Ejderha Fırtınası (gökbilim)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eylül 2004'te Cassini uzay aracı tarafından görüntülendiği şekliyle Ejderha Fırtınası'nın sahte renkli bir bileşimi. Görüntünün sağ üst köşesine yakın parlak turuncu şekil Ejderha Fırtınası'dır.

Ejderha Fırtınası, Satürn'ün güney yarım küresinde bulunan ve "fırtına koridoru" olarak adlandırılan devasa bir yıldırımlı fırtınadır. Fırtına, 3.200 kilometre (2.000 mi) veya daha fazla bir menzile sahip olabilir ve Dünya'nın elektrikli gök gürültülü fırtınalarına benzetilebilir. Derin atmosfer katmanlarında enerji toplayan fırtına, kısa statik patlamaları sırasında yansıyan radyo dalgaları üretir ve bu da Cassini'nin onu tespit etmesine yardımcı olur.

Ejderha Fırtınası (alışılmadık şekli nedeniyle Eylül 2004'te bu adı almıştır), Satürn'ün güney yarım küresinde bulunan büyük, parlak ve karmaşık bir konvektif fırtınadır. Uzun ömürlü olduğu ve periyodik olarak dramatik beyaz bulutlu gaz sütunları oluşturduğu görülüyor. Bu, 1830'dan bu yana sürekli olarak gözlemlenen antisiklonik bir fırtına olan Büyük Kırmızı Leke'nin Jüpiter'deki aşırı koşullarına benzer. Ejderha Fırtınası, Cassini bilim adamları tarafından Dünya'daki yıldırıma benzer elektrik olayları olarak yorumlanan güçlü bir radyo emisyonu kaynağıdır.[1]

Cassini, Ejderha Fırtınası ufukta yükselmeye başladığında gezegenin gece saatlerinde bir radyo emisyonu patlaması tespit etti. Patlama güneş ışığına çarptığında durdu. Fırtına, Satürn'ün gece saatlerinde başlar ve güneş ışığına çarptığı anda tamamen durur. Bu örüntü, Satürn döndükçe birkaç hafta boyunca tekrarlanarak devam ediyor gibi görünüyor.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Dragon Storm". nasa.gov. NASA. 17 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2017.