El Halil Katliamı (1929)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ayaklanmalar sırasında El Halil'de Yahudi evi arandı

1929 El Halil Katliamı (İngilizce: 1929 Hebron Massacre, İbranice: טבח חברון תרפ״ט Teva'h 'Hevron Tarpat, Arapça: مذبحة الخليل Mudhabbahat al-Khalil), bazen El Halil Pogromu olarak da adlandırılır (İngilizce): Hebron Pogrom, İbranice: פרעות חברון para'ot 'Hevron, yanıyor. “El Halil isyanları"), 24 Ağustos 1929'da Zorunlu Filistin'in Hebron şehrinde gerçekleşti. Araplar oradaki yaklaşık 70 Yahudiyi öldürdü, elliden fazla kişi yaralandı, ev ve sinagoglar yağmalandı. Hayatta kalan Yahudilerin sayısı 435'ti. Bazıları Arap komşuların müdahalesi sayesinde hayatta kaldı,[1] ancak bu olgunun boyutu tartışılmaktadır.[2] Sonraki günlerde İngiliz yetkililer tarafından tahliye edilmişlerdir.

Yahudilerin Kudüs'ün kutsal mekanlarını ele geçirmeye çalıştıklarına dair söylentilerin ardından gelen bu saldırılar, 1929'da Filistin'de yaşanan ayaklanmalarla bağlantılı olanların en önemlisiydi. Ayaklanmalarda toplam 133 Yahudi ve 116 Arap öldürüldü. Arapların çoğunluğu İngiliz polisi ve ordusu tarafından öldürüldü.[3]

Özellikle 1929 saldırıları ve El Halil katliamı, bölgedeki Yahudiler ile Araplar arasındaki ilişkilerin gelişmesinde bir sonraki adımdır ve hem Siyonizmin hem de Filistin milliyetçiliğinin tarihi açısından belirleyici bir rol oynamaktadır. El Halil'deki Yahudi varlığına son verdiler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Hebron Massacre of 1929: A Recently Revealed Letter of a Survivor". hebron1929.info. 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2013. 
  2. ^ Morris, Benny: One State, Two States: Resolving The Israeli–Palestinian Conflict (2009)
  3. ^ Shaw Commission 1930, s. 65a with the Shaw report noting that "many of the Arab casualties and possibly some of the Jewish casualties were caused by rifle fire by the police or military forces."