EA Sports FC 24

Vikipedi, özgür ansiklopedi
EA Sports FC 24
GeliştiricilerEA Vancouver, EA Romania ortaklığıyla
YayımcıEA Sports
SeriEA Sports FIFA (yeni ismiyle EA Sports FC)
MotorFrostbite
PlatformlarNintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Xbox One, Xbox Series X/S
Çıkış29 Eylül 2023
TürFutbol video oyunu
ModlarTek oyunculu, çok oyunculu
Resmî sitehttps://www.ea.com/tr-tr/games/ea-sports-fc

EA Sports FC 24[1] yeni bir futbol video oyunudur. EA Vancouver ve EA Romania tarafından geliştirildi ve EA Sports tarafından yayınlandı. EA'nın FIFA ile ortaklığının sona ermesinin ardından EA Sports FC serisinin açılış oyunu olarak EA Sports tarafından geliştirilen oyun, 29 Eylül 2023 tarihinde Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Xbox One ve Xbox Series X/S için dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Oyunda bir önceki HyperMotion 2 teknolojisinin bir üst versiyonu HyperMotionV teknolojisi kullanıyor.

PlayStation 5, Xbox Series X|S ve oyunun bilgisayar sürümleri çapraz platform aracılığıyla oynanabilecektir. PlayStation 4 ve Xbox One sürümlerinin çapraz platformda oynanabilecek. Oyunun Nintendo Switch sürümü ise çapraz platform desteklememektedir.

Oyunun tanıtım filminde FIFA 14'te kullanılan müziklerden birisi olan Love Me Again kullanıldı.

Kapak resmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ultimate Edition kapak resmi

Yakında çıkacak oyunun Ultimate Edition kapağında dünyanın dört bir yanından 30'dan fazla ikonik oyuncu yer alıyor; kapakta Premier Lig, La Liga, Ligue 1 ve Bundesliga gibi en iyi futbol liglerinden yıldızlar sergileniyor.[2] Bu önemli isimler arasında Vinícius Júnior, Sam Kerr, Virgil van Dijk, Son Heung-min, Erling Haaland, Zinedine Zidane, Pelé ve David Beckham yer alıyor.[3]

Lisanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

10 Mayıs 2022'de EA Sports ve FIFA, uzun vadeli lisans anlaşmalarının FIFA 23'ün piyasaya sürülmesine izin vermek için bir yıllık uzatmanın ardından 31 Aralık 2022'de sona ereceğini duyurdu. Aynı gün EA, futbol video oyunu serisi FIFA'nın 2023 yılında EA Sports FC adı altında yeniden markalanacağını duyurdu. Yeniden adlandırmaya rağmen, şirket yaptığı açıklamada, yeniden markalaşan franchise'ın 19.000'den fazla oyuncu, 700'den fazla takım, 100'den fazla stadyum ve 30'dan fazla lig lisansını koruyacağını söyledi. Öte yandan FIFA başkanı Gioanni Infantino, başka bir "FIFA" ismini taşıyan bir futbol oyunu yapmak istiyor.

EA Sports FC 24, ayrıca Ballon d'Or için resmî lisans taşıyan ilk futbol video oyunu olacak.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun Nintendo Switch versiyonu ilk kez Frostbite oyun motoru üzerinde çalışıyor ve oyunun PlayStation 4 ve Xbox One versiyonlarına benzer bir oynanış sağlıyor. FIFA 20'den bu yana Switch sürümleri Legacy Editions olarak piyasaya sürüldükleri için çok eleştirilmişti; oyunun formaları, kadroları ve stadyumlarının bir önceki sürümden güncellendiği, ancak yeni bir oyun özelliği eklenmediği sürümler. EA Sports FC 24, Switch'e tam bir Ultimate Team deneyimi ve VOLTA Football sunuyor. Buna rağmen, PlayStation 4 veya Xbox One ile platformlar arası oynamayı desteklemez.

HyperMotion V[değiştir | kaynağı değiştir]

Oynanış özgünlüğü ve gerçekçiliğinde bugüne kadarki en büyük sıçramayı gerçekleştiren HyperMotionV, UEFA Erkekler ve Kadınlar Şampiyonlar Ligi, Premier Lig ve LaLiga EA SPORTS gibi turnuvalardan 180'den fazla üst düzey maçın volümetrik verilerini kullanarak gerçek dünya futbolunun ritmini ve akışkanlığını EA FC 24'e aktarıyor. Bu, EA SPORTS FC™ 24'teki hareketlerin Real Madrid, PSG ve Manchester City gibi takımlardan geldiği ve yüzlerce oyun içi oyuncunun animasyonlarının gerçek dünyadaki profesyonellerin sahadaki hareketlerinden etkilendiği anlamına gelir.[4]

Gelişmiş 11'e 11 Maç Yakalama [PlayStation 5, Xbox Series X|S ve PC][değiştir | kaynağı değiştir]

Volümetrik veriler HyperMotionV'nin güçlenmesine yardımcı oluyor - dünyanın dört bir yanındaki en iyi müsabakalarda tam takımlar tam maçlar oynuyor, stadyumların etrafındaki bir dizi kamera tarafından canlı olarak çekiliyor, yani oyunculardan gelen veriler oyun içinde nasıl hareket ettiklerini etkiliyor.[4]

Makine Öğrenimi [PlayStation 5, Xbox Series X|S ve PC][değiştir | kaynağı değiştir]

HyperMotionV, Gelişmiş 11'e 11 Maç Yakalama verilerini kullanarak EA SPORTS FC™ tescilli makine öğrenimi algoritmasına, gerçek zamanlı olarak bile futbola özgü hareketlerin nasıl yeniden oluşturulacağını öğretir.[4]

AcceleRATE 2.0[değiştir | kaynağı değiştir]

AcceleRATE 2.0, AcceleRATE özelliğimizi önemli ölçüde genişleterek oyuncu hareket sistemimizi daha benzersiz arketiplere ayırıyor. Bu, oyuncu hızlanmasında daha ayrıntılı kişilikler sergilememize ve EA SPORTS FC™ 24'te farklı oyuncu türlerinin uygulanabilirliğini daha da geliştirmemize olanak tanıyor.

Oyuncuların ana hızlanma stilleri;

Kontrollü: EA SPORTS FC™ 24'teki çoğu oyuncu, daha dengeli ve kontrollü bir şekilde hızlanmalarıdır.

Patlayıcı: Daha kısa ve daha çevik oyuncular başlangıçta daha hızlıdır, ancak ilk hızlanma patlamasından sonra hızlanma oranları yavaşlar.

Uzun boylu: Daha uzun boylu ve daha güçlü oyuncular yavaş başlarlar ancak bir kez başladıklarında daha uzun mesafelerde başarılı olurlar.

EA SPORTS FC™ 24'te, daha fazla oyuncunun hareket tarzını temsil etmek için dört yeni hızlanma türü kullanılıyor.[4]

Bu türler ise ise şunlar;

  • Kontrollü Patlayıcı - %50 Patlayıcı, %50 Kontrollü
  • Çoğunlukla Patlayıcı - %70 Patlayıcı, %30 Kontrollü
  • Kontrollü Uzun - %50 Uzun, %50 Kontrollü
  • Çoğunlukla Uzun - %70 Uzun, %30 Kontrollü
Tür Boy Çeviklik Güç Hızlanma Çeviklik ve Gücün arasındaki fark
Patlayıcı(Saf) <=175 cm >=80 - >=80 >=20
Çoğunlukla Patlayıcı <=182 cm >=70 - >=80 >=12
Kontrollü Patlayıcı <=182 cm >=65 - >=70 >=4
Kontrollü Herhangi Herhangi Herhangi Herhangi Herhangi
Kontrollü Uzun >=183 cm - >=65 >=40 >=12
Uzun(saf) >=188 cm - >=80 >=55

PlayStyles[değiştir | kaynağı değiştir]

Opta Sports tarafından desteklenen EA Sports FC 24, oyuncuların saha içi yeteneklerini oyunda temsil eden ve oyunculara kazandıran PlayStyles'ı sunuyor. PlayStyles+, PlayStyles'ın geliştirilmiş bir versiyonudur. PlayStyles altı kategoriye ayrılır: şut atma, pas verme, top kontrolü, savunma, fiziksel güç ve kalecilik.[4]

Kulüpler ve Volta Futbol[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleştirilmiş Clubs ve VOLTA Football modu, aynı nesil konsollardaki kullanıcılar arasında çapraz platform oyununu sunarak çapraz oyunu oyunun tüm çevrimiçi çok oyunculu modlarına genişletiyor. Kullanıcılar PlayStation 5, Xbox Series X ve Series S ve Windows arasında çapraz oynayabilirken, PlayStation 4 ve Xbox One'daki kullanıcılar birbirleriyle çapraz oynayabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Barton, Lewis (10 Temmuz 2023). "Why FIFA 24 will be called EA FC 24 - the future of EA Sports' series explained". mirror (İngilizce). 21 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2023. 
  2. ^ "EA Sports FC 24 Video Game: First Title Since FIFA Split Unveiled". AugustMan Malaysia (İngilizce). 11 Temmuz 2023. 21 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2023. 
  3. ^ "'This is a whole different game' - Erling Haaland, Vinicius Jr, Sam Kerr & more star in EA Sports FC 24 teaser trailer | Goal.com UK". www.goal.com (İngilizce). 10 Temmuz 2023. 21 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2023. 
  4. ^ a b c d e Arts, Electronic (18 Temmuz 2023). "EA SPORTS FC™ 24 | Pitch Notes - Gameplay Deep Dive". Electronic Arts Inc. (İngilizce). 21 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2023.