İçeriğe atla

Duel in the Sun (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Duel in the Sun (film)
Duel in the Sun
Theatrical release poster
YönetmenKing Vidor
YapımcıDavid O. Selznick
Yazar
SenaristDavid O. Selznick
AnlatıcıOrson Welles
Oyuncular
MüzikDimitri Tiomkin
Görüntü yönetmeni
Kurgu
StüdyoVanguard Films
DağıtıcıSelznick Releasing Organization
Çıkış tarih(ler)i31 Aralık 1946 (1946-12-31) (Los Angeles)
Süre145 minutes
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$6.48 million[1]
Hasılat$20.4 milyon[2]

Duel in the Sun, King Vidor'un yönettiği, David O. Selznick'in yapımcılığını ve senaristliğini üstlendiği, Jennifer Jones, Joseph Cotten, Gregory Peck, Lillian Gish, Walter Huston ve Lionel Barrymore'un oynadığı 1946 yapımı Amerikan epik psikolojik western filmidir. Niven Busch'un 1944 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan film, yetim kalmış genç bir Mestizo kadınının beyaz akrabalarıyla birlikte büyük bir Teksas çiftliğinde yaşarken önyargı ve yasak aşkla karşılaşmasını konu alıyor.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Pearl Chavez, babası Scott Chavez'in annesini bir sevgilisiyle yakalayıp öldürmesinin ardından yetim kalır. Scott Chavez karısını öldürmenin cezası olarak idam edilmeden önce, kızı Pearl'ün Teksas'taki ikinci kuzeni ve eski sevgilisi Laura Belle ile yaşamasını ayarlar.

Posta arabasıyla gelen Pearl, Laura Belle'in iki yetişkin oğlundan biri olan Jesse McCanles tarafından karşılanır. Onu devasa sığır çiftlikleri Spanish Bit'e götürür. Nazik ve kibar Laura Belle onu evlerinde ağırlamaktan mutluluk duyar, ancak tekerlekli sandalye kullanan kocası Senatör Jackson McCanles öyle değildir. Pearl'e "melez" demekte ve Pearl'ün babasını kıskançlıkla hor görmektedir.

İkinci oğul Lewt, centilmen kardeşi Jesse'den oldukça farklı bir kişiliğe sahip bir kadın erkeğidir. Pearl'e olan ilgisini doğrudan ifade eder ve Pearl ondan hiç hoşlanmaz. Laura Belle, Pearl'e günaha girmenin kötülüklerinden nasıl kaçınacağı konusunda öğüt vermesi için silah taşıyan bir vaiz olan "Sinkiller" Bay Jubal Crabbe'i çağırır. Pearl "iyi bir kız" olarak kalmaya kararlıdır.

Bir gece Lewt'un saldırgan girişimlerine boyun eğdiğinde, Pearl ona kızar ve kendi davranışından utanır. Ancak Lewt'un şehveti ve ilgisi karşısında gururunun okşanmasına da engel olamaz. Bu arada Jesse, Senatör'ün kişisel çıkarlarına karşı Bay Langford'un başını çektiği demiryolu adamlarının tarafını tuttuğu için babası tarafından dışlanır ve artık çiftlikte istenmemektedir. Jesse Pearl'e aşıktır ama siyasi kariyer yapmak için Austin'e gider ve Langford'un kızı Helen Langford ile nişanlanır.

Lewt onunla evlenme sözünü tutmayınca gücenen Pearl, kendisine vurulan komşu çiftlik sahibi Sam Pierce ile birlikte olur. Onu sevmez ama teklifine evet der. Ancak evlenmeden önce Lewt bir barda Pierce ile kavga eder ve onu silahla vurur. Pearl'ün sadece kendisine ait olabileceği konusunda ısrar eder. Lewt aranan bir adam haline gelir.

Kanundan kaçan Lewt, bir treni raydan çıkarmak ve ara sıra gece geç saatlerde çiftliğe uğrayıp Pearl'e ilgi göstermek için zaman bulur. Pearl ona duyduğu arzuya karşı koyamaz ve Lewt için kanuna yalan söyleyerek onu odasında saklar. Daha sonra, Pearl'ün kendisini sevdiğini söylemesine rağmen onu terk eder.

Laura Belle'in sağlığı kötüye gider ve Senatör ölmeden önce ona olan aşkını itiraf eder. Jesse ziyarete gelir ama çok geç kalmıştır; annesi ölmüştür. Senatör de Lewt gibi ondan uzak durmaya devam eder ve aralarındaki aile kavgası sonunda bir hesaplaşmayla sonuçlanır. Lewt silahsız kardeşine bir silah fırlatır ama Jesse silahı almaya kalkışmaz. Jesse, Lewt'un eninde sonunda bir katil olarak asılacağı konusunda uyarır ve Lewt da Jesse'yi vurarak karşılık verir.

Senatörün eski dostu Lem Smoot, Jesse'nin yarasının ölümcül olmadığını söyler ve yaşlı adam oğluna karşı yumuşar ve uzlaşır. Pearl, Jesse'nin hayatta kalacağı için rahatlamıştır. Helen geldiğinde, Pearl'ü Spanish Bit'i sonsuza dek terk etmeye ve Austin'de onlarla birlikte yaşamaya davet eder. Pearl kabul eder, ancak İspanyol Bit'in ellerinden biri tarafından Lewt'in Jesse'nin peşinden tekrar gelmeye niyetli olduğu ihbar edilince silahlanır ve çölde Lewt ile çatışmaya girer. Birbirlerinin kollarında ölürler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Thomson 1993, ss. 490–491.
  2. ^ "Duel in the Sun (1946)". Box Office Mojo. Erişim tarihi: January 20, 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]