserlerinde frontal bir uzun diş bulunur.

Habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük Britanya'da Her iki cinsiyetten erginlerine yaz başında rastlanır ve en yoğun olarak haziran ayında görülürler; dişiler bazen eylül ayına kadar görülebiliyor.[2]

Yayılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Palearktik bölgede yayılmıştır.[3] Avrupa'da çok sık görülmez. Büyük Britanya'da İngiltere'nin güney ve doğusuyla Güney Galler'de seyrek olarak rastlanır.[2]

Türkiye'deki durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'deki[4] 14 türünden biridir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nentwig W., T. Blick, D. Gloor, A. Hänggi & C. Kropf (2010): Araneae, Spinnen Europas (Bestimmungsschlüssel)[ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ a b "Summary for Enoplognatha mordax (Araneae)". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012. 
  3. ^ "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 22 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012. 
  4. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]